Skip to content Skip to footer

Eroin Bağımlılığı Nedir? Nedenleri ve Tedavi Yöntemleri

Eroin Bağımlılığı Nedir?

Eroin morfinden sentezlenerek elde edilen opioid( afyon ve benzeri madde) grubu uyuşturucu maddedir. Genellikle, beyaz ve kahverengi bir toz olarak ya da siyah yapışkan bir madde şeklinde görünen Eroin’in, saflığı arttıkça rengi beyazlaşır. Genelde “Toz”, “Beyaz”, “H (eyç)” adları ile anılır.

Eroin ağız yoluyla, burundan çekilerek ya da kas-damar içine enjekte edilerek kullanılmaktadır. En yaygın kullanımı burundan çekilerek alınmasıdır. Eroin ’in sigara tütününe konularak içilmesine ‘’koreks’’ ; Sigara jelatini ya da alüminyum folyo üstünde ısıtılarak buharının içe çekilmesine “kaydırma” adı verilir.

Eroin kullanımı sonrası ‘’rush’’ adı verilen keyif ve rahatlama duygusu hissedilir. Ne şekilde alınırsa alınsın hızlı bir şekilde beyne etkisi olur. Etkisi alındıktan kısa bir süre sonra kendini gösterir ve 4-6 saat arası devam eder. 4-6 saatlik bu süreçte rush etkisinden sonra kişide halsizlik, ateş, mide bulantısı, kaşıntı, ağız kuruluğu, yüzde kızarıklık, zihinsen bulanıklık, el ve ayaklarda ağırlık hissi yaşanır. Bilincin gidip geldiği durumdan sonra sakinlik evresi gelir. Zihin tamamen bulanıklaşmasıyla kişi 4 – 6 saat sürebilen transa benzer bir durum yaşar. Trans döneminde kişinin konuşması ve hareketleri yavaşlar; dikkat ve bellek fonksiyonlarında bozukluklar görülebilir. Eroin ’in merkezi sinir sistemine etkileri nedeniyle kan basıncı düşer, kalp atış hızı yavaşlar, solunum yavaşlar. Bu durumun sonucu bazen ölümle bile bitebilir.

Eroinin Yoksunluk Belirtileri

Eroin ’in bir-iki hafta kullanılması kullanıcıyı bağımlı yapabilir. Bünyesi zayıf olan birisi birkaç defa kullandıktan sonra da bağımlı olabilir. Alındıktan 6-8 saat sonrasında etki azalır ve şiddetli yoksunluk belirtileri ortaya çıkar. Endişeli ve gergin bir duygu-durum, esneme, tüylerde ürperme, göz ve burun akıntıları görülür. Terleme, titreme, ateş, mide krampları, kusma, bulantı, kas spazmları, göz bebeklerinde büyüme, ishal ve gittikçe artan kemik ağrısına benzeyen şiddetli ağrılar yaşar. Fiziksel acı ve duygusal huzursuzluk hisseden kişi maddeye ulaşamazsa öleceğini bile düşünür.

Eroin Kullanımının Fiziksel ve Psikolojik Etkileri

 Eroin ’in uzun süreli kullanımında en zarar verici yanlarından biri de bağımlılığın kendisidir.  Eroin, güçlü bir madde olduğu için, madde yokluğunda maddeyi aramaya ve kullanmaya motive eden fiziksel tolerans oluşturur. Madde bağımlısı devamlı bir şekilde maddeyi arama ve kullanma düşüncesi içindedir.

Eroin kullanıcıları, bir başkasının kullandığı enjeksiyon araçlarının paylaşılmasından dolayı  hepatit B, hepatit C ya da HIV gibi hastalıklara yakalanabilir. Karaciğer ya da böbrek hastalıkları, tüberküloz gibi akciğer hastalıkları da madde kullanıcısının karşılaştığı hastalıklardandır.

Eroin Bağımlılığı Tedavisi

Kişinin sosyal yaşamına geri dönmesi, bağımlılık halinden kurtulması için tedavi gereklidir. Bu tedavi fiziksel ve psikiyatrik olmak üzere birbirini tamamlar nitelikte verilmelidir. Opioid türü uyuşturucuların yoksunluk belirtileri çok şiddetli olduğundan, özellikle de ilk 3-4 gün oldukça sancılı geçecektir. Şiddetli ağrılar, kusma, sindirim sistemi sorunları ve uykusuzluğa eşlik eden belirgin bir kilo kaybı yaşanabileceği için kişi için dayanması oldukça güç olacaktır. Tüm bu belirtileri dindirmek için kişinin tekrar madde alma isteği karşı konulamaz bir hal alabilir.

Eroin tedavisinde Detoksifikasyon (arındırma) yöntemi uygulanır. Detoksifikasyon tıbbi bir dönemdir. Bu dönemde, ilaç tedavisi ve psikoterapinin birlikte kullanıldığı tedavi biçimi opioid kullanımını durdurma ve yeniden üretken bir yaşama adım atma konusunda kullanıcılara yüksek oranda fayda sağlar. Detoksifikasyon süreci tek başına tedavi değildir. Uyuşturucu maddenin vücutta temizlenmesi aşamasını takiben terapi ve rehabilitasyon sürecinin başlaması, iyilik sürecini uzatacaktır. Sadece arınma tedavisi ile tedavi tamamlanmış olmaz.

Tedavi sürecinde yatarak, ayaklı ya da metadon tedavi yöntemleri uygulanır. Kişinin direnci farklılık gösterdiği gibi tedaviler de farklılık gösterir. Kişinin kendi yaşamını değiştirmeden, bulunduğu çevre ve koşullar içinde uyuşturucu madde kullanmamayı öğrenmesi durumu ayaktan tedavi yöntemidir ve sağlıklı bir yöntemdir. Ancak kişi kendini uyuşturucu maddeden uzak tutamıyor, arkadaş çevresinin baskısına karşı koyamıyorsa, bu durumda hastaneye yatırılarak tedavi edilmesi yararlı olacaktır

Metadon

Yurt dışında uygulanan tedavi programıdır. Metadon, reçeteyle yazılı ve ağız yoluyla alınır. Eroinin yoksunluk belirtilerini 24 ile 36 saat arasında bastırır. Etkisi 24 saat içinde sonlanır ki bu eroinin etkisinden 6 kez daha fazla bir zaman demektir. Bu nedenle tedavide günde bir defa alınması yeterlidir. Metadon, eroin kullanımında ortaya çıkan ‘’istek, arzu’’ isteğini bastırır ve günlük aktiviteleri yapmayı engellemez. Ülkemizde bu tür bir tedavi programı uygulanmamaktadır ve yasa dışı kabul edilmektedir.

Leave a comment

0.0/5

Kadıköy Göztepe Şube

Göztepe Mh. Fahrettin Kerim Gökay Cd.

No: 240 D: 7 Eren Apt.

Kadıköy / İstanbul

Mentalium Psikoloji Kadıköy psikolog alternatifleri arasında öne çıkan bir psikolojik danışmanlık merkezidir. Eğer aradığınız İstanbul psikolog seçenekleri arasında uygun fiyatlı, etik çalışan ve kurumsal bir merkez ise bizi tercih edebilirsiniz.

Mentalium Psikoloji © 2024. Tüm Hakları Saklıdır.