Anksiyete ile Başa Çıkmanın Yolları
Anksiyete bozukluğu, kişinin yaşamında herhangi bir gerçekçi tehdit unsuru olmamasına rağmen, kendini tehlikede hissetmesine neden olan ve bu tehlikeyi düşünerek aşırı korku ve kaygı yaşarken kendini bulduğu bir ruhsal rahatsızlıktır. Anksiyete bozukluğu tedavisi olan bir ruhsal sorundur. Anksiyete ile başa çıkmanın yolları arasında ise uzman psikolog desteği almak, nefes egzersizleri yapmak ve düzenli sportif faaliyetler gerçekleştirmek önemli yer tutar. Eğer siz de anksiyete bozukluğu tedavisi almak istiyorsanız, hemen bize ulaşabilir ve tedavi sürecine başlayabilirsiniz.
Anksiyete Bozukluğu Nedir?
Anksiyete bozukluğu, en sık karşılaşılan ruhsal sorunlardan biridir. Kaygı bozukluğu olarak da bilinen anksiyete bozukluğu, kişinin herhangi bir tehdit ya da tehlike içinde bulunmamasına rağmen yine de kendisini bir tehlikenin içinde hissederek aşırı korku ve endişe yaşaması halidir. Aslında zaman zaman hepimiz endişe ve korku yaşarız ve bu durum gayet sağlıklıdır.
Örneğin; ormanda yürürken bir ayının saldırısına uğrasanız korkmanız ve kaygılanmanız doğal değil midir? Peki güvenli alanınızda veya herhangi bir tehdit anında size yardım edebilecek birilerinin olduğu bir yerde aşırı korku veya kaygı yaşamak doğal mıdır? İşte bu aşırı korku ve kaygı hali anksiyete olarak adlandırılır. Bu korku ve kaygı halinin de süreklilik kazanması ve kişinin sosyal ilişkileri, iş, eğitim ve aile yaşantısını olumsuz yönde etkilemesi halinde ise anksiyete bozukluğu ortaya çıkar.
Anksiyete ile Başa Çıkmanın Yolları Nelerdir?
Anksiyete bozukluğu tedavisi olan bir süreçtir. Anksiyete tedavisi için iki önemli yol vardır. Bunlardan ilki ilaç tedavisidir. Antidepresan ilaçlarla uzman hekim kontrolünde yürütülmektedir. İlaç tedavisi birçok anksiyete vakasında uygulanması gereken bir yöntem olsa da uzman psikolog eşliğinde gerçekleştirilen psikoterapi ile birlikte yürütülmedikçe uzun vadede etkili olamayabilir.
Bu sebeple anksiyete bozukluğu sorunu yaşayan kişilere mutlaka uzman psikolog desteği almayı önermekteyiz. Yazımızın devamında ise anksiyete ile başa çıkmanın yolları üzerinde duracağız. Bu yollardan ilki ve en önemlisi uzman psikolog desteği almak ve psikoterapi sürecine dahil olmaktır.
Anksiyete Bozukluğu ve Psikoterapinin Önemi
Anksiyete ile başa çıkmanın yolları arasında ilk seçenek uzman psikolog ile gerçekleştirilen psikoterapi süreci olmalıdır. Psikoterapi, kişinin hem anksiyete bozukluğu geliştirmesine neden olabilecek olayları ve yaşantıları inceleyerek köklü değişikliklere sebep olmakta hem de kişinin anksiyete ile başa çıkmanın yolları arasında en doğru yöntemleri bulmasına aracılık eder.
Psikoterapi süreci uzman psikolog ile anksiyete bozukluğu yakınmaları olan danışanın bir ortaklık sürecidir. Bunun için de ilk önce bu ikili arasında sıkı bir ilişki kurulması gerekir. Bu ilişki ve anksiyete bozukluğu tedavisi için ilk adım danışanın öyküsünün alınmasıdır. Danışanın detaylı öyküsü ilk seans veya seanslarda alındıktan sonra anksiyete bozukluğu tedavi planı oluşturulur. Anksiyete ile başa çıkmanın yolları arasında ilk sırada yer alan psikoterapi seansları düzenli aralıklarla gerçekleştirilmelidir.
