Skip to content Skip to footer

10 Soruda Psikolog Kimdir?

psikolog

10 Soruda Psikolog Kimdir?

Psikolog, çıktığınız ruhsal değişim yolculuğunda size destek sunan ve zorlandığınız yerlerde önünüzdeki engelleri kaldıran ruh sağlığı profesyonelidir.

Bugünkü yazımızda psikologlar ile ilgili bazı sıkça sorulan soruları cevaplayacağız. Psikolog nedir? Psikolog nasıl olunur? Klinik psikolog nedir? Uzman psikolog nedir? 

İstanbul psikolog desteğimiz kapsamında hangi ruhsal sorunlarla çalışmaktayız? Psikolog ve psikiyatrist arasındaki fark nedir? Psikolog ücretleri nelerdir? Psikolog seans ücretleri 2023 yılında nasıldır? 

Psikolog fiyatları neye göre belirlenmektedir? Ücretsiz psikolog var mıdır? Belediyenin ücretsiz psikolog desteği var mıdır? 

En iyi psikolog ile görüşebilmek için hangi kriterleri aramak gerekir? Kadıköy psikolog kadromuzdaki uzmanlarımız hangi alanlarda çalışmaktadır? 

Psikolog ilaç yazar mı? Devlet hastanelerinde psikolog var mı? Psikolog doktor mudur? Psikolog ne iş yapar? En başarılı psikologlar kimlerdir? 

Psikolog tavsiye verir mi? Uzman klinik psikolog desteği alırken hangi terapi ekolleri kullanılır? Anadolu yakası psikolog önerisi almak faydalı mı? 

İstanbul en iyi psikolog seçeneklerini nasıl değerlendirmelisiniz? Tüm bu soruların cevaplarını yazımızda bulabilir ve ardından Kadıköy psikolog ekibimizden psikolojik destek alabilirsiniz.

psikolog kimdir

Psikolog Kimdir?

Psikolog, üniversitelerin dört yıllık psikoloji bölümlerini tamamlayan ruh sağlığı uzmanlarına verilen unvandır. Psikologlar, dört yıllık eğitimlerinin ardından farklı kurumlarda farklı görevlerde bulunabilirler. 

Psikologları sadece klinik alanda çalışan uzman bireyler olarak görmemek gerekir. Psikologlar aynı zamanda şirketlerde, huzurevlerinde, cezaevlerinde veya araştırma kurumlarında görev alabilmektedir. 

Ancak toplumda daha çok bilinen haliyle psikologlardan bahsedilince akla terapist gelmektedir. Ancak her terapist psikolog olması gerekirken her psikoloğun terapist olabileceğini söyleyemeyiz.

Psikoterapist olabilmek için psikolog olmak gerekse de her psikoloğun da psikoterapi yapmak istemeyebileceğini de unutmamak gerekir. 

Psikologlar zamanla kendilerini farklı alanlarda uzmanlaştırmak amacıyla yüksek lisans yaparlar. Adli psikoloji, klinik psikoloji, çocuk psikolojisi, endüstriyel psikoloji bunlardan yalnızca bazılarıdır. 

Biraz önce belirttiğimiz gibi terapist olarak psikolojik destek sunmak için ise klinik psikoloji yüksek lisansını tamamlamak gerekir. 

Bu eğitim sürecini başarıyla tamamlayan psikologlara klinik psikologlar denilmektedir. Özetle, psikolog nasıl olunur sorusunun cevabı, dört yıllık psikoloji bölümünü bitirmekle gerçekleşir diyebiliriz.

klinik psikolog kimdir

Klinik Psikolog Kimdir?

Psikologlar için bir terapist genellemesinin doğru olmayacağını söylemiştik. Bir psikoloğun danışanlarına psikoterapi yoluyla psikolojik destek sağlayabilmesi için klinik psikoloji alanında uzmanlaşması önerilmektedir. 

Klinik psikoloji, psikolojinin klinik ortamda klinik becerilerle donanarak klinik yöntemlerle danışanın ruhsal değişimine yardımcı olmaya yönelik bir ruh sağlığı alanıdır. 

Klinik psikoloji yüksek lisans programları genellikle iki yıl boyunca sürmekte olup başlayabilmek için psikoloji bölümünü bitirmek gerekmektedir. 

