Skip to content Skip to footer

3 Yöntemle Depresyon Nasıl Geçer?

3 Yöntemle Depresyon Nasıl Geçer?

Depresyon veya diğer adıyla majör depresyon, kişinin kendisini mutsuz, huzursuz, gergin, çaresiz ve isteksiz hissetmesiyle kendini gösteren bir ruhsal bozukluktur. Depresyondaki kişi bu durumu kendi başına atlatamaz ancak uzman psikolog desteğiyle depresyon tedavi edilebilir bir hastalıktır. 

Depresyon nasıl geçer sorusu ise en sık karşılaştığımız sorulardan biridir. Bu nedenle bu yazımızda depresyon nasıl geçer sorusuna cevap arayacağız. Depresyon tedavisi için bize başvurabilir ve uzman psikolog desteği almaya başlayabilirsiniz. 

 

Depresyon Nedir?

Depresyon veya diğer bilinen adıyla majör depresyon, kişinin kendisini üzgün, umutsuz, çaresiz, karamsar, daha az enerjik ve isteksiz hissettiği bir ruhsal sorundur.

Depresyon tedavisi olan bir ruhsal sorundur. Kişinin depresyon tanısı alabilmesi için depresyon belirtileri en az iki hafta sürmeli ve günün büyük çoğunluğunda bulunmalıdır. 

Depresyon nasıl hissettiğinizi, nasıl düşündüğünüzü, nasıl davrandığınızı, olaylara olan bakış açışınızı ve olayları yorumlamanızı etkileyen ve yaygın bir psikolojik hastalıktır. Depresyonun belli başlı bir nedeni yoktur. 

Yaşanan travmatik olaylar, kayıplar ve yas sürecinin ardından olan süreç veya yaşanan diğer öznel üzüntülü nedenler depresyonun sebebi olabilmektedir. Ayrıca araştırmalara göre bir kişinin geçmiş öyküsünde depresyon varsa gelecekte de depresyona yatkınlığı olabilmektedir.

Depresyon nasıl geçer sorusunu depresif duyguduruma sahip herkes sormaktadır ancak bunun için ilk önce depresyon hastalığını tanımak gerekir. Depresyon bir ruhsal sorundur ve kişinin farkındalık kazanması bu ruhsal sorunu yenebilmesi açısından çok önemlidir. 

Depresyon Belirtileri Nelerdir?

Depresyon belirtileri süreklilik arz eden bir ruhsal rahatsızlıktır. Depresyon belirtileri yönünden kişiyi oldukça rahatsızlık edebilmek potansiyeline sahiptir. 

En sık görülen depresyon belirtileri arasında sürekli üzüntülü olmak, bitkin olmak, uyku ve yeme düzeninde bozulmalar vardır. Ayrıca suçlu hissetme, zevk veren durumlardan keyif alamama, sinirlilik veya aşırı sakinlik ve sürekli uyuma isteği de sık görülen depresyon belirtileri arasındadır. 

Sürekli yorgun hissetme, konsantrasyon kaybı, değersizlik duygusu ve karar vermede güçlük de önemli depresyon belirtileri arasında gösterilebilir. Zamanla kişi depresyon sebebiyle dışarı çıkamaz ve eskiden yapılan aktivitelerden uzaklaşmaya başlar ki bunlar depresyon belirtileri arasında hatırı sayılır bir yere sahiptir. 

Bunlara ek olarak, harekette azalma, yoğun ağlamalar ve kendine zarar verme düşüncelerine sahip olmak da depresyon belirtileri arasında gösterilebilir. Depresyon tanısı için bu depresyon belirtileri 2 haftadan fazla bir süre devam etmelidir. 

Depresyon Nasıl Geçer: Yaşam Değişikliği

Depresyon nasıl geçer sorusuna verebileceğimiz üç cevap vardır. Depresyondan kurtulmak için bu üçünün birlikte uygulanması gerekmektedir. Bunlardan biri kişinin kendi kendine yaptıkları, diğeri ilaç desteği, sonuncusu ise uzman psikolog desteğidir.

Depresyon nasıl geçer sorusuna cevap arayan kişinin kendi yapabileceklerini şu şekilde sıralayabiliriz. Öncelikle düzenli ve sağlıklı beslenmeli, mutluluk hormonlarını, vitaminlerinizi almalı, besleyecek besinler almalı ve bu süreçte hormonal olarak sizi iyileştirmeye yardımcı takviyeler almalısınız. 

Depresyon nasıl geçer sorusunu yanıtlamak için önerebileceğimiz bir diğer şey ise, yorgunluğunuzu azaltmak açısından karbonhidrat açısından zengin besinlerden uzak durmanızdır. Ayrıca daha az kafein tüketmeniz uyku düzeniniz için yararlı olacaktır. 

Bunların yanı sıra kişinin spora başlaması antidepresan etkisi yaratacaktır fakat depresyonda olan kişinin ayaklanıp bir aktivite yapması zor olacağından baştaki zamanlarda uzun süreli spor aktiviteleri yerine kısa süreli yürüyüşler yapılabilir. Depresyon nasıl geçer sorusuna en net cevaplardan biri her ne kadar basit görünse de yürüyüş yapmak olabilir.

