Skip to content Skip to footer

1-3 Aylık Bebek Gelişimi

1 ayı doldurmuş bir bebek, düz bir zeminde yatarken kafasını 1-2 saniye gibi çok kısa bir süreliğine kaldırabilme yeteneğini kazanmaktadır. Bebek artık ebeveynlerinin yüzüne odaklanabilme yetisine sahiptir. Bazı ebeveynler bu değişimlerin gerçekleşmemesi halinde bebeğinin ciddi bir sorunu olup olmadığından şüphe duyar. Çoğu zaman bir sorun olmamasına rağmen mutlaka bebeğinizin doktoruna bu durumu danışmanızda fayda olduğunu düşünmekteyiz. 1 aylık bebek artık kapı çaldığında duyduğu zil sesine karşı bir anda sessiz kalabilir, ağlayabilir veya çok şaşırabilir. Bu üç tepkide zile karşı gösterilen farklı tepkilerdir.

1 Aylık Bebek

1 aya kadar başının üzerinde bulunan nesneyi fark edemeyen bebek, artık başının üzerinde olan nesneleri gözleriyle takip edebilir. Ayrıca bebek 1 aylıkken hareket halindeki nesneyi gözleriyle takip etmeye de başlamıştır. Ayrıca ağlama haricinde de birtakım şekillerde sesler çıkarabilir. 1.ayın sonunda ise bebek, anne veya babanın gülümsemesine artık gülümseyerek cevap vermeye başlamaktadır. Yine bu dönemde kafasını kaldırdığı zamanlarda dik bir şekilde sabit tutabilecektir. Çığlıklar atmaya başlayan bebek aynı zamanda yüksek sesle gülmeye de başlamaktadır.

2 Aylık Bebek

Bebek 2 aylıkken odada konuşan birine karşı bakabilmek için kafasını çevirmeye başlar. 2.ay itibariyle anlamlı sesleri dinlemeye ve bu seslere belirli tepkiler göstermeye başlar. Bebekler bu dönemde farklı ses türlerine farklı tepkiler göstermektedir. Örneğin; kızgın ses tonu ile karşılaşınca ağlayarak tepki gösterirlerken yumuşak bir ses karşısında ise gülümseyerek karşılık verirler. 3.ay itibariyle kollar ve bacakların hareket etmesi daha düzenlidir. Sert bir yerde başkası tarafından ayakta tutulduğu zaman, dizlerini gevşetip bükmektedirler. Baş öne doğru düşmeden önce birkaç saniye süresince sabit bir şekilde dik tutulabilir. Kollarını simetrik biçimde sallayabilir. 3.aya gelen bebek artık objenin nasıl bir şey olduğunu anlamaya çalışır.

3 Aylık Bebek

Eskiden nesnenin kenarlarını inceleyen bebek artık 3. ay itibariyle bizzat nesnenin kendisini incelemeye başlayacaktır. 3.aydaki bebeğin dikkat mekanizması gelişir. Çevresindeki insanların yüzüne dikkatli şekilde baktığını görebilirsiniz. Eline verilen nesneyi birkaç dakikalığına tutabilir. Bir uyaranın karşısında kendisini savunurcasına gözlerini kırpabilmektedir. 20 cm civarında kendisine yakınlaştırılan nesnelere bakar ancak dikkatini odaklaması çok da uzun süremez. Yüksek ses duyduğunda gözlerini kırpar veya kısar. Bu onun için sorun olduğunu göstermektedir. Ellerine ve ayaklarına uzun süreler bakabilmektedir. Yakınları onu kucağına aldıklarında kafasını dik tutabilmektedir. Kendi isteğiyle gülümseyebilmektedir ve ellerini de bir araya getirebilmektedir. Göz hizasında olmak koşuluyla 15 cm civarında uzakta bulunan hareketli bir nesneyi takip edebilme yetisine artık sahiptir.

Bebek 3. ayın sonuna geldiğinde bir yöne doğru yuvarlanmaya başlar. Mercimek tanesi gibi küçük nesnelere karşı ilgisi artmaya başlar. Nesnelere karşı hareketleri değişmeye başlar. Örneğin; herhangi bir nesneye rastgele vurmaya başlar. Ayrıca bir nesneye uzanmaya başlar ve elinde tutmaya yönelik girişimleri vardır. Agu vb. garip sesler çıkarmaya başlamaktadır. Bebeğin bu dönemlerde rastgele şekilde başarabildiği bir davranışı devamlı tekrarlaması sık sık görülmektedir. Bu davranışları bebekler tekrarlayarak alışkanlık haline getirmektedirler. 3.ay itibariyle ebeveynlerin bazı sesli oyuncakları sallaması önerilir. Böylece kucağa alınınca kafasını dik tutabilecektir. Ayrıca ebeveynlerin bebekle konuşmasını önermekteyiz. Konuştuktan sonra bebeğin çıkardığı sesi dinlemelisiniz. Eğer bebeğin çıkardığı sesi tekrar edip siz de çıkarırsanız, onu yeni ses çıkarması için teşvik etmiş olursunuz. Onunla konuşurken size bakıp bakmadığını ve gülüp gülmediğini kontrol etmelisiniz.

Bebek Çıngırağı Alın

Bebeğinize bu dönemde bir çıngırak almanızı tavsiye ediyoruz. Çıngırağı sallayarak bebeğin dikkatini çekin. Görüş açısının bir ucundan diğer bir ucuna doğru çıngırağı sallandırın. Bu sayede bebeğin takip mekanizmasını inceleyebilirsiniz. Bezden yapılmış bilezik oyuncaklardan edinebilirsiniz. Bebekler, ellerine ve ayaklarına takılan bu bilezik oyuncakları uzun uzun incelemeyi çok severler. Bu dönemde bebekler, görüş alanının içinde bulunan nesneleri yakalama ve tutmaya çalışır. Bu sebeple ebeveynlerin ona zarar vermeyecek ve yaşına uygun olan oyuncakları almasını tavsiye ediyoruz. Özgür bir ortamda görüş açısında bulunan oyuncaklarla oynaması, onları yakalamaya çalışması, tutmaları ve incelemeleri gelişimleri açısından oldukça önemlidir.

Bebeğiniz bu dönemde de diğer dönemlerde olduğu gibi yeni davranışlar geliştirmektedir. Tüm edindiği davranışlarını ödüllendirmenizi tavsiye ederiz. Olumlu davranışların pekiştirilmesi davranışların tekrar edilmesini sağlayacaktır. Bebeğinizin yavaş yavaş yıkanmasından ve kişisel bakımından hoşlandığına yönelik hareketleri göreceksiniz. Siz onu banyoya hazırlarken o sizin hareketlerinizi keşfedecek ve bu hareketlere karşılık vermeye başlayacaktır.

klinik psikolog onur aydın kimdir? istanbul uzman psikolog

Mentalium Psikoloji Kadıköy psikolog alternatifleri arasında öne çıkan bir psikolojik danışmanlık merkezidir. Eğer aradığınız İstanbul psikolog seçenekleri arasında uygun fiyatlı, etik çalışan ve kurumsal bir merkez ise bizi tercih edebilirsiniz.

Mentalium Psikoloji © 2024. Tüm Hakları Saklıdır.