Skip to content Skip to footer

9 Soruda Panik Atak Tedavisi

Panik atak tedavisi olan bir ruhsal bozukluktur. Bazı hastalar için panik atak tedavisi ilaçları düzenli olarak kullanmayı bazıları için ise ilaçsız panik atak tedavisi ile gerçekleşebilir.

Peki panik atak tedavisi ne kadar sürer? Panik atak tedavisi görenlerin yorumları nasıldır? Panik atak tedavi yoluyla tamamen düzelir mi? Panik atak tedavisi evde gerçekleşir mi?

Panik atak kesin tedavisi var mı? Panik bozukluk tedavisi ile ilgili bu ve benzeri tüm soruları ve cevapları yazımızda topladık. Mentalium Psikoloji olarak size psikolojik destek sunmaya hazırız.

Panik Atak Tedavisi Var Mı?

Panik atak tedavisi olan bir ruhsal rahatsızlıktır. Panik atak tedavisi görenlerin yorumları genellikle tedavi sürecinin kendileri üzerinde çok olumlu etkileri olduğu yönündedir.

Peki panik atak ya da daha doğru ifadeyle panik bozukluk tedavisi olan bir ruhsal sorun mudur? Evet, panik bozukluğun tedavisi oldukça başarılı şekilde gerçekleşmektedir.

Panik atağın tedavisi için mutlaka profesyonel destek almak gerekir. Panik atak tedavisi evde kesinlikle olmaz.

Panik atak hastalığının bitkisel tedavisi yoktur. Panik bozukluk tedavi sürecinde psikolojik destek gerekir ki kişinin atakları kontrol altına alınması bu yolla sağlanır.

Ayrıca gerekli görüldüğü durumlarda ilaç tedavisi de panik atağın tedavi edilmesinde baş rol oynayabilir.

Panik Atak Nedir?

Mentalium Psikoloji olarak en sık destek uyguladığımız alanlardan birisi panik atak tedavisi olmuştur. Peki panik atak nedir?

Panik atak, ansızın başlayan ve hızla şiddetli hale gelen, genellikle yoğun bir tehlike altında olma hissi taşıyan ve zamanla sonlanan bir korku ve kaygı nöbetidir.

Panik atak nöbeti yaşayan kişi genellikle çevresinde var olan uyaranları tehlike olarak algılamaktadır.

Kişi tehlike altında olduğunu hissettiği anda ya bu tehlikeyle savaşır ya da o tehlikeden kaçmaya çalışır.

Biz psikoloji literatüründe buna savaş ya da kaç (fight or flight) tepkisi demekteyiz. Eğer kişi kaçamaz veya bu tehlike olarak algıladığı şey ile savaşamazsa panik atak yaşayabilir.

Panik atak tablosunun süreklilik kazanması sonucu ise panik bozukluk meydana gelir.

Panik bozukluk, kişinin yaşantısını önemli ölçüde etkileyebilecek bir sorun haline gelebilir. Panik atak tedavisi olan bir ruhsal sorundur.

Panik Atak Belirtileri Nelerdir?

Panik atak belirtileri iki grupta incelenebilir: Fiziksel ve ruhsal panik atak belirtileri. Kalp atış hızında artış, terleme, titreme ve ağız kuruması sık görülen fiziksel panik atak belirtileri arasındadır.

Panik atak esnasında kişi nefes alırken güçlük yaşayabilir. Panik atak belirtileri yaşayan kişide ayrıca boğulma ve nefessiz kalma hisleri de yaşanabilir.

Buna bağlı olarak panik atak belirtileri gösteren kişinin göğsünde ağrı veya baskı yaşaması da olasıdır.

Ayrıca midesi bulanabilir ve baş dönmesi, sersemlik, dengeyi yitirme ve bayılma hisleri görülebilir. Ruhsal panik atak belirtileri de sıkça görülen sorunlar arasındadır.

Depersonalizasyon dediğimiz kişinin kendisine yabancılaşma algısı da panik atak belirtileri arasındadır.

Benzer şekilde derealizasyon ise gerçeklikten kopuş olarak bilinmektedir ve panik atak belirtileri arasındadır.

