4 Maddede Bağımlılık Nedenleri Nelerdir?
Bağımlılık, sinsi ilerleyen ve çoğu zaman kişi henüz fark etmeden gelişen bir beyin hastalığıdır. Bağımlılık geliştikten sonra ise çoğu kişi durumun farkına varır ve iki seçenek vardır: Kullanmaya devam etmek veya bırakmak.
Yakınlarının bağımlılık sorunu olduğunu öğrenen aileler ise bağımlının neden bağımlı olduğunu merak ederler. Bir insan neden bağımlı olur? Bir kişiyi bu sürece götüren bağımlılık nedenleri nelerdir? Kişinin bağımlı olmasına neden olan etkenler nelerdir?
Yazımızın devamında bağımlılık nedenleri ile ilgili incelemeler yapacağız. Eğer siz de bağımlılık tedavisi görmek ve kurtulmak istiyorsanız bizimle iletişime geçebilirsiniz.
Bağımlılık Nedenleri : Arkadaşlık
Arkadaş çevresi, bağımlılığın en önemli belirleyicilerindendir. Bir gencin bağımlı olmasına yol açan belirleyici faktör çevresinde bulunan alkol/madde kullanıcılarıdır. Bu durumu bir vaka örneği ile açıklayalım.
Samet, İstanbul’da madde kullanımın en yaygın olduğu semtlerden birisinde oturmaktadır. Samet’in arkadaşlarının büyük çoğunluğu madde kullanmaktadır.
Samet madde kullanımını o güne kadar hiç düşünmemiştir ancak bir yandan da nasıl bir şey olduğunu merak etmektedir. Merak ile birlikte madde kullanılan ortamlara girmiştir.
Girmese dahi risk faktörü yine yüksek olacaktır, zira evden çıktığında sokak ortasında dahi madde kullanan arkadaşları vardır. Arkadaş önemli bir faktördür ve bağımlı olup olmama konusunda oldukça belirleyicidir.
Bağımlılık Nedenleri : Ailede Bağımlılık Geçmişi
Aile üyelerinden birinde veya birkaçında bağımlılık geçmişi varsa, bir gencin bağımlılığa giden yolu kısalır. Kişinin kendisinden daha büyük bir aile bireyinin bağımlı olması oldukça önemli bir belirleyicidir.
Örneğin; çocukken babasını evde hep alkol kullanan biri olarak hatırlayan çocuğun ilerde kendisinde de alkol sorunu olması beklenir bir durumdur. Çocuklar kendilerine rol model aldıkları büyüklerinin davranışlarını taklit ederler, bu davranışlar yanlış olsa bile.
Babası annesine şiddet uyguluyorsa o da ileriki yıllarda eşine şiddet uygular. Benzer şekilde, babası alkol bağımlısı olan çocuk da ilerde büyük ölçüde alkol sorunu yaşayabilir.
Bağımlılık Nedenleri : Ebeveyn Tutumları
Ailede bağımlılık geçmişi olmasa bile ailenin çocuğa yaklaşımı da bağımlılığa zemin hazırlayabilir. Kural koymak örnek bir davranıştır ancak aşırı kuralcı veya otoriter ebeveynlerin çocukları da bağımlılık riski yaşamaktadır.
Çocuk ile ebeveynleri arasında bağlılık ve yakınlık yoksa bu da ciddi bir bağımlılık riski arz edebilir. Sorunlarını ailesiyle paylaşamayan çocuk madde ile içli dışlı ortamlara kayabilir.
Henüz daha madde kullanmaya yeni başladığı dönemlerde bu durumu ailesine anlatamayan ve korkan çocuğun bağımlılık geliştirmesi çok olasıdır. Annenin sıcaklığı ve babanın yakınlığı bağımlılığı engellemede o kadar önemlidir ki…
Bağımlılık Nedenleri : Duygudurum
Aile veya çevrenin bağımlılığa etkisi açıktır ancak bazen de bireysel faktörler bağımlılığın gelişiminde önemli rol oynar. Öfkeli, davranış bozukluğu olan veya dürtüsel bireylerde bağımlılık riski daha fazladır.
Örneğin; dürtüsel birey sergilediği davranışların sonuçlarını düşünmeden hareket eder. Bir maddeyi kullanmaya başladığında bağımlılık yapar mı, bağımlı olursam nasıl etkilenirim, sağlığım bundan ne kadar olumsuz etkilenir sorularının cevaplarını düşünmez bile.
Öfke ile hareket eden birçok kişi bağımlılığa giden yolda zemini hazırlamıştır bile. Ayrıca stresle başa çıkmayı bilmeyen, sorun çözme becerileri gelişmemiş, öfke kontrol sorunu yaşayan veya çevresindekilere hayır diyemeyen kişiler bağımlılık risk grubundadır.
Bağımlılık kişinin farkında olmadan bir şeylere kendini çok fazla kaptırmasıdır. Bu bir beyin hastalığıdır. Birçok çeşidi bulunmaktadır. Hangi çeşidi olursa olsun bağımlı olma konusunda bazı etkenler ortaktır.
Bu yazımızda sizler için farklı bağımlılık nedenleri ve bu nedenlerin detaylarından bahsettik. Umuyoruz ki sizler için yararlı olmuşuzdur. Bağımlılık kesinlikle tedavi edilmesi gereken bir rahatsızlıktır. Ancak tedavi süreci hiç de göründüğü gibi kolay bir süreç değildir.
Hem fiziksel olarak hem de mental olarak kişinin ve çevresinin çaba sarf etmesi gereken bir süreçtir. Bu süreçte düşünceler çok önemlidir. Yanlış düşüncelere kapılmak iyileşmeyi engelleyebilir. Bu yüzden bu yanlış düşünceleri iyi bilmeli ve uzak durmalıyız.
İşte bu yüzden psikolojik destek bağımlılık tedavisinde önemli bir rol oynar. Kişinin bağımlılık nedenleri ve bu nedenler özelinde baş etme yöntemleri oluşturmasına fayda sağlayabilir.
Bağımlılık nedenleri her zaman kaçınabileceğimiz süreçler olmayabilir. Aile tutumları ve davranışları eğer bağımlılık nedenleri arasında ön plana çıkmış ise kişinin çoğu durumda ailesini değiştirebilmesi mümkün olmayabilir.
Aileyi değiştirmek mümkün olmayabilir ancak ailenin tutumları karşısında kendisine madde kullanımından başka baş etme yöntemleri geliştirmesi gerekebilir. Eğer siz de bağımlılık tedavisi görmek ve bağımlılıktan kurtulmak isterseniz, bizimle iletişime geçebilirsiniz.