Klinik derslerin ardından klinik stajını da tamamlayan ve mezun olan psikologlar için artık klinik psikolog denilebilir. Pekâlâ, klinik psikologlar terapi yapabilir mi sorusu da aklınıza gelebilir. Evet, klinik psikologlar terapi yapabilirler ancak bunun için de bir koşul vardır. 

Her ne kadar psikologlar için ülkemizde henüz bir meslek yasası çıkmamış olsa da başarılı bir psikoterapi olmak isteniyorsa mutlaka en az bir psikoterapi ekolüne yönelik eğitimler tamamlanmalı ve ardından başka bir takım test eğitimleri vb. yöntemlerle de kişi uzmanlığını geliştirmelidir. Klinik psikologlar bu aşamaları kaydettikten sonra terapist unvanı alarak danışanlarına psikolojik destek sağlayabilir.

uzman psikolog kimdir

Uzman Psikolog Kimdir?

Uzman psikologlar ile klinik psikologlar arasında nasıl bir fark vardır? Aslında klinik psikologlar da uzman psikologlardır. Ancak uzman psikolog olabilmek için sadece klinik psikoloji yüksek lisansını bitirmeniz gerekmez. 

Herhangi bir alanda veya genel psikoloji yüksek lisansını tamamlamak yoluyla da uzman psikolog olabilirsiniz. Aslında uzman klinik psikolog tanımı pek çok yerde yanlış geçmektedir. 

Uzman klinik psikoloğu tanımı yerine klinik psikoloğu tanımının kullanılması yeterlidir çünkü klinik psikoloji alanı zaten psikolojinin özelleştirilmiş bir uzmanlık alanıdır. 

Klinik psikolog unvanının yanına uzman deyimini kullanmak bu nedenle gereksizdir. Uzman psikologlar biraz önce de belirttiğimiz gibi pek çok alanda uzmanlıklarını almış olabilirler.

istanbul psikolog kadromuzla yanınızdayız

İstanbul Psikolog Ekibimiz Hangi Alanlarda Çalışmaktadır?

İstanbul psikolog ekibimiz Kadıköy şubemizde pek çok farklı alanda danışanlarımıza psikolojik destek sağlamaktadır. Kadromuzdaki İstanbul psikologları bireysel terapi gibi aile çift terapisi desteği de söz konusudur. 

Aile çift terapisi ve bireysel psikoterapi için çalışan farklı psikologlarımız olduğu gibi Kadıköy psikolog ekibimizdeki bazı uzmanlar her iki alanda da çalışmaktadır. 

İstanbul en iyi psikolog seçeneklerini sunan şehirlerin başında gelir ancak elbette çok fazla seçeneğin varlığı beraberinde iyi seçim yapmayı da gerektirir. Bunun için nelere dikkat etmeniz gerektiğini yazımızın devamında işleyeceğiz. 

Ancak ilk önce Mentalium Psikolojik Danışma ekibimizin hangi ruhsal destek alanlarında hizmet sunduğunu değerlendirelim. Bireysel terapi en sık başvurduğu aldığımız ve İstanbul psikolog ekibimizin tamamının çalıştığı alandır. 

Bireysel terapide en sık karşılaştıklarımız ise psikolojik bozukluklar olarak adlandırdığımız ruhsal sorunlardır. Bunların başında depresyon, anksiyete bozukluğu, sosyal kaygı bozukluğu, panik atak, obsesif kompulsif bozukluk, DEHB, özgül fobi gibi sorunlar gelmektedir. 

Bu sorunlara farklı terapi ekolleri ile yaklaşan kadromuzdaki psikologlar danışanlarıyla beraber terapi hedeflerini belirleyerek ilerlerler. Bilişsel davranışçı terapi ve şema terapi İstanbul psikolog ekibimizce en sık uyguladığımız yaklaşımların başında gelmektedir. 

Bunlara ek olarak, aile çift terapisi uygulayan Kadıköy psikologlarından oluşan kadromuz sayesinde pek çok çift de yaşadıkları ve kendi başlarına üstesinden gelemedikleri sorunları çözme yoluna kavuşturabilmektedir. 

Çift terapisi için de Kadıköy psikolog ekibimizin bazı üyeleri duygu odaklı çift terapisi uygularken bazıları ise Gottman çift terapisi ile destek sağlamaktadır. Gottman çift terapisi ile ilgili detaylı bilgi için TIKLAYIN.

psikolog ve psikiyatrist arasındaki farklar

Psikolog ve Psikiyatrist Arasındaki Fark Nedir?

