3 Soruda Ağır Depresyon Belirtileri
Kendisini hiç mutsuz hissetmeyen biri var mıdır diye düşündünüz mü hiç? Hiç çaresizliği ya da karamsarlığı yaşamamış biri olduğunu düşündünüz mü? Hiç ağlamayan bir insan var mıdır ve bu durum sağlıklı olarak adlandırılabilir mi?
Bu belirttiklerimiz ağır depresyon belirtileri olarak adlandırılan yakınmaların sadece bazılarıdır. Ağır depresyon belirtileri arasında ayrıca huzursuzluk, gerginlik, öfke, isteksizlik, enerji azlığı, yorgunluk, kilo değişimi ve cinsel istekte azalma görülebilir.
Depresyon bu durumların hepsinin varlığı halinde ortaya çıkmayabilir ancak bazılarının varlığı depresyonun varlığını düşündürebilir. Eğer siz de bu belirtileri yaşıyorsanız, bizimle iletişime geçebilir ve bu ağır duygudurum bozukluğundan kurtulabilirsiniz.
Depresyon Nedir?
Depresyon ister hafif ister orta ister ağır şiddette olsun bir duygudurum bozukluğudur ve yukarda saydığımız belirtileri gösterir. Bu belirtileri yazımızın devamında daha detaylı şekilde inceleyeceğiz ancak depresyonun nasıl bir hastalık sorusuna daha önce cevap vermeliyiz. Bu belirtileri yaşayan kişinin depresyon tanısı alması için en az iki hafta boyunca bu belirtileri yaşaması gerekmektedir.
Depresyonun tanısını koyabilmek için iki hafta süre gereklidir çünkü hepimiz dönem dönem kendimizi mutsuz hissedebiliriz. Hiçbir şeyi yapmaktan bu dönemlerde keyif alamayabiliriz. Ancak bu durum süreklilik arz ediyorsa bu ruhsal rahatsızlığın sinyalini verebilir. Tabi ki sadece sürenin karşılanması da yeterli değildir. Ayrıca kişinin günün çoğunda bu belirtileri yaşaması gerekmektedir.
Bir başka deyişle, günün büyük çoğunluğunda mutsuzluğun, huzursuzluğun, isteksizliğin veya karamsarlığın sürmesi önemlidir. Bir diğer önemli faktör ise kişinin sosyal işlevselliğinin büyük ölçüde yaşanan bu duygudurumdan etkileniş olmasıdır.
Başka bir şekilde ifade edersek, en az iki hafta sürecek şekilde aile, iş, eğitim veya sosyal yaşantısının olumsuz etkilenmesi olasıdır. Depresif duygudurumun egemen olduğu bir hastalıktır ve eğer tedavi edilmezse ağır belirtileri yaşamak kaçınılmaz hale gelmektedir.
Ağır Depresyon Belirtileri Nedir?
Ağır depresyon belirtileri yaşayan kişi kendisini mutsuz hissedebilir. Evet, hepimiz bazen kendimizi mutsuz hissederiz. Hep mutlu olmak mümkün değildir. Bir cenazede kendinizi mutsuz hissedersiniz ve bu doğal bir durumdur. İçinde bulunulan duruma oldukça uygun belirtileri yaşadığınızı söyleyebiliriz.
Ancak ağır depresyon belirtileri arasında görülebilecek mutsuzluk duruma uygun değildir. Doğum gününde dahi mutsuz olmak veya çok güzel bir gelişme yaşandığında dahi mutsuz hissetmek bu duruma örnek olabilir. Depresyondaki belirtileri yaşayan kişi ayrıca eskiden hiç öfkelenmediği basit şeyleri yaşadığında çok ağır tepkiler vermeye başlamıştır.
Öfke patlamaları sergileyen kişinin depresyona ek olarak başka bir ruhsal rahatsızlığı da elbette olabilir ancak depresyondaki diğer belirtileri ile birlikte seyrediyorsa bu durum şüphe uyandırmalıdır. Aynı mutsuzlukta olduğu gibi öfke de hepimizin zaman zaman yaşadığı ve doğal bir duygudur. Öfke bastırılmaması gereken ancak kontrol edilmesi gereken bir duygudur.