Panik bozukluk yaşayan kişi kontrolünü yitireceğine dair düşüncelere sahiptir. Çıldıracağını düşünür ve ölüm korkusu yaşar.

Vücutta sıcak basması, soğuk terleme, uyuşma ve karıncalanma da diğer belirtiler arasında gösterilebilir.

Unutulmamalıdır ki yaşantınızı önemli ölçüde etkileyen bu belirtiler panik atak tedavisi ile ortadan kalkabilmektedir.

Panik Atak Nasıl Oluşur?

Panik bozukluk ortada hiçbir sebep yokken aniden başlar. Kişide göğüs ağrısı, çarpıntı, nefes almada güçlük vb. panik atak belirtileri meydana gelir.

Kişi panik atak esnasında kalp krizi veya felç geçireceğini düşünebilir. Bazı durumlarda da kontrolünü kaybedeceğini veya çıldıracağını düşünerek kendisine veya yakınlarına zarar vereceğinden korkabilir.

Bu durumda kişi yakınları tarafından bir hastanenin acil servisine götürülür ve kalp krizi geçirip geçirmediği gerekli testlerle kontrol edilir.

Ancak ortada herhangi bir kalp hastalığı olmadığı için acil servisteki hekim tarafından sağlıklı olduğu söylenerek evine gönderilir.

Birçok hekim kişinin sorununun psikolojik olduğunu anladığında onu panik atak tedavisi için ruh sağlığı uzmanına yönlendirir.

Hasta o an için rahatlar ancak bu rahatlık uzun sürmez. Bir sonraki atak geldiğinde yine aynı döngü yaşanır.

Panik bozukluk bu atakların sıkça tekrarlanması ile ortaya çıkmaktadır. Panik atak tedavisi gerçekleşmedikçe kişi bu döngüde devamlı ataklarla karşılaşabilecektir.

Panik Atak Neden Olur?

Panik atak sebepleri dediğimiz zaman bir tek sebepten bahsedemeyiz. Panik atak sebepleri arasında ilk sırayı genetik etkenler almaktadır.

Bu konuda yapılan çalışmalar her 100 panik atak hastasından 35-40 tanesinin ailesinde de panik atak geçmişinin olduğunu göstermektedir.

Panik bozukluk yaşayan bir kişinin yakınlarında da panik atak görülme riski ailesinde hiç panik atak geçmişi olmayan birine oranla 4-7 kat fazladır.

Bu araştırmalar bize panik bozukluk dediğimiz rahatsızlığın önemli ölçüde kalıtsal olabileceğine ışık tutmaktadır.

Panik atak sebepleri arasında genetik etkenler önemli pay sahibi olabilir ancak psikososyal etkenler de önemli rol oynayabilir.

Kişinin yaşadığı stresli dönemler, bir sevdiğinin kaybı veya herhangi bir travmatik olaya maruz kalma da panik atak sebepleri arasında görülebilmektedir.

Ayrıca kafein, bazı tansiyon ilaçlarının kullanımı, diyet ve tirod ilaçları, insülin kullanımı ve kokain, ekstazi, LSD, esrar vb bağımlılık yapıcı maddelerin tüketilmesi de panik atak sebepleri arasındadır.

Kişinin alkol, opiyat ve nikotini kestiği zamanlar yaşadığı yoksunluk belirtileri de panik atak sebepleri arasındadır.

Aceleci veya mükemmeliyetçi insanların da panik atak geliştirme riski daha fazla olabilir.

Buna ek olarak, duygu ve düşüncelerini karşıdaki kişiye yansıtamayan veya ifade edemeyen kişiler de daha riskli bir pozisyona girebilir.

Hayır diyememe de panik atak sebepleri arasında görülebilir. Bu nedenle kişinin hayır diyebilme mekanizması oldukça önemli rol oynayabilir. Panik atak sebepleri içinde bazı tıbbi durumlar da rol oynayabilir.

Kan şekerinin düşmesi, tiroid bezlerindeki anormallikler, bulaşıcı hastalıklar, sara, MS gibi rahatsızlıklar, vitamin eksikliği, kansızlık, akciğer hastalıkları ve beyin tümörleri panik atak sebepleri arasındadır.