Psikolog ve psikiyatrist arasındaki fark aslında ruhsal destek arayan pek çok kişi tarafından merak edilmektedir. Psikolog ve psikiyatri arasındaki fark temelde iki yaklaşımı benimseyen uzmanların aldıkları eğitim, nasıl ruhsal değişimi sağlamaya çalıştıkları gibi pek çok konuda şekillenir. 

Psikologlar öncelikle üniversitelerin dört yıllık psikoloji bölümlerini tamamlayan ruh sağlığı profesyonelleridir. Psikologların aldıkları eğitim dolayısıyla yaklaşımları psikiyatrik ilaçların ve tıbbi gereçlerin kullanımından ziyade konuşma temelli yaklaşım üzerine olmaktadır. 

Psikologlar psikolojik destek ile danışanlarının yaşadıkları ruhsal sorunları anlama, değerlendirme, farkındalık kazandırma ve değişim üzerine çalışmalar yaparlar. Psikolog ve psikiyatrist arasındaki fark aslında bu nokta ile tamamen değerlendirilemez çünkü psikoterapi uygulayan psikiyatrist hekimler de mevcuttur. 

Ancak psikiyatri hekimleri daha çok tıbbi destek üzerine yoğunlaşıp tıbbi uygulamalar konusunda uzmandırlar. Psikologların yaklaşımı ise tamamen psikolojik destek çerçevesinde dönmektedir. Özetle, psikiyatrik ilaç desteği almak için psikiyatrist, psikolojik destek ve terapi desteği almak için psikoloğa başvurulmalıdır. 

Bazı ruhsal sorunların tedavisi ancak ve ancak ilaç tedavisine ek olarak psikolojik desteğin uygulanması ile gerçekleşirken bazı ruhsal sorunlar ise ilaç kullanımına gerek kalmadan sadece ruhsal destek yoluyla çözülebilir. 

Bunun değerlendirmesini de elbette bir ruh sağlığı uzmanı yapmalıdır. Mentalium İstanbul’daki psikologlar olarak bu konuda yanınızdayız.

psikolog seans ücretleri 2023

Psikolog Seans Ücretleri 2023 Yılında Nasıldır?

Psikolog ücretleri pek çok değişken doğrultusunda farklılık göstermektedir. Tek bir psikolog seans ücreti için doğru  değerlendirme söz konusu değildir. Psikologların seans ücretleri için değerlendirmelerde bazı kriterler önemlidir. 

Örneğin; bir psikoloğun ne kadar süredir psikoterapi deneyimine sahip olduğu önemli bir belirleyicidir. Tecrübeli bir uzmanın seans ücretleri haliyle daha fazla olacaktır. Bunlara ek olarak, psikoloğun kendisini ne kadar geliştirdiği, donanımını ne kadar arttırdığı ve aldığı eğitimlerin nicelik ve niteliği de belirleyici olacaktır. 

Psikologlar yaşamları boyunca devamlı eğitimler alarak kendilerini geliştirmek durumundadır ve bu eğitimler de oldukça pahalı eğitimlerdir. Özellikle psikolog seans ücretleri için yüksek olduğu görüşü de bu noktada bu eğitimlerin pahalı oluşuna göre ortaya çıkabilir. 

Ancak eğitimler ve giderlerin maliyetleri göz önüne alındığında bedensel rahatsızlıkların tedavisine göre psikiyatristlerin seans ücretleri ve psikologların seans ücretleri oldukça uygun fiyatlı kalmaktadır. 

Psikolog seans ücretleri 2023 yılında İstanbul için konuşursak ortalama 600 TL ile 3000 TL arasında değişmektedir. Elbette 3000 TL gibi yüksek ücretli uzmanların Türkiye’nin en iyi psikologları olduğunu söylemek de düşük ücretli psikologlar için olumsuz yorum yapmak kadar yanlış olacaktır. 

Bu durum aslında uzmanın kendi ücretlendirmesi ve takdirine göre de değişmektedir. Biraz önce de belirttiğimiz psikolog seans ücretleri 2023 yılında İstanbul psikolog ve psikolojik danışmanları için ortalama bir fiyat aralığıdır. 

Mentalium Psikoloji olarak amacımız en düşük ücretlendirme yöntemleri ile herkese ruhsal destek sağlamaktır. 2023 Psikolog seans ücretleri hakkında detaylı bilgi almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

ücretsiz psikolog

Ücretsiz Psikolog Var Mı?