Aksi takdirde, hem danışan ve uzman psikolog arasında oluşan bağ olumsuz etkilenebilir hem de kişinin psikoterapi süreci sekteye uğrayabilir. Psikoterapi, kişinin kendine yaptığı en büyük yatırımdır. Unutulmamalıdır ki beden sağlığı ile ruh sağlığı ayrılmaz bir bütündür ve biri diğerinden daha önemli değildir. Beden sağlığı için ne kadar önem veriliyorsa ruh sağlığı için de aynı önem verilmelidir.
Anksiyete bozukluğu için birçok farklı psikoterapi yaklaşımı ve tekniği mevcuttur. Bilişsel davranışçı terapi bunların başında gelir. Bilişsel davranışçı terapi anksiyete ile başa çıkmanın yolları arasında önemli yer tutabilmektedir. Bilişsel davranışçı terapi ile kişinin kaygı yaratan düşüncelerinin değişimi amaçlanır. Bu düşüncelerin gelişimine neden olan düşünce kalıplarının değişimi gerçekleşir.
Örneğin; yaşadığı herhangi bir olayı felaketleştirerek değerlendiren kişinin bu düşünce özelliğinin değişimi esastır. Depreme maruz kalmaktan aşırı endişe duyan bir kişi deprem olacağını düşünmekten yaşamını devam ettirmekte dahi zorlanabilir. Depremde hayatını kaybedeceğini, enkaz altında acı çekeceğini ve kimsenin ona yardım edeceğini düşünebilir.
Bunların hepsi felaket senaryolarıdır ve gerçekle bağdaşmayacak kadar olumsuz düşünceler içerebilir. Üstelik tüm tedbirler alınsa dahi bu aşırı kaygı ve korku hisleri değişmeyecektir. İşte bu noktada uzman psikolog eşliğinde yürütülen psikoterapi süreci devreye girer.
Anksiyete Bozukluğu ve Nefes Egzersizleri
Anksiyete ile başa çıkmanın yolları arasında kişinin yapacağı nefes çalışmaları da önemli bir yer tutar. Nefes egzersizleri sayesinde kişi anksiyete atağı esnasında daha rahat ve kısa şekilde atakla mücadele edebilir. Zihnimiz aynı anda tek bir düşünsel eyleme odaklanabilir. Örneğin; atak esnasında kişinin zihni sadece olumsuz kaygı düşüncelerine odaklanmıştır.
Bu düşünceler odak noktası haline gelmiştir ve kişi bundan kurtulamaz. Bu noktada kişinin dikkatinin nefesine odaklanması süreci olumlu yönde değiştirebilir. Nefesine, bedenine, çevredeki uyaranlardan biri olan seslere odaklanması halinde olumsuz düşüncelerden sıyrılması kolaylaşabilir. Bu nedenle nefes egzersizi anksiyete ile başa çıkmanın yolları arasında önemli bir role sahip olmaktadır.
Anksiyete Bozukluğu ve Düzenli Spor
Spor yapmak, anksiyete ile başa çıkmanın yolları arasında bir diğer izlenebilecek yöntemdir. Bunun için illa ki profesyonel olarak bir sporla meşgul olmak gerekmeyebilir. Kişinin düzenli bazı basit egzersizler yapması bile önemli bir başa çıkma yöntemi oluşturabilir. Düzenli yapılan spor faaliyetleri anksiyete ile başa çıkmanın yolları içerisinde en eğlenceli yöntemlerden de biridir.
Örneğin; anksiyete bozukluğu tanısı olan birinin her gün yarım saat düzenli ve tempolu yürüyüş yapması kaygı seviyelerinde önemli azalmalara sebep olabilir. Ayrıca yüzmek, futbol oynamak, koşmak vb. birçok spor faaliyeti de hem kişinin hobi edinmesi hem de kaygıyla mücadele edebilmesini kolaylaştırır.
Özetle, anksiyete ile başa çıkmanın yolları için uzman psikolog desteği almak, nefes egzersizi yapmak ve düzenli spor yapmanın oldukça faydalı olduğunu söyleyebiliriz. Eğer siz de anksiyete bozukluğu tedavisi için uzman psikolog desteğine başvurmak isterseniz, Mentalium Psikoloji uzmanları size ruhsal destek sağlayabileceklerdir.