Skip to content Skip to footer

Bağımlılık Tedavisi​

Teknolojik bağımlılıktan duygusal bağımlılığa kadar bağımlılığın her çeşidi hayat kalitesini azaltır. Bağımlılık tedavisi için uzman destek sağlıyoruz.

Kendinizde bağımlılık belirtileri olup olmadığını incelemek ve bağımlılığın nelere sebep olabileceğini öğrenmek için sayfamızı inceleyebilir ya da hemen bizimle iletişime geçerek ilk randevunuzu alabilirsiniz.

Bağımlılık Nedir?

Bağımlılığı genel anlamlarıyla tanımlamak gerekirse, kişinin bağımlı olduğu şeyin kendisine verdiği zararları bilmesine rağmen yine de onu kullanması ile sonuçlanan yineleyen ve süreklilik arz eden bir beyin hastalığıdır.

Bağımlı Kimdir, Kimlere Bağımlı Diyoruz?

Merkezimize gelen danışanlarımızın sıkça sorduğu bir sorudur “Bağımlı mıyım?” sorusu. Bu tanıyı koyabilmek için danışanımızla değerlendirme görüşmesini yapan uzmanımız bazı kriterleri göz önüne alır. Peki, kişiye bağımlı tanısı koyabilmek için gereken kriterler nelerdir?

1) Kişinin istediğinden daha uzun sürede ve daha fazla kullanması

2) Bırakmak veya kontrol altına almak için başarısız bırakma girişimlerinin olması

3) Elde etmek, kullanmak ve etkisinden kurtulmak için çok zaman ayırma

4) Kullanım için çok fazla istek duymak veya zorlanmış hissetmek

5) Okulda ve evde kişinin sorumluluklarını yerine getirememesi

6) Yaşadığı olumsuz etkilere rağmen kullanmaya devam etmesi

7) Rutin etkinliklerin azalması veya yerine getirilememesi

8) Tehlike yaratsa bile kullanımın devam etmesi

9) Kişinin olumsuz fiziksel veya psikolojik etkilerini bilmesine rağmen kullanımı sürdürmesi

10) Kişinin tolerans geliştirmiş olması: Kişinin yaşamak istediği etkinin oluşması için daha fazla miktara ihtiyaç duyması. Kişi eskiden kullandığı miktarı kullanmaya devam ederse aynı etkiyi yaşayamayacaktır.

11) İstenen miktarda alınmaması durumunda bazı fiziksel ve ruhsal yoksunluk belirtilerinin yaşanması.

Bir kişinin bağımlı tanısı alabilmesi için yukarda saydığımız kriterlerin tamamının karşılanmasına gerek yoktur. Yukardaki 11 kriter içerisinde 1 yıl içinde en az ikisi karşılanmalı ve kişinin işlevselliğinde düşüşe sebep olmalıdır. Yukarda saydığımız kriterlerin 2 veya 3 tanesi varsa hafif bağımlılık, 4 veya 5’i varsa orta bağımlılık, 6 veya daha fazlası varsa da ağır bağımlılık şiddetinden bahsedebiliriz.

Bağımlılık Tedavisi

Peki, size veya yakınınıza bağımlı tanısı koyduk diyelim. Bundan sonraki tedavi süreci nasıl gerçekleşecek? Öncelikle belirtmeliyiz ki bağımlılık tedavisi zor ve uzun bir süreçtir. Bazı danışanlarımızın yakınları ilk görüşme bittiği anda değişimin gerçekleşmesini beklerler ancak değişim bu kadar hızlı gerçekleşmez. Değişimin hızlı olmasını beklemek ne yazık ki ailelerde hayal kırıklığına ve bir süre sonra da bağımlıyı suçlamaya yol açacaktır. Bir örnek ile durumu ele alalım isterseniz.

Bağımlı E. 35 yaşında ve 15 yaşından beri bağımlı. Yıllar içerisinde arkadaş çevresi de tamamen değişmiş. Kullanıma başlamadan önceki arkadaşları ile iletişimi kesmiş ve şu anki arkadaşlarının tamamı da kendisi gibi kullanıcılardan oluşuyor. Kullanımdan dolayı artık çalışamaz hale gelmiş ve hiçbir kurum tarafından işe alınmadığını belirtiyor. Değişir ve düzelir diye ailesi tarafından evlendirilmiş ancak bağımlılık artık hayatının merkezine oturduğu için eşine de zaman ayıramamış ve eşiyle hiçbir aktivite gerçekleştiremez hale gelmiş. Bir süre sonra yaşanan tartışmalar sonucu eşinden boşanmış ancak kullanıma da devam etmiş.

Bu anlattıklarımız aslında tek bir danışanın hikâyesi değil, tam tersine, genel olarak bağımlıların yaşam öyküsünün bir özeti niteliğindedir. Bağımlıların ve özellikle de yakınlarının bu noktada tedavi sürecinde her şeyin bir anda değişmesi ve düzelmesini de beklememesi gerekiyor. Bu yaşam öyküsü üzerinden konuşursak 20 yıl kullanımı olmuş birinin 20 gün içerisinde tamamen değişmesini beklemek her şeyden önce bağımlı kişinin tedavi sürecindeki çabasını da olumsuz etkilemektedir. Özetle, tedavi sürecine başlarken bağımlıların ve yakınlarının değişim için acele etmemesi ve sabırlı olması gerekiyor. Şimdi gelelim merkezimizde uygulanan tedavinin nasıl gerçekleştiğine.

Mentalium Bağımlılık Tedavi Programı

Dünya Sağlık Örgütü tarafından belirlenen tedavi protokolleri ve Bilişsel Davranışçı Tedavi yöntemleri ile oluşturulan ve ülkemizde de birçok kamu ve özel sağlık kuruluşunda uygulanan tedavi programımız mevcuttur. Değerlendirme görüşmenizde uzmanımız size tedavi yöntemini detaylı bir şekilde anlatacak ve aklınıza takılan herhangi bir soru varsa sizi bilgilendirecektir. Bu sebeple değerlendirme görüşmeniz daha sonraki görüşmeler gibi 50 dakika değil, 90 dakika olacak ve ardından da eğer yakınlarınız ile birlikte merkezimize gelmişseniz yakınlarınız ile de 30 dakika sürecek şekilde bir aile görüşmesi yapılacaktır.

İstekle Başa Çıkma

Tedavi modelimiz kapsamında ilk olarak sizinle bağımlılık kavramı üzerine konuşacağız. Bağımlılığın nasıl bir hastalık olduğu konusunda sizinle paylaşımlarımız olacak. Buna ek olarak, kişinin nasıl bağımlı olduğu ve beyin üzerindeki etkileri de ilk gündemlerimizden olacaktır. Eğer kişi kullanımı kestiyse veya görüşme sonrasında kesecekse bundan sonraki süreçte tekrar kullanımı önleme üzerine çalışmalar yapacağız. Tüm bağımlılık türleri fark etmeksizin, ömrünüzün sonuna kadar zaman zaman gelebilecek kullanma isteği ile nasıl başa çıkabileceğiniz üzerine çalışacağız. İstekle baş etme yöntemlerini öğrenerek kullanma/oynama isteği ile başa çıkmış ve bağımlılık yapan şeylerden uzak durmaya devam edebileceksiniz.

Tetikliyicilerle Başa Çıkma

Bunun dışında, sizde tekrar kullanma/oynama riskini yaratacak bazı tetikleyici unsurlar olabilir. Örneğin; geçmişte birlikte kullandığınız bir arkadaşınızla karşılaşmak sizin kullanma isteğinizi tetikleyebilir. O zaman o arkadaşı gördüğünüzde yapacaklarınız üzerine planlar yapacağız. Bu örnekte gördüğümüz gibi hayatınızdan çıkarabileceğiz tetikleyicileri çıkarırken, bunu başaramayacağız tetikleyicilerle de başa çıkmayı merkezimizde gerçekleştireceğimiz psikoterapi seanslarında çalışacağız.

Duygular ve Düşünceler İle Çalışırız

Bazı duygu ve düşünceler tekrar kullanıma sebebiyet verebilir. Örneğin; kişi geçmişte yaşadığı bağımlılık sürecine yönelik pişmanlık yaşamaktadır ve bu duygu da adeta bir kısır döngü içerisindeymiş gibi kullanımı olumlar ve kişi kullandığı dönemlerde yaşadığı hazzı özlemeye başlar. Tekrar kullanmaya en çok sebebiyet veren duyguları suçluluk, pişmanlık, mutsuzluk ve huzursuzluk olarak sıralayabiliriz. Bu duyguları hepimiz zaman zaman yaşayabiliriz ve bu duyguları hayatımızdan tamamen çıkarabilmek mümkün değildir. Özetle, tekrar kullanmaya/oynamaya sebep olabilecek duygu ve düşünceler aklınıza gelebilir ancak bunların tekrar kullanıma sebep olmasını engelleyebilmek sizin elinizdedir. Bu konuda merkezimizde size yardımcı olacağız.

Hayır Demeyi Öğrenirsiniz

Bağımlı kişinin çevresindekiler de çoğu zaman yine bağımlılardır. İşte bu sebeple, bırakan ve temiz kalan kişiye kullanma teklifinde bulunabilirler. Bu tekliflerle başa çıkmak tekrarı önleme konusunda çok önemlidir. Bağımlının hayır demeyi öğrenmesi gerekir. Bu konuda uzmanlarımız çeşitli yöntemler uygulanması konusunda size yardımcı olacaktır.

Ruhsal Destek Sağlarız

Bunun dışında, size ruhsal destek sağlayacağız. Bağımlılık yapan şeylerin kullanımını tetikleyebilecek bir ruhsal bozukluğunuz var ise o zaman o ruhsal bozukluğun tedavisini de gerçekleştirmemiz gerekecektir. Örneğin; travma sonrası stres bozukluğu tanısı olan bir bağımlı danışanımıza travma sonrası stres bozukluğu tedavisi uygulamazsak travma ile baş etme yöntemi olarak gördüğü kullanımı nasıl kesebiliriz ki?

Hayatınızı Düzene Sokma Konusunda Yardım Ederiz

Bağımlılık nedeniyle yaşam koşulları olumsuz etkilenmiş danışanımızla tedavi sürecinde yaşamı düzenleme üzerine çalışmalıyız. Bağımlıların uyku düzeni bozuktur. Bir bağımlının yaşamını düşünelim. Bilgisayarın başından kalkmayan bağımlı neredeyse günün tamamını internete girerek harcamaktadır. Bu kişinin yıllar içerisinde hem uyku hem de yeme düzeni bozulmuştur. Bilgisayar başından kalkamadığı için düzenli yemek de yiyemez. Bu durum da yeme düzeninin bozulmasına yol açar. Tedavi sürecinde bu öğelerin mutlaka çalışılması gerekir.

Buna ek olarak, yıllardır kendisi gibi bağımlılarla beraber yaşayan kişi artık bağımlı olduğu şeyden uzak kalmak istemektedir ancak bunun için de çevresini değiştirmesi gerekmektedir. Yeni bir arkadaş çevresi oluşturması ve kullanım dışında diğer insanların yaptığı diğer aktiviteleri yapmaya başlaması için uzmanımız yardımcı olacaktır. Bağımlılık bir beyin hastalığıdır ve mutlaka profesyonel bir destek alınması gerekir. Bu konuda bağımlılık konusunda uzman olan psikoterapistlerimizden destek alabilir ve sizi bağımlı yapan şeyden kurtulabilirsiniz.

Şimdi Randevu Alın!

klinik psikolog onur aydın kimdir? istanbul uzman psikolog

Mentalium Psikoloji Kadıköy psikolog alternatifleri arasında öne çıkan bir psikolojik danışmanlık merkezidir. Eğer aradığınız İstanbul psikolog seçenekleri arasında uygun fiyatlı, etik çalışan ve kurumsal bir merkez ise bizi tercih edebilirsiniz.

Mentalium Psikoloji © 2025. Tüm Hakları Saklıdır.