Kendinize özel bir psikolojik danışma merkezi bünyesinde bir özel psikolog arıyorsanız, ücretsiz psikolog desteği olmadığını söyleyebiliriz. Psikolojik danışmanlık merkezleri özel kurumlar oldukları için psikologların maaşları, kira ödemeleri vb. pek çok ödemenin ve giderin karşılanabilmesi adına seanslar ücretli olmaktadır. 

Ancak belediyenin ücretsiz psikologlardan oluşan desteği mevcuttur. Ayrıca devlet hastanelerinde de ücretsiz psikologlar aracılığyla yardım alınabilmektedir. Ancak ne yazık ki ülkemizde devlet hastanelerinde psikolojik destek alabilmek oldukça güçtür. 

Sıranın çok yavaş gelmesi, destek almak için bazen aylar beklenmesi ve haftada bir olması gereken seansların ayda bir civarı ancak alınabilmesi iyileşmeyi zorlaştırmaktadır. Belediyenin ücretsiz psikologlarla ilgili desteği için de ne yazık ki bu şartlar aynıdır. 

Bu nedenle pek çok birey psikolojik destek almak için özel psikolog yardımı aramaktadır. Kurumumuz özel sağlık sigortaları ile çalışmakta sigorta kapsamında psikolojik destek sağlamaktadır.

en iyi psikolog desteğini bizden alabilirsiniz

En İyi Psikolog Desteğini Nasıl Alırım?

İstanbul en iyi psikolog yardımı alabileceğiniz şehirlerin başında gelmektedir. Psikologların önemli bir kısmı nüfus yoğunluğunun ve üniversite sayısının fazla olması sebebiyle İstanbul gibi büyük şehirlerde hizmet vermektedir. Çok sayıda psikolog barındırması sebebiyle İstanbul en iyi psikolog desteğini alabileceğiniz ildir diyebiliriz. 

Peki en iyi psikolog tanımını hangi uzmanlar alabilir? Örneğin; seans ücreti en yüksek psikologlar için en iyi psikolog diyebilir miyiz? Elbette hayır. İstanbul en iyi psikolog seçeneklerini araştırıyorsanız yapmanız gereken şeylerden biri hangi eğitimleri aldığına bakmaktır. 

Ne kadar fazla ve saygın kurumlardan eğitim aldıysa bir uzmanın kendisini o kadar çok geliştirdiğini söyleyebiliriz. Bir diğer önemli kriter ise psikoloğun ne derecede etik bir yaklaşıma sahip olduğunu değerlendirmektir. En iyi psikolog bize göre en etik çalışan ve danışanına zarar vermeyen psikologdur. 

Elbette bunların dışında tecrübeli bir psikoloğu isteyip istememeniz de sizin tercih sebebinizdir. Bazıları bir terapist için tecrübenin değil dinamizmin önemli olduğunu düşünebilirken bazıları ise daha çok tecrübeye güvenir. 

Mentalium Psikolojik Danışmanlık Merkezi olarak hem tecrübeli hem de daha az tecrübeye sahip uzman psikologlar ile çalışmaktayız. Özetle, İstanbul en iyi psikolog seçeneklerini incelerken pek çok kriteri ele alabilir ve ardından dikkatli karar verebilirsiniz.

psikolog ilaç yazmaz

Psikolog İlaç Yazar Mı?

Hayır, psikologlar ilaç yazmamaktadır. İlaç desteği için hastanelere başvurabilirsiniz. Ancak bunun için de psikiyatrik ilaçlara ihtiyacınız olup olmadığını değerlendirmek ve belirlemek gerekmektedir. Bunun için de bir ruh sağlığı uzmanının değerlendirmesi ve tanı koyması oldukça önemlidir. 

Bazı ruhsal sorunlarda ilaç tedavisine gerek duyulmamaktadır. İlaç tedavisi için elbette bazı ruhsal rahatsızlıklar da mecburi gerekliliğe sahiptir. Örneğin; bipolar bozukluk hastaları mutlaka ilaç tedavisi almak durumundadır. Elbette yalnızca ilaç tedavisi de bipolar bozukluk tedavisi için yeterli olmamaktadır. 

İlaç tedavisine ek olarak tabi ki psikolojik destek alınmalıdır. Ancak ilaç tedavisi bipolar bozukluğun tedavisi için ciddi bir önem arz etmektedir. Şizofreni ve diğer psikotik bozukluklarda da ilaç tedavisi ve psikiyatrik diğer müdahalelerin oldukça önemli bir yeri vardır. 

Yine psikoterapi yardımı şizofreni gibi psikotik bozukluklara sahip bireylerin sosyal işlevselliklerini kazanma ve topluma karışma sürecinde onlara destek olmaktadır. Ancak depresyonun bazı formları, anksiyete bozuklukları, ilişki sorunları, sosyal fobi veya özgül fobi gibi ruhsal sorunlarda ilaç tedavisine illa ki gerek duyulmayabilir.

psikolog tavsiye vererek psikolojik destek sunmaz

Psikolog Tavsiye Verir Mi?

Hayır, psikolog tavsiye vermez. Aslında psikologların tavsiye ve öneri ile alakalı destek verdikleri görüşü çok sık bilinen yanlış bir görüştür. Psikologlar ile gerçekleşen psikoterapi süreci konuşma üzerine dayalı bir sistematik olduğu için dışardan görünüşte seanslarda psikologların danışanlarına öğüt, tavsiye verdikleri veya yol gösterdikleri düşünülür. 

Birisinin mantıken size öneri veya tavsiye verebilmesi için sizden daha tecrübeli olması gerekmektedir. Örneğin; bu görüş doğru olsaydı, depresyon tedavisi için başvuran bir kişiye psikolog tavsiye verebilmesi için daha önce depresyon tanısı almış ve bu hastalığı atlatmış olması gerekecektir. 

Benzer şekilde, bir sonraki seansında psikoloğun anksiyete bozukluğu tanısı olan danışanına tavsiye vermesi için geçmişte anksiyete bozukluğunu geçirmiş olması gerekecektir. Her gün farklı ruhsal sorunlarla çalışan bir psikolog tavsiye vermesi için bu rahatsızlıkların tamamında kişisel deneyime sahip olmalıdır. 

Böyle bir senaryo ne kadar gerçekçi geliyor size? Psikologlar kendi yaşamlarından yola çıkarak danışanlarına yol göstermezler. Onların sorunları hakkında kişisel yorumlarda bulunmazlar. Hiçbir danışanımız yaşama dair biz psikologlardan daha az bilgiye sahip değildir. 

Mesleki hayatlarında başarılı, akademik kariyerleri olan veya sosyal yaşama dair güçlü bireylerin bizden tavsiye almaya ihtiyaçları yoktur. Ancak aynı kişiler kendi sorunlarını tanımlamakta zorlanabilirler. İşte bu noktada psikoloğun üstlendiği ayna görevi devreye girer. 

Evet, yanlış duymadınız. Biz psikologlar aslında birer aynayız ve danışanın kendi sorununu tanıması, tanımlaması ve farkındalık kazanarak çözümler üretmesine yardımcı olmayı hedefleriz. Özellikle bir psikoloğun size tavsiye ve önerilerini ya da kişisel deneyimlerini anlattığını fark ediyorsanız, bir daha bu durumun ne kadar doğru olduğunu sorgulamanızı öneririz. 

Unutmamalısınız ki, siz bir psikoloğa danışmanlık almaya gittiğinizde ondan alacağınız danışmanlık onun hayatından yola çıkılarak elde edilen çıkarımlar olmamalıdır. Psikologların temel görevi sizin ruhsal anlamda yaşadığınız zorlukları fark edebilmenizi sağlamaktır. Bu farkındalığın kazanılmasının ardından hangi engellerin sorunlarınıza çözüm bulma noktasında muhalefet sergilediğini göstermek gerekmektedir. 

Psikologların asıl amacı da tam olarak bu noktada danışanının sorgulama sürecine dair katkıda bulunmaktır. Özetle, psikolog tavsiye ve öneri sunmaz ve sizin yerinize kararlar alabilme gücüne sahip değildir. Psikolojik danışmanlık ile ilgili sorularınızı asistanımıza sorabilirsiniz. Ayrıca psikolog kadromuzdan ruhsal yardım almak isterseniz, hemen Mentalium Psikoloji olarak bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Leave a comment

klinik psikolog onur aydın kimdir? istanbul uzman psikolog

Mentalium Psikoloji Kadıköy psikolog alternatifleri arasında öne çıkan bir psikolojik danışmanlık merkezidir. Eğer aradığınız İstanbul psikolog seçenekleri arasında uygun fiyatlı, etik çalışan ve kurumsal bir merkez ise bizi tercih edebilirsiniz.

Mentalium Psikoloji © 2025. Tüm Hakları Saklıdır.