Skip to content Skip to footer

Uykusuzluğun Sebepleri Nelerdir? Nasıl Başa Çıkılır?

Uykusuzluk, uykuya dalma ve uykuda kalma zorluğu içeren bir uyku durumudur. Neredeyse herkes zaman zaman uykusuzluk çeker. Ancak, kişi uykuya dalmakta zorlanıyorsa, gece uykusu bölünüyor veya sabah erken kalkıp, tekrardan uykuya dalmakta zorlanıyorsa, ve de bu durum birkaç ay boyunca haftada en az üç kez meydana geliyorsa, o kişi muhtemelen kronik uykusuzluk çekiyordur.

Kısa sürede etkisini gösteren uyku hapları o geceki uykuyu ve ertesi gün uyanıklığı düzenleyebilir. Fakat, aslında uykusuzlukla başa çıkmanın en iyi yolu hiçbir şey yapmamaktır. Eğer şans verilirse vücudun uyku mekanizması kendi kendine düzelme eğilimindedir. Bu nedenle kronik uykusuzluğun en etkili tedavisi, uyku kaygısını ortadan kaldıran ve vücudun kendi uyku döngüsünün başlamasına izin veren davranış teknikleridir.

Uykusuzluk, gündüz yorgunluğuna ve enerji seviyesinin düşmesine neden olabilir. Aynı zamanda, uykusuzluk çeken insanların başa çıkma becerileri zayıflar. Bununla birlikte kişi, dikkat ve konsantrasyonu sağlamada güçlük, hafıza sorunları ve hatta rutin görevleri yerine getirmede zorluk yaşayabilir. Ama en önemlisi, uykusuzluğun ruh halini etkilemesidir. Uykusuzluk, kronik uyku bozukluğu, depresyon ve şiddetli öfkenin ortaya çıkması için için büyük bir tetikleyicidir.

Uykusuzluğun Başlıca Sebepleri Nelerdir?

Stres uykusuzluğun birincil nedenidir, ancak aynı zamanda fiziksel koşullar ve buna neden olabilecek diğer faktörler de vardır. Bu nedenle öncelikle ele alınması gereken kişinin aktif olarak belirli bir ilaç kullanıp kullanmadığı, uyku apnesi, tiroid, reflü gibi sağlık sorunlarının olup olmadığıdır. Ayrıca, gün içinde yaşanan fiziksel aktivite eksikliği vücudun uyku isteğini engelleyebilir. Madde bağımlılığı da büyük bir uyku engelleyici olabilir.

Bazı insanlar vardiyalı çalışma ve jet lag gibi çevresel faktörler nedeniyle uykusuzluk riski altındadır. Gün içinde güneş ışığına yeterince maruz kalmayan kişiler de uyumakta zorluk çekebilirler. Çok fazla kafein içmek veya uyunan odanın ısısının her zamankinden daha soğuk ya da sıcak olması gibi faktörler de uykuyu etkileyebilir.

Uykusuzlukla Nasıl Başa Çıkılır?

Kronik uykusuzluk, kaygıyı ortadan kaldırmayı, durumu kötüleştiren ve sürdüren davranışları durdurmayı amaçlayan davranışsal tedavilere iyi yanıt verir. Bilişsel davranışçı terapi, uykuyu bozan düşünceleri ve eylemleri hedefler. Bunların ortadan kaldırılması sağlanarak uykusuzluk problemi çözülebilir. Uykusuzluğa yönelik etkili tedaviler, her gün aynı saatte uyumayı ve uyanmayı, günlük egzersiz yapmayı, kafein ve alkol tüketimini sınırlamayı içeren “uyku hijyenini” teşvik eder.

Özetle

Yetişkinler bireylerin 7-9 saat , 65 yaş üzerinin  7-8 saat uyuması ; bu sürenin 5 saatten az olmaması ve 9 saati aşmaması tavsiye edilmektedir. Az uyumanın sonucunda uykusuzluk meydana gelmektedir ve hayatımızı olumsuz yönde etkileyebilmektedir. Bu yazımızda sizler için uykusuzluğun nedenlerini ve nasıl başa çıkılması gerektiğini anlattık. Umuyoruz ki sizlere faydalı olabilmişizdir.

Sağlıklı her birey günün belli saatlerinde mutlaka uyumaktadır. Şüphesiz herkes sağlıklı ve keyifli bir uyku çekmek ister ancak bazı uyku sorunları mevcuttur. Bu sorunları kişinin hayatını ve sağlığını olumsuz etkileyebilmektedir. Bu konuyu daha detaylı anlattığımız yazımızı hemen okumak için mentaliumist.com/uyku-sorunlari/ linke tıklamanız yeterli.

Sağlıklı olmak herkesin isteğidir. Herkes hem ruhen hemde bedenen sağlıklı olmak ister. Ruh ve beden sağlığı birbirini tamamlar her ikisi de zinde olduğu takdirde mutlu olmak çok kolay olacaktır. Sizde hem ruhen hemde bedenen sağlıklı olmak mı istiyorsunuz? O halde bu yazımız tamda size göre mentaliumist.com/ruh-ve-beden-sagligimizi-korumak-icin-ne-yapmaliyiz/ hemen okumak için linke tıklayınız.

Hepimizin bildiği üzere bir günde 24 saat vardır bu 24 saat kimilerine çok fazla gelirken ; kimi insanlar içinde çok az gelir. Aslında 24 saat herkese yeter önemli olan güzel bir şekilde zaman yönetimi yapmak ve her saatte verim kazanmaktır. Sizde vakit sıkıntısı mı çekiyorsunuz?  O halde bu yazımız tamda size göre mentaliumist.com/zaman-yonetimi-teknikleri-nelerdir/ hemen okumak için tıklayınız.

 

 

klinik psikolog onur aydın kimdir? istanbul uzman psikolog

Mentalium Psikoloji Kadıköy psikolog alternatifleri arasında öne çıkan bir psikolojik danışmanlık merkezidir. Eğer aradığınız İstanbul psikolog seçenekleri arasında uygun fiyatlı, etik çalışan ve kurumsal bir merkez ise bizi tercih edebilirsiniz.

Mentalium Psikoloji © 2025. Tüm Hakları Saklıdır.