Depresif tanısı olan birçok kişi ise öfkesini kontrol etmekte güçlük çeker ve öfke patlaması halinde açığa çıkarır. Çok basit şeylere dahi öfkelenir ve ağır tepkiler verebilir. Çevresindekilere verdiği bu tepkilerden dolayı da çevresindeki birçok kişi kırılıp ona küsebilir. Yakınlarından izole olma süreci bu şekilde seyretmekte ve kişi istemese de yalnızlaşmaktadır.
Ağır depresyon belirtileri arasında en acı verici olanlardan biri de git gide artan yalnızlık olgusudur. Bu rahatsızlıktan söz edip de isteksizlikten bahsetmemek olmazdı. İsteksizlik aslında depresyonun hafif, orta ve ağır türlerinde farklı şekillerde kendisini gösterebilir. Hafif formunda isteksizlik de hafif şiddette kendini gösterir.
İşe gitmek, marketten alışveriş yapmak veya yemek yapmak gibi rutin aktivitelere karşı bir sorun yaşamazken artık arkadaşlarıyla eskiden zevk alarak yaptığı sohbetler aynı tadı vermez olmuştur. Bu durum onun yavaş yavaş içine kapanmasına sebep olabilir. Ancak rutin işlerini gerçekleştirebilmektedir.
Orta şiddette olan boyutta ise yavaş yavaş rutin aktiviteler de sekteye uğramaya başlar. Birçok şeyden keyif alamaz, isteksiz hisseder, enerjisi azalmıştır ve bu aktivitelerden uzaklaşmaya başlar. Ağır depresyon belirtileri ise durumun artık iyice ciddi boyutlara ulaşmaya başladığını göstermektedir. Birçok kişi eskiden keyif alarak buluştuğu en yakın arkadaşlarını bile aramaz sormaz olmuştur.
Aslında onları hala çok sevmektedir ancak eski sohbetler keyif vermez hale gelmiştir ve tekrar onlarla buluşursa onların da neşelerini bozacağını düşünür ve uzak durmaya karar verir. Kendisini sıkıcı bulacaklarını düşünür ve hayatının iyice tek düze ve gri bir renk aldığını aslında o da kabul etmektedir. Bunlar kişinin sosyal yaşamını olumsuz etkileyen ağır depresyon belirtileri olarak görülebilir.
Daha çok evde vakit geçirmeye başlar ve televizyon karşısında geçirdiği vakitte artış gözlemlenir. Çok konuşmaz ve daha sık ağlamaya başlar. Bazen ağır boyutlarında ağlayamama hali de görülebilir. Duygularına da ket vurmaya başlamış olabilir. Hareketi azalır, enerjisi azalır ve sonunda konuşması bile yavaşlar. Ağır depresyonun ruh hali bunların birçoğunun görülebildiği bir duygudurumu ifade eder.
Depresyon Tedavi Edilir Mi?
Ağır depresyon belirtileri yaşayan kişinin tedavisi mümkündür ancak birçok ruhsal ve fiziksel rahatsızlıkta olduğu gibi depresyonda da erken teşhis edilir ve tedavi gerçekleşirse daha kolay atlatılır. Depresyonun kronik bir hal alması halinde ilaç kullanımı basit antidepresanlardan ziyade ağır bazı ilaçlara kayabilir. Ayrıca psikoterapi süreci de uzar.
Hafif türü ile ağır depresyon belirtileri varlığında psikoterapi sürecinin uzunluğu elbette aynı olmayacaktır. Bu nedenle depresyon tedavisi erken dönemlerde mutlaka başlamalıdır. Kişi belirtileri yaşadığını fark ettiğinde tedavi sürecine başvurmalıdır.
Bunun için de ruh sağlığı uzmanları olarak belirtileri ciddiye almanızı, önemsememezlik yapmamanızı ama kurtulamayacağınızı düşünüp de karamsarlık da yaşamamanızı tavsiye ederiz. Eğer siz de ağır depresyon belirtileri yaşadığınızı ve git gide bu durumun daha ağır bir hal izlediğini düşünüyorsanız, bize ulaşıp uzman psikolog kadromuzdan destek alabilirsiniz.