Panik Atak Her Gün Olur Mu?

Panik atak her gün olur mu sorusu panik atak ile ilgili en sık karşılaştığımız sorulardandır. Panik atak her gün yaşanır mı sorusuna cevabımız birkaç şekilde olacaktır.

Kişinin panik atak sebepleri ile sürekli maruz kalması sonucu panik atak her gün yaşanabilir. Örneğin; her gün stresli bir ortamda çalışan kişi bu iş ortamını değiştirmezse panik atak her gün meydana gelebilir.

Reflü sebebiyle mide ağrısı yaşayan birinin mide ağrılarının ilaç tedavisi ve yaşam düzeninde değişiklik olmadıkça süreceğini söyleyebiliriz. Panik bozukluk için de süreç benzer şekilde olabilir.

Ancak bu durumun panik bozukluk mu anksiyete atağı mı olduğuna da karar vermek gerekebilir.

Bazı durumlarda panik atak ile anksiyete atağı karışabilmektedir. Panik bozukluk da hali hazırda bir kaygı bozukluğu olduğu için bu ayrımın farkına bir ruh sağlığı uzmanı kişiyi dinleyerek varabilir.

Panik atak tedavisi için uygulanan yöntemler ile arada çok büyük farklar yoktur.

Panik Atak Ne Kadar Sürer?

Panik atak kişiden kişiye değişmekle birlikte ortalama 10 ila 30 dakika sürmektedir. Çok nadiren 1 saat sürebildiği de görülmektedir.

Panik atak ansızın başlayıp şiddetlenerek devam etme özelliğine sahip olabilir.

Genellikle 10 dakika civarlarında en şiddetli halini alan panik atak daha sonra kendiliğinden geçebilmektedir.

Panik atak tedavisi ile bu süre daha da kısalabilir. Panik bozukluk kendiliğinden geçer ancak bu süre zarfında kişinin zihninde var olan düşünceler kişiye önemli ölçüde sorun yaşatabilir.

Kişi bu süre zarfında kalp krizi veya felç geçirebileceğini, kontrolü kaybedip kendisine veya çevresine zarar vereceğini ve çıldıracağını düşünebilir.

Bu nedenle panik atağın tedavisi oldukça önemli ve gerekli bir hal alabilir. Tedavi süreci sonrasında artık kişinin yaşam kalitesinde önemli iyileşmeler görülür. 

Panik Atak İçin Hangi Doktora Gidilir?

Panik atak olarak da bahsettiğimiz panik bozukluk bir psikiyatrik bozukluktur. Panik atak tedavisi mümkün olan bir ruhsal bozukluktur.

Panik atak tedavisi hem ilaç hem de psikolojik destek sağlanarak gerçekleştirilmektedir.

Panik atak için ilaç tedavisi önemlidir ancak yalnızca ilaç tedavisiyle panik atak önlenemez. Önlense dahi bir süre sonra ataklar tekrarlayabilir.

Panik atak tedavisi için bir ruh sağlığı uzmanına başvurmak gerekmektedir.

Yazımızın devamında panik atak tedavisi hakkında sürecin nasıl ilerlediği hakkında detaylı bilgi vereceğiz.

Mentalium Psikoloji'de Panik Atak Tedavisi Nasıl Olur?

Panik atak tedavisi mümkün olan bir ruhsal bozukluktur. Panik atak tedavisi için ilaç tedavisi ve psikoterapinin birlikte eş zamanlı olarak yürütülmesi gerekmektedir.

İlaç tedavisi için başta antidepresanlar olmak üzere bazı psikiyatrik ilaç tedavileri sunulmaktadır. İlaç desteği panik atak tedavisi ve atakların sonlanması için çoğu zaman başvurulan yöntemlerden biridir.

Tek başına ilaç tedavisi atakları önleme noktasında etkili olsa da panik atakların tekrarlanması söz konusu olabilir.

Bir diğer deyişle, panik atak tekrarlayabilen bir ruhsal sorundur ve tekrarlanması durumunda psikolojik destek ataklarla başa çıkma konusunda önemli bir araç haline gelebilir.

