Skip to content Skip to footer

Bipolar Bozukluk Belirtileri Nelerdir?

Bipolar bozukluk; iki farklı hastalık evresiyle tanımlamayabildiğimiz bir ruhsal bozukluktur. Bu hastalık evreleri mani ve depresyondur. Mani dediğimiz dönem kişinin aşırı aktif, enerjik, coşkun ve taşkın hissettiği bir süreci kapsar. Depresyon dönemi ise kişinin kendini değersiz, çaresiz, mutsuz ve hiçbir şeyden keyif almayan şekilde hissettiği bir süreci kapsamaktadır. Bipolar bozukluk kişinin yaşamını oldukça olumsuz etkileyen bir ruhsal bozukluktur. Bipolar hastalarının yaşamları hastalığın belirtilerini yaşamaya başlamaları ile beraber değişir. Bugünkü yazımızda bipolar bozukluk hastalarının yaşadıklarını bipolar bozukluk belirtileri üzerinden inceleyeceğiz.

Atak Sonrası Pişmanlık

Bipolar bozukluğun mani döneminde hastalar genellikle dürtüsel kararlar alırlar. Bir başka deyişle, mani dönemindeki hasta sonunu düşünmeden kararlar alır. Örneğin; yüklü miktarda ve geri ödeyemeyeceği krediler çeker ve mani sonrasında pişman olur. Pişmanlığı fayda etmeyecek ve ödeyemeyeceği bir borcun altına girmiş olacaktır. Ayrıca alkol ve madde kullanımı mani döneminde ciddi oranda artış göstermektedir. Kişi mani öncesinde madde kullanımı olmasa da mani döneminde kullanabilir ve sonrasında pişmanlık yaşayabilir. Alkollü veya madde etkisi altında araç kullanımı sonucu ehliyetini kaptırabilir ve uzun bir süre de geri alamaz.

Bir başka dürtüsel karar da cinsel aktiviteler üzerine olabilir. Mani dönemi dışında eşine sadakat ile bağlı bir bipolar hastası mani sırasında eşini tanımadığı bir kişi ile aldatabilir. Daha sonra bu yasak ilişkiden pişmanlık duyar hale gelebilir. Bipolar hastalarının birçoğunda mani dönemindeyken riskli kumar oynama davranışları görülebilmektedir. Çok fazla risk alır ve maddi imkanının ötesinde miktarlarda kumara para yatırabilir. Kayıplar sonrası için ise mani döneminin sonlanmasıyla ciddi bir pişmanlık duygusu ortaya çıkacaktır. Bipolar hastalarında pişmanlık duygularının yaşanması bir sonraki mani döneminin takibine kadar sürebilir.

Aile İlişkileri Bozulabilir

Bipolar bozukluk belirtileri dolayısıyla aile yaşamını oldukça derinden etkileyen bir ruhsal bozukluktur. Aile üyeleri kişiyi hastalığının etkilerinden dolayı suçlayabilir ve ondan uzaklaşabilirler. Kişi bunların neticesinde kendisini yalnız hissedebildiği gibi çaresiz ve pişman da hissedebilir. Bipolar bozukluktaki intihar vakalarının önemli bir kısmı kişinin yakınlarının kendisini terk etmesiyle beraber gerçekleşebilir. Hastalığından dolayı kendini suçlayıp yaşadıklarını hak ettiğini düşünebilirler. Yakınları bipolar hastasını terk etmese dahi aile içinde önemli sorunlar oluşabilir. Mani döneminde öfke patlamaları ile beraber eşine veya çocuklarına şiddet uygulayabilir. Mani döneminde dolaylı bir şekilde alkol veya madde kullanımı ile beraber aile üyelerine şiddet vakaları ortaya çıkabilir. Kumar oynadığı mani dönemlerinde yapılan borçlar sebebiyle aile zor duruma düşebilir. Ailenin ruhsal destek sırasında hastalığı öğrenmesi ve hastalıkla yaşama becerilerini edinmesi hedeflenmelidir.

İş Hayatı Etkilenebilir

Bipolar bozukluk belirtileri ile yaşamanın en zor yanlarından biri de kişinin iş hayatının olumsuz etkilenmesidir. Bipolar hastalarının istikrarlı iş hayatı hikayelerini görmek oldukça zordur. Birçoğu hastalığı sebebiyle işsiz kalabilir veya çok sayıda iş değiştirebilir. İş hayatında genellikle istenen şey istikrarlı ve devamlı işe devam özelliğidir ancak bipolar bozukluk yapısı gereği buna çoğu zaman izin vermez. Örneğin; kişi mani döneminde işe gelse bile giriş çıkış saatlerine uyum göstermeyebilir. Davranışları çalışma arkadaşları ve üstleri tarafından taşkın olarak tanımlanabilir. İş ortamını bozduğu ve disiplini ihlal ettiği gerekçesiyle işyerinden atılabilir.

Kadıköy Göztepe Şube

Göztepe Mh. Fahrettin Kerim Gökay Cd.

No: 240 D: 7 Eren Apt.

Kadıköy / İstanbul

Mentalium Psikoloji Kadıköy psikolog alternatifleri arasında öne çıkan bir psikolojik danışmanlık merkezidir. Eğer aradığınız İstanbul psikolog seçenekleri arasında uygun fiyatlı, etik çalışan ve kurumsal bir merkez ise bizi tercih edebilirsiniz.

Mentalium Psikoloji © 2024. Tüm Hakları Saklıdır.