Skip to content Skip to footer

3 Soruda Tekrarlayan Depresyon Nedir?

3 Soruda Tekrarlayan Depresyon Nedir?

Hepimizin kendimizi mutsuz, huzursuz, gergin, yorgun, isteksiz veya karamsar hissettiği zamanlar olmuştur. Hep mutlu olabilmek ne kadar mümkündür bir insanın tüm yaşamı boyunca? Hepimiz için olumlu duygular ne kadar gerçekçi ise olumsuz duygular da gerçekçi olmalıdır. İnsanın yaşamında olumsuz duyguların varlığı normaldir ancak hep bu olumsuzlukları yaşamak, bu yönde hissetmek, olumsuz düşünmek veya davranmak ise müdahale gerektirir.

İşte bu müdahale depresyon tedavisi olarak adlandırılabilir. Depresyon bu nedenle kişinin süreklilik oluşturacak şekilde bu olumsuz hisleri yaşamasıdır diyebiliriz. Tekrarlayan depresyon ise depresif duygudurumun zaman zaman kişide alevlenmesi ve kişinin hayatının farklı dönemlerinde depresyonda hissetmesidir. Tekrarlayan depresyon tedavi edilebilir ancak profesyonel destek gerektirir. Tekrarlayan depresyon tedavisi için Mentalium Psikoloji uzman psikolog kadrosuyla size destek verebilir.

Depresyon Nedir?

Depresyon, kişinin kendisini en az 2 hafta boyunca mutsuz, huzursuz, gergin, karamsar, umutsuz, yorgun, bitkin veya isteksiz hissetmesiyle karakterize bir ruhsal rahatsızlıktır. Biraz önce de belirttiğimiz gibi depresyon ruhsal bir rahatsızlıktır ve sıradan gelip geçici bir mutsuzluk hali asla değildir. Bu belirttiğimiz yakınmaların en az iki hafta sürmesine ek olarak günün çoğunluğunda da devam etmesi gerekmektedir.

Ayrıca depresyon tanısı alabilmek için bu yakınmaların kişinin yaşantısını da olumsuz etkilemesi gerekir. Olumsuz belirtilerin kişinin yaşantısını olumsuz etkilemesi ve sosyal işlevselliği olumsuz yönde etkilemesi oldukça önemlidir. Depresyon kronik bir hastalıktır ve birçok kişide depresyon atağı tekrarlar. Bu duruma tekrarlayan depresyon adı verilmektedir.

Tekrarlayan Depresyon Nedir?

Depresyon tekrarlayan bir hastalıktır. Kişinin alabileceği bazı önlemler depresyonun tekrarlamasını önleyebilir veya tekrarlama olasılığını azaltabilir. Bu önlemlerin başında ise depresyon tedavisi gelmektedir. Tekrarlayan depresyon tedavisi bu nedenle oldukça önemlidir. Amerika Birleşik Devletleri’nde yapılan bir araştırmaya göre depresyon tedavisi ile tekrarlama risklerinin birbiriyle ilişkili olduğu düşünülmüştür.

Yapılan araştırmada yalnızca ilaç tedavisi alan 100 kişiden 75’inde depresyon tekrarlamıştır. Yalnızca antidepresan ağırlıklı ilaç tedavisinin depresyon tedavisinde ne yazık ki büyük ölçüde etkisiz kalabildiği görülmüştür. Depresyon tedavisi bu nedenle sadece ilaç desteğinden oluşmaz. Yalnızca antidepresan alan kişilerin büyük çoğunluğunda yaşamlarının ilerleyen dönemlerinde depresyonun tekrarladığı görülmüştür.

Öte yandan, bir başka 100 kişilik majör depresyon hastası grup ise depresyon tedavisi olarak hem psikolog desteği hem de ilaç desteği almıştır. Bu 100 kişiden ise yalnızca 20 tanesinde tekrarlayan depresyon görülmüştür.

Bu deney bizlere depresyon tedavisi için psikolog ile gerçekleştirilen psikoterapi sürecinin ne kadar da etkili olduğunu göstermektedir. 20 kişi hem ilaç hem de psikoterapi desteği almasına rağmen yine de yaşamlarının bir bölümünde tekrarlayan depresyon atakları ile karşılaşmıştır.

Ancak ne kadar tekrarlasa da kişinin psikoterapi desteği alması depresyon ile daha güvenli ve rahat şekilde mücadele edebilmesini sağlayabilecektir. Tekrarlayan depresyon genellikle kadınlarda erkeklere göre iki kat daha fazla görülmektedir. Ayrıca bir kez depresyon atağı geçiren kişilerin ortalama %15-20’sinde tekrarlayan depresyon görülmektedir.

Depresyonun Tekrarlaması İçin Risk Faktörleri Nedir?

Depresyon için her bir tekrar oldukça önemlidir ve dikkatlice ele alınmalıdır. Tekrarlayan depresyon için bazı risk etkenleri vardır. Bu belirtilerden ilki bazı depresyon belirtilerinin kalıntılarının varlığıdır. Tüm depresyon belirtileri geçebilir ancak bazı depresyon belirtileri sürebilmektedir. İşte bu durum depresyonun tekrarlaması için bir risk faktörü oluşturur.

Biraz önce de belirttiğimiz gibi tekrarlayan depresyon için önemli bir risk etkeni kişinin daha önce en az bir depresyon atağı geçirmiş olmasıdır. Bir diğer önemli etken ise ailede bir depresyon veya depresif bozukluk gibi duygudurum bozukluklarının varlığıdır. Eğer geçmişte aile üyeleri arasında bir depresyon hikayesi mevcut ise bu durum kişinin tekrarlayan depresyon riskini daha da arttırmaktadır.

Bunlara ek olarak, kişinin alkol, madde veya bazı diğer bağımlılıklara sahip olması da tekrarlayan depresyon geliştirme riskini arttırmaktadır. Depresyonu tetikleyebilecek tüm ruhsal sorunlar bu noktada risk faktörüdür. Ayrıca kişide anksiyete bozukluğu varsa depresyonun tekrarlama riski de daha fazla olmaktadır. Bir diğer önemli risk faktörü de depresyonun başlangıç yaşıdır.

Eğer depresyon 60 yaşından sonra başladıysa tekrarlama olasılığı da gitgide artar. Eğer sizin de depresyonunuz kronik bir hal alarak tekrarlıyorsa, psikolog desteği almanız kesinlikle önerilmektedir. İlaç tedavisi de çoğu zaman gerekli olmakla birlikte psikoterapi depresyon tedavisi için oldukça önemli yer tutar. Şimdi depresyondan kurtulmak için Mentalium Psikoloji uzman psikolog kadrosundan destek alma zamanı…

klinik psikolog onur aydın kimdir? istanbul uzman psikolog

Mentalium Psikoloji Kadıköy psikolog alternatifleri arasında öne çıkan bir psikolojik danışmanlık merkezidir. Eğer aradığınız İstanbul psikolog seçenekleri arasında uygun fiyatlı, etik çalışan ve kurumsal bir merkez ise bizi tercih edebilirsiniz.

Mentalium Psikoloji © 2024. Tüm Hakları Saklıdır.