Panik atak tedavisi için psikoterapi önemli bir yer arz eder. Psikoterapi süreci sayesinde panik atak yaşayan kişinin atak geçmişini incelemesi hedeflenir.

Atakların ne sıklıkla geldiği, atak esnasında nelerin yapıldığı ve yapılmaması gerektiği iyi anlaşılmalıdır. Panik atak tedavisi için gereken psikoterapi süreci bir tavsiye ya da öğüt süreci değildir.

Psikoterapi sayesinde kişinin kaygı yaratan olayları, bu olayların sonucunda yaşadığı hisleri, düşünceleri ve gerçekleştirdiği davranışları incelemesi sağlanmış olur.

Olumsuz duygular, düşünceler ve davranışların çalışılması panik atak tedavisi için gerekli hale gelebilir.

Psikoterapide duygu, düşünce ve davranış dediğimiz üç unsur vardır ki bunlar terapinin ana çalışma alanları arasında yer alabilir.

Atakları tetikleyen olaylar incelenir ve kişinin çarpıtılmış düşünceleri üzerinde çalışılır.

Örneğin; kişi yalnız kalırsa kalp krizi geçireceğini ve kimse yanında olmadığı için kendisine kimsenin ilk yardım uygulamayacağını düşünebilir.

Halbuki herhangi bir kalp hastalığı yoktur ve kalp krizi geçirmesini sağlayacak herhangi bir tıbbi durum da söz konusu değildir.

Bu şartlar altında panik atakları tetikleyen şey de kişinin olumsuz düşünceleridir.

Bu olumsuz düşüncelerin psikoterapi yöntemleriyle olumlu hale gelmeleri desteklenir.

Atakların altında yatan köklü inanışların da benzer şekilde değiştirilmesi gerekmektedir ki panik atak tedavisi kalıcı ve iyileşme süreci daim olsun.

Köklü inanışların bir kısmı geçmişten gelir ve geçmiş yaşantılar, deneyimler veya öğretiler panik atak oluşumlarında önemli yer tutabilir.

Bu köklü inanışlar o kadar kabullenilmiş ve içselleştirilmiştir ki atakların kişinin yaşamında onu rahatsız edecek konuma gelmesi de şaşılacak bir şey olmaktan çıkabilir.

Panik atak tedavisi bu sebeple yalnızca olumsuz otomatik düşüncelerin olumlu olanlara dönüşmesi temelinde değerlendirilmemelidir.

Mentalium Psikoloji olarak en temel çalışma alanlarımızdan biri de panik atak tedavisi olmuştur.

Panik atak tedavisi için öncelikle ilk görüşmede öykünüz alınmakta ve tedavi planı hazırlanmaktadır.

Panik atak tedavisi için birçok psikoterapi yönelimi mevcuttur. Bu noktada farklı psikoterapi yönelimleri bulunan farklı terapistlerimiz mevcuttur.

Bu yöntemlerden bazıları Psikodinamik, Bilişsel Davranışçı ve EMDR yöntemleridir.

Alanında uzman psikoloğunuz sizinle ilk görüşmeyi gerçekleştirdikten sonra bu süreçle alakalı psikoeğitim ve psikoterapi seanslarınızı sizinle gerçekleştirecektir.

Panik atak tedavisi için her ne kadar farklı psikoterapi yaklaşımları olsa da asıl amaçlanan olumsuz ve kaygı yaratan düşüncelerin değişimi üzerine olabilir.

Panik atak tedavisi mümkün olan bir ruhsal bozukluktur ve bu konuda bir sorun yaşadığınızı düşünüyorsanız bize ulaşmanız yeterli olacaktır.

Kadıköy Göztepe Şube

Göztepe Mh. Fahrettin Kerim Gökay Cd.

No: 240 D: 7 Eren Apt.

Kadıköy / İstanbul

Mentalium Psikoloji Kadıköy psikolog alternatifleri arasında öne çıkan bir psikolojik danışmanlık merkezidir. Eğer aradığınız İstanbul psikolog seçenekleri arasında uygun fiyatlı, etik çalışan ve kurumsal bir merkez ise bizi tercih edebilirsiniz.

Mentalium Psikoloji © 2024. Tüm Hakları Saklıdır.