Skip to content Skip to footer

Çocuk ve Ergenlerde Sosyal Fobi Belirtileri

Sosyal fobi çocuk ve ergen döneminde olan bireyin başka insanlar tarafından yargılanacağına, aşağılanacağına, gülünç duruma düşeceğine dair duyduğu korkudur. Sosyal fobi bozukluğa sahip olan ergenlik döneminde olan birey ve çocuklar; Arkadaşlık ilişkisini başlatmakta ve de sürdürmekte, Ders sunumu gibi topluluk önünde konuşulması gereken etkinliklerde, Müzik dersi ve beden eğitimi derslerin de etkinliklere katılmakta, Sınıfta yüksek sesle kitap okumakta, Cafe/restoran/okul kantini gibi toplu yerlerde besin tüketmede, Başkalarının da kullanmakta olduğu tuvaletleri kullanmakta, mağazalardan bir şey satın alma ve iade işlemlerinde, öğretmen gibi çocuk için otoriteyi temsil eden kişilerle konuşmakta güçlük çekerler.

Nasıl Belirtiler Görmekteyiz?

Sosyal fobi bozukluğuna sahip olan ergenlik döneminde olan bireyler ile çocuklarda insanlar ile iletişim sırasında; insanlar ile göz teması kuramama, kalp çarpıntı, baş dönmesi, mide rahatsızlıkları, nefes almada güçlük, yüz kızarması, terleme, titreme ve mide rahatsızlıkları gibi semptomlar gözlenebilmektedir. Sosyal fobi bozukluğu tanısı almış olan çocuk ve ergen bireyler genellikle arkadaşları, öğretmeni olmadan tek başlarına etkinlik yapmaktan hoşlanmaktır. Bu kişiler okul/sınıf başkanlığı gibi görevleri yerine getiremezler, bu görevleri üstlenmek istemezler. Grup çalışmasına katılmak zorunda oldukları zaman çalışma grubunu yönetme, içinde bulunduğu çalışma grubunu temsil etme gibi görevleri üstlenemezler, üstlenmek istemezler.

Etkinlikleri Gerçekleştirmesi Zordur

Okul seminerleri, okul kulüpleri gibi birçok kişinin etkileşim halinde bulunduğu sosyal etkinliklere katılmak istemezler. Yeni insanlarla tanışırken büyük sıkıntı çekerler. Tek başına ders çalışırken, resim yaparken, spor yaparken vb. etkinliklerde bulunurken başka kişiler tarafından izleniyorsa ilgili etkinliği yapmakta zorluk çekerler. Başkalarının önünde düşmek veya elinde bulunan bir şeyi düşürmek gibi bir hatalı davranmaktan oldukça korkarlar ve düştüğünde/elindeki bir şeyi düşürdüğü zaman yoğun utanç, suçluluk duyarlar.

Kadınlarda Daha Fazla

Sosyal fobinin görülme sıklığı kadınlarda daha fazladır. Türkiye de sosyal fobi bozukluğu toplumda en sık görülen ruhsal bozuklukların arasında yer almaktadır. Sosyal fobi bozukluğu genellikle 13 – 24 yaş arasında çocukluk ya da ergenlik döneminde başlangıç göstermektedir. Sosyal fobi bozukluğu çocuk ve ergen bireyde kronik bir gidişat göstermektedir. Kişi sosyal fobi tanısını tek başına alabileceği gibi aynı zamanda anksiyete bozukluğunu, duygu durum bozukluğunu ya da kişilik bozukluğu tanısını eş tanı olarak alabilmektedir. Sosyal fobi bozukluğu tanısını almış olan çocuk ve ergen döneminde olan bireylerde uzman kişi tarafından uygun bir tedavi yolunun izlenmesi gereklidir.

Özetle

Bu yazımızda sosyal fobinin  ne olduğundan, çocuklarda ve ergenlerde ne gibi belirtiler gösterdiğinden ve kadınlarda daha fazla bulunduğundan bahsettik umarım bu yazımız sizler için yararlı olmuştur.

Ergenlerle iletişim kurma noktasında hepimiz sıkıntılar yaşamışızdır. Bu durum hem ergenler açısından hemde onlarla iletişime geçmek isteyen aileler açısından bir sorunsal haline gelebilmektedir. Ancak endişelenmenize gerek yok sizler için hazırladığımız yazımızda ergenlerle iletişim kurabilmenin 3 yolundan bahsettik. mentaliumist.com/ergenle-iletisim/  linke tıklayarak hemen okuyabilirsiniz.

Çocukların büyük bir çoğunluğu belli yaşlara gelene kadar altını ıslatabiliyor. Hatta birçoğumuz da benzer durumları yaşamışızdır. Yaşanan bu durum hangi durumlarda normal hangi durumlarda sorun olarak kabul edilir peki? Konu ile merak ettiklerinizi öğrenmek için yazdığımız yazıya linke tıklayarak erişebilirsiniz: mentaliumist.com/cocuklar-neden-altini-islatir-altini-islatma-normal-midir/ 

Her ebeveyn dünyaya getirdiği çocuğuyla doyasıya vakit geçirmek ister. Bu hem ebeveynlerin hemde çocukların en tabii hakkıdır. Ancak bu son zamanlarda da çokça duyduğumuz verimli zaman geçirmek nasıl mümkün olur? Çocuğunuzla eğlenceli ve verimli aktiviteler yapmak istiyorsanız bu yazımız tamda size göre mentaliumist.com/cocugumla-nasil-vakit/ linke tıklayarak okuyabilirsiniz.

 

klinik psikolog onur aydın kimdir? istanbul uzman psikolog

Mentalium Psikoloji Kadıköy psikolog alternatifleri arasında öne çıkan bir psikolojik danışmanlık merkezidir. Eğer aradığınız İstanbul psikolog seçenekleri arasında uygun fiyatlı, etik çalışan ve kurumsal bir merkez ise bizi tercih edebilirsiniz.

Mentalium Psikoloji © 2025. Tüm Hakları Saklıdır.