Skip to content Skip to footer

Oyun Bağımlılığı Tedavisi Nedir? Nasıl Tedavi Edilir?

Oyun bağımlılığı, son senelerde hızlı bir şekilde yayılan bir bağımlılık türüdür. Oyun bağımlılığı, bağımlının oyun oynama isteğiyle başa çıkamaması, oyun oynamadığında mutsuz, sinirli ve saldırgan olması ve hayatının olumsuz etkilenmesi ile karakterize bir ruhsal bozukluktur. Tüm bağımlılık çeşitlerinde görüldüğü gibi oyun bağımlılığı da bir beyin hastalığı olarak görülmektedir. Oyun bağımlılığı tedavisi mümkün olan hastalıktır. Oyun bağımlılığı tedavisinde dürtülerin kontrol edilebilmesi amacıyla ilaç kullanımıyla beraber özellikle psikolojik destek alınması kesinlikle gerekmektedir. Yazımızın devamında oyun bağımlılığının nasıl tedavi edildiğini detaylıca inceleyeceğiz.

Oyun Bağımlılığı Tedavisi

Oyun bağımlılığı bir davranışsal bağımlılıktır. Bu nedenle kişinin mutlaka psikolojik destek alması gerekmektedir. Psikolojik destek süreci kişinin oyundan uzak kalma süreciyle başa çıkabilmesi açısından oldukça kritiktir. Kişinin oyun oynamayı durdurma ve oyundan uzak kalma sürecinde zorlanabilmesi normaldir. Bu sebeple de profesyonel destek alınması gerekmektedir. Psikoterapi sürecinde kişinin engelleyemediği yoğun oyun oynama isteği ile nasıl başa çıkabileceği hakkında konuşulur. Israrla başa çıkma noktasında kişiye destek olunur. Böylece oyun bağımlısı kişi arkadaşlarının oyun oynama tekliflerine karşı koyabilir. Özellikle bu durum çok oyuncu ile oynanan online oyunlarda zorlayıcı olmaktadır. Bu nedenle çevresindekilere hayır deme becerileri geliştirilir. Ayrıca kişide oyun oynama riskini oluşturan durumlar belirlenir. Kişinin bu durumlara karşı neler yapabileceği tartışılır.

Duygu-Düşünce-Davranış Çalışması

Oyun bağımlılığı tedavisi sırasında duygu ve düşüncelerle kişinin mücadele edebilmesinin kolaylaştırılması hedeflenir. Bazı duygular düşüncelere ve davranışlara sebep olurken bazı düşünceler de kişiyi istemediği davranışlara sürükleyebilir. Duygu ve düşünceler kişinin oyun oynama isteğini tetikleyebilir. Örneğin; üzgün olduğunu hisseden kişinin bu olumsuz duyguyu yaşadığı takdirde aklına bazı düşünceler gelir. Bu düşünceler duygu ile bağlantılı olarak olumsuz düşüncelerdir. Bu olumsuz düşünce kişiyi oyun oynamaya itebilir. Sonuçta kişinin istemese bile ortaya koyduğu oyun oynama davranışı gerçekleşir. Bu nedenle tekrar oyunu engelleyebilmek amacıyla duygu ve düşüncelerle çalışılması gerekmektedir.

Ruhsal Destek Sağlanır

Oyun bağımlılığı tedavisi kapsamında yalnızca oyunların tekrarını engellemek değil ruhsal destek sağlanması da gerekmektedir. Bağımlılık ile diğer ruhsal rahatsızlıkların birlikte görülebileceği durumlar oldukça fazladır. Örneğin; oyun bağımlısı bireyin çekingen kişilik bozukluğu, depresyon vb. birçok ruhsal sorun yaşaması ihtimal dahilindedir. Bu ruhsal sorunlar oyun bağımlılığının bir sonucu olabileceği gibi kişi depresyon sebebiyle kişilerarası iletişim sorunları yaşadığı için oyun oynamaya da yönelebilir. Her iki durumda da oyun bağımlılığı tedavisi ile ruhsal bozukluğun birlikte tedavi edilmesi gerekmektedir. Eğer siz de oyun bağımlılığı tedavisi almak isterseniz merkezimize başvurabilir ve uzmanlarımızdan destek almaya başlayabilirsiniz.

Kadıköy Göztepe Şube

Göztepe Mh. Fahrettin Kerim Gökay Cd.

No: 240 D: 7 Eren Apt.

Kadıköy / İstanbul

Mentalium Psikoloji Kadıköy psikolog alternatifleri arasında öne çıkan bir psikolojik danışmanlık merkezidir. Eğer aradığınız İstanbul psikolog seçenekleri arasında uygun fiyatlı, etik çalışan ve kurumsal bir merkez ise bizi tercih edebilirsiniz.

Mentalium Psikoloji © 2024. Tüm Hakları Saklıdır.