Skip to content Skip to footer

3 Soruda İlaçsız Depresyon Tedavisi

İlaçsız Depresyon Tedavisi

Depresyon, kişinin süreklilik arz edecek şekilde kendisini mutsuz, huzursuz, gergin, isteksiz, karamsar veya çaresiz hissettiği bir ruhsal bozukluktur. Depresyon kendiliğinden geçmez ve tedavi edilmesi gereken bir ruhsal rahatsızlıktır. 

Depresyon tedavisi iki yolla gerçekleşmektedir. İlaçsız depresyon tedavisi olarak da görülebilecek psikoterapi yöntemi ve ilaç tedavisi. Bu iki tedavi yönteminin de eş zamanlı gerçekleşmesi gerekir. Eğer bizden ilaçsız depresyon tedavisi almak isterseniz hemen randevu al butonuna tıklayabilirsiniz. 

Depresyon Belirtileri Nelerdir?

Depresyon belirtileri herkeste aynı şiddette veya aynı tarzda ortaya çıkmayabilir. Ancak en sık karşılaşılan depresyon belirtileri genellikle birbirine benzemektedir. Depresyondaki kişilerin ortak özelliği günün çoğunluğunda mutsuz olduklarını hissetmeleridir. Mutsuzluk kişi için kaçınılmaz bir duygudurum halini alabilir. 

Anlık olarak kısa mutluluklar yaşanabilir ancak mutsuz olduğu zamanlar çoğunlukta yer almaktadır. İlaçsız depresyon tedavisi olarak da adlandırabileceğimiz psikoterapi uzman psikolog eşliğinde gerçekleşmektedir. Kişinin mutsuz olmasına neden olan olumsuz düşünceleriyle çalışılır. Bir diğer depresyon belirtisi ise kişinin kendisini çaresiz hissetmesidir. 

Kişi öyle çaresiz hisseder ki başka kurtuluşu olamayacağını dahi düşünmektedir. İşte bu çaresizlik hisleri eşliğinde kendi canına kıyması yani intihar etmesi de olasıdır. İntiharın engellenmesi için ilaçsız depresyon tedavisi kadar antidepresan ilaçların da kullanımı önemlidir. Depresyon belirtileri olarak görebileceğimiz bir diğer yakınma da iştahta azalma veya artıştır. 

Bu değişimlerin de sonucu kiloda bazı artış veya azalmalar da meydana gelebilir. Ancak her kilo alan veya verenin de depresyon belirtilerini gösterdiğini söyleyemeyiz. Depresyonda bu değişimler daha belirgin şekilde kendini gösterebilir. Bir kişinin kilosu en az %5 kadar artmış veya azalmış ise bu durum depresyon belirtileri arasında görülebilir.

Depresyon belirtileri içerisinde bir diğer önemli olan ise kişinin isteksizlik yaşamasıdır. Depresyon sorunu yaşayan kişi herhangi bir aktivite yapmaktan zevk alamaz hale gelebilir. Canı hiçbir şey yapmak istemez ve çok isteksizdir. İsteksizliği sebebiyle mümkün olduğu kadar eve kapanır ve evde de hareketsiz bir yaşam sürdürmeyi tercih edebilir. 

Elbette isteksizlik, enerji azlığı, yorgunluk ve bitkinlik gibi depresyon belirtileri de kişinin ne düzeyde depresyon yaşadığına göre ağır veya hafif seyredebilir. Örneğin; daha hafif depresyon yaşayan kişi işine gidebilir, dışarda vakit geçirebilir veya daha seyrek de olsa arkadaşlarıyla vakit geçirebilir. 

Ancak ağır depresyon geçiren kişilerde isteksizlik hali artık evden dahi çıkmamaya, kimseyle görüşmemeye ve evde dahi odasından ayrılmamaya varabilir. Depresyondaki birey gitgide içine kapanabilir ve eskiden zevk alarak yaptığı aktivitelerden keyif alamaz. Keyif alamadığı için, yorgun veya bitkin hissettiği için de daha az aktivite gerçekleştirir. 

Yapılan aktiviteler artık gitgide azalarak en sonunda kişinin hiçbir aktivite yapmaması haline kadar varabilir. İlaçsız depresyon tedavisi olarak da düşünülebilecek uzman psikolog eşliğinde gerçekleşen psikoterapi yöntemi sayesinde kişinin bu yönde motivasyonel olarak destek alması sağlanır.

Depresyon Tedavisi İçin Kime Başvurmalı?

Depresyon tedavisi ilaç desteği alınarak ve ilaçsız depresyon tedavisi olarak da bilinen psikoterapi yöntemiyle eş zamanlı gerçekleştirilir. İlaç tedavisi antidepresan desteğiyle gerçekleştirilir. Antidepresan grubu ilaçlar düzenli ve uzun vadeli kullanılmaktadır. Hangi ilacın kullanılacağı ve ne kadar süreyle kullanılacağına ise uzman hekim karar verir. 

Bu nedenle medikal depresyon tedavisi için psikiyatrist desteği alınmalıdır. Psikiyatrist ile belirli aralıklarla görüşülür ve antidepresan kullanım dozu her defasında değerlendirilir. İlaçsız depresyon tedavisi ise psikoterapi yoluyla gerçekleştirilir. Ancak ilaçsız depresyon tedavisi bu yönde yanlış anlaşılmamalıdır. 

İlaçsız depresyon tedavisi demek kişinin antidepresan dediğimiz ilaçları hiç kullanmadan depresyondan kurtulması demek değildir. Daha basit bir ifadeyle medikal tedavi ilaç kullanarak uzman hekim desteğiyle gerçekleşirken, uzman psikolog eşliğinde gerçekleşen ilaçsız depresyon tedavisi de psikoterapi sürecidir. Bu nedenle psikoterapi desteği için bir uzman psikolog başvurusu yapmak gerekmektedir.

İlaçsız Depresyon Tedavisi: Psikoterapi

Yaşadığımız sorunların üstesinden tek başına gelemediğimiz zamanlar elbette olabilir. Sorunların kronikleştiği zamanlar bu sorunlar psikiyatrik rahatsızlıklar halini de alabilir. Psikoterapi, kişinin rahatsız olduğu duygular, düşünceler ve davranışlarını değerlendiren ve inceleyen ruhsal destek sürecidir. 

Bu süreçte uzman psikolog desteğiyle duygu, düşünce ve davranışlarda olumlu değişimler hedeflenmektedir. Psikoterapi süreci süresi değişmekle beraber düzenli ve istikrarlı devam etmesi gereken ve bu şekilde fayda sağlayan bir süreci temsil etmektedir.

Kadıköy Göztepe Şube

Göztepe Mh. Fahrettin Kerim Gökay Cd.

No: 240 D: 7 Eren Apt.

Kadıköy / İstanbul

Mentalium Psikoloji Kadıköy psikolog alternatifleri arasında öne çıkan bir psikolojik danışmanlık merkezidir. Eğer aradığınız İstanbul psikolog seçenekleri arasında uygun fiyatlı, etik çalışan ve kurumsal bir merkez ise bizi tercih edebilirsiniz.

Mentalium Psikoloji © 2024. Tüm Hakları Saklıdır.