Skip to content Skip to footer

3 Soruda Panik Atak Krizi Nedir?

3 Soruda Panik Atak Krizi Nedir?

Panik atak veya atakların sık sık gelmesiyle tanısı koyulan panik bozukluk bir ruhsal rahatsızlıktır. Kişinin yaşantısını oldukça fazla olumsuz etkilemesine rağmen panik atak tedavisi var olan bir ruhsal sorundur. Tedavi edilmedikçe ilerler ve sosyal yaşantıyı ciddi anlamda etkiler. Panik atak krizi yaşayanlar açısından katlanması güç anlar yaşatmaktadır. Ancak panik atak krizi mücadele edilebilecek zor anları da temsil eder. Eğer siz de panik atak yaşıyor ve destek almak istiyorsanız bize başvurabilirsiniz.

Panik Atak Nedir?

Panik atak, gerçekte herhangi bir tehlike veya tehdit bulunmamasına rağmen kişinin kendini tehlike altında hissetmesi sonucu daha çok fiziksel belirtilerle kendini gösteren bir ruhsal rahatsızlıktır. Panik atak, bir ruhsal kriz anıdır ve panik atakların devam etmesi halinde panik bozukluk haline gelmektedir. Panik atak krizi, birçok panik bozukluk hastası için oldukça zor anları temsil etmektedir. Panik atak krizi esnasında birçok kişi kalp krizi geçirip öleceğini veya çıldıracağını düşünebilir. 

Panik atak anı kişinin fiziksel belirtileriyle de oldukça zorlandığı bir süreçtir. Panik atak esnasında kişinin nefesi daralabilir ve bu durum aynı kalp krizinde de kendisini gösterebileceği için kişi kalp krizi geçirdiğini düşünebilir. Bazı noktalarda ayrışsa da kalp krizi ile panik atak krizi birbirine oldukça benzerdir. Birinde sorun psikolojik iken diğerinde fiziksel bazı nedenlere bağlanmaktadır. Elbette kalp krizi ölümcül bazı sonuçlara gebe iken panik atak neticesinde kimse hayatını kaybetmez.anı

Panik Atak Krizi Belirtileri Nelerdir?

Panik atak esnasında nefes daralmasına ek olarak birçok kişide terleme de görülebilir. Bu elbette kişinin yaşadığı korku ve panik neticesinde gösterdiği fiziksel bir tepkidir ancak bu durum bile acaba kalp krizi mi geçiriyorum sorusunu sormaya yöneltebilir. Panik atak krizi esnasında ayrıca kalp atışları da hızlanabilir. Panik atak halindeki kişide yaşanan bu belirtilere ek olarak, göğüste ağrı da sıkça görülür ve kalp krizi ile en çok karıştırılan belirti de bu olmaktadır. 

Göğüs ağrısıyla seyreden şikayetler nedeniyle birçok panik atak hastası kalp krizi geçirdiğini düşünür ve hemen bir hastanenin acil servisine başvurur. Ancak yapılan test ve tetkikler neticesinde kişinin kalp krizi geçirmediğini ve kalp hastalığının dahi bulunmadığı doktorlar tarafından belirtilir. Genellikle hastanedeki ilk müdahale neticesinde doktorlar tarafından kişiye sorununun fiziksel değil psikolojik olduğu belirtilir. Ancak bu ifadeler panik atak hastası için hiçbir şey ifade etmez. 

Bu durumun panik atak olduğunu ya bilmemekte ya da yaşadıkları neticesinde kalp hastalığı olduğunu düşünmeye devam edebilir. Bazen de bu durum kişinin direkt psikiyatri servisine başvurmasına neden olur ki bu önemli bir gelişmedir. Ancak panik atak krizi ve neticesinde kişiye konulan panik bozukluk tanısı yalnızca uzman psikiyatrist eşliğinde yürütülen ilaç tedavisi ile çözümlenemez. Panik bozukluk bu süreçte ilaç tedavisi ve uzman psikolog ile birlikte yürütülen psikoterapi seansları ile tedavi edilmelidir.

Panik atak krizi yaşayan kişinin öncelikle yaşadıklarının ruhsal bir sürecin sonucu olduğunun farkına varması gerekmektedir. Panik ataklar herhangi bir fiziksel kaynağı olmadığı gibi ruhsal nedenlerden kaynaklanan kriz anlarıdır. Bu anların kronikleşmesi neticesinde tanısı koyulan panik bozukluk uzman psikolog desteğiyle düzelebilir. Panik atak krizi esnasında ne yapılacağı da psikoterapinin özellikle ilk seanslarında ele alınır

Panik Atak Krizi Geldiğinde Ne Yapmalı?

Panik atak krizi esnasında ilk yapılması gereken kısa bir süre sonra panik atak belirtilerinin geçeceğini kabullenmektir. Bu kabulleniş oldukça önemlidir çünkü panik atak esnasında aslında kişinin yaşadığı telaş, korku ve panik süreçleri kişiyi daha da zorlamaktadır. Panik atak krizi esnasında yapılması gereken ilk şey, sürecin tamamen zararsız ve geçici bir zaman diliminden ibaret olduğunu kabullenmektir. Panik atak krizi tamamen zararsızdır ve vücuda fiziksel hiçbir kalıcı zarar vermez. 

Panik ataklar geçicidir çünkü ortalama 10 dakika içerisinde sonlanır. Bu süre zarfında yapılacak bir diğer şey ise nefes egzersizidir. Nefes egzersizleri panik atak krizi açısından oldukça önemli ve kritik bir yer tutar. Derin nefes alıp vermek elbette fiziksel olarak rahatlama ve gevşeme yaratacaktır. Ancak bu durumun bir yandan da odaklanma yönü vardır. Panik atak krizi esnasında kişinin odaklandığı düşünce ölüm, çıldırma vb. olumsuz ve gerçekdışı düşüncelerdir. 

Panik atak yaşayan kişinin odak noktası kalp krizi geçirdiği ve öleceği yönündeyse bu kişinin odak noktasının değişmesi gerekmektedir. Bunu başarmanın en kolay yolu ise nefes egzersizleridir. Nefes egzersizleri neticesinde kişi o anki odaklandığı düşüncelerden sıyrılarak nefesinin bedeninde izlediği yola odaklanabilir. Nefes egzersizlerinin bir diğer olumlu yanı ise kişinin çevresindeki seslere ve bedenine de odaklanmasıdır. Kişi ne kadar odak noktasını değiştirebilirse bu durum onun panik ataklarını da kısa sürede atlatmasına yol açabilir.

klinik psikolog onur aydın kimdir? istanbul uzman psikolog

Mentalium Psikoloji Kadıköy psikolog alternatifleri arasında öne çıkan bir psikolojik danışmanlık merkezidir. Eğer aradığınız İstanbul psikolog seçenekleri arasında uygun fiyatlı, etik çalışan ve kurumsal bir merkez ise bizi tercih edebilirsiniz.

Mentalium Psikoloji © 2024. Tüm Hakları Saklıdır.