Spor yapmanın kimyasal bir etkisi vardır. Araştırmalara göre depresyonun oluşmasına endorfin olarak bilinen hormonun eksikliği ve kortizol denen stres hormonunun artışı neden olmaktadır. Böylece depresyon nasıl geçer sorusunun cevabı da stresten uzak durmak ve endorfin hormonunu arttırmaktır. 

Bu hormonları düzene sokarak normal seviyeye getiren yöntem ise spor ve egzersizdir. Hobi konusu da bu konuyla aynıdır. Kişinin kendine vakit ayırıp bir hobi edinmesi bu süreçte zor olabilir bu sebeple ufak aktivitelerden başlaması daha sağlıklı bir adım olacaktır. Hobi edinerek depresyon nasıl geçer sorusuna da cevap bulabilir ve daha mutlu olabilirsiniz. 

Sosyal desteğinizi ihmal etmeyin. Size destek olan ailenize ve arkadaşlarına karşı açık olun ve onlarla vakit geçirmeyi ihmal etmeyin. Bu süreçte alkol ve maddeden uzak durmak oldukça önemlidir.

Alkol, hem antidepresanların etkisini azaltmakta hem de kişiyi yoğun duygulara sokabilmektedir. Ayrıca intihar düşüncesi olan depresif danışanların da intihara kalkışmasına neden olabilir.

Şu ana kadar belirttiğimiz şeyler depresyon nasıl geçer sorusunu soran ve kendince önlemler almaya çalışan bir kişinin yapabilecekleri üzerineydi.

Depresyon bir ruhsal hastalıktır. Her hastalığın tedavisi nasıl bir uzman desteğiyle mümkünse depresyon için de bir uzman psikolog desteği almanız gerekmektedir. 

Depresyon nasıl geçer sorusuna en etkili ve kalıcı çözüm ise uzman psikolog desteğidir. Depresyon tedavisinde en etkili yöntem uzman psikolog desteğidir. Depresyon nasıl geçer sorusunu cevaplayabilecek en yetkin kişi bir psikolog veya psikiyatrist olmaktadır.

Depresyon tedavisi için birçok farklı terapi yönelimi uygulanabilmektedir. Bunlar arasında en etkili olanlardan biri de Bilişsel Davranışçı Terapideki Davranış Aktivasyonudur. Dolayısıyla depresyon nasıl geçer sorusunun net cevabı da bilişsel davranışçı terapidir.

Davranış aktivasyonu adından da anlaşılacağı gibi kişinin davranışlarını aktive etmek üzerinedir fakat buradaki en önemli şey kişiyi zorlamadan ufak hedeflerle ilerlemektir.

Bazen depresyon nasıl geçer sorusunu soran birçok kişi bu rahatsızlıktan kurtulmanın bir an evvel gerçekleşmesini bekler ancak bu durum zaman alır. Kişi nasıl birkaç gün içinde depresyona girmediyse, birkaç günde de depresyondan kurtulamaz. 

Davranışçı yaklaşımlarla kişi kendi için ufak ufak aktiviteler yapmaya başladığında git gide artan mutluluğu ve özgüveni ile daha çok aktivite yapmaya başlayarak zevk veren aktivitelere karşı daha aktif olacaktır. Özetle, depresyon nasıl geçer sorusuna uzman psikolog desteği önermekte ve kişinin bazı aktiviteleri gerçekleştirmesini de istemekteyiz.

Depresyona bir travma neden olmuşsa EMDR tedavisi de uygulanabilir. EMDR’nin amacı yaşanan travmaya karşı duyarsızlaşma ile kişinin semptomlarının azalmasıdır. Bu yöntemle kişi travmasından arınır ve travmanın yarattığı depresif semptomlar ortadan kalkar ve baş etme yolları güçlenir. 

Kişi hangi terapiyi alırsa alsın kendine yatırım yapması çok önemli bir noktadır. Her terapide kişiye depresyonun ne olduğu ile ilgili, belirtileri ile ilgili bir psikoeğitim verilir ve danışanın kendi şikayeti ve rahatsızlığının anlaması sağlanır.

Bunun yanı sıra bu durumlarla nasıl baş edebileceğine dair danışan bilgilendirilir ve baş etme becerileri üzerine de konuşulur. Özetle, depresyon nasıl geçer sorusunu sorarken bir soru daha sorulmalıdır: Hastalığımı ne kadar tanıyorum?

Depresyon nasıl geçer sorusuna cevap arayan birçok kişi ilaç desteğine de ihtiyaç duyabilir. İlaç desteği de depresyon tedavisi için önemli olabilir. Kişinin semptomları çok şiddetliyse antidepresanlarla desteklenmelidir. Uzman psikolog ve psikiyatrist iş birliği ile hem psikoterapi desteği hem de hekim kararı ile bir ilaç desteği sağlamak doğru olacaktır. 

Bu duruma hem uzman hem hekim birlikte karar vermelidir, kişi kendi kendine karar verip ilaç desteği almamalıdır. İlaç desteği için tıp doktoru ile görüşmenin şu şekilde de önemi vardır.

Kişinin hormonsal bozuklukları, vitamin eksiklikleri veya metabolik hastalıkları da kaygıya ve depresyona neden olabilir ve bu tip durumlar kişinin depresyondan çıkamamasına da neden oluyor olabilir. 

Bu yüzden ilaç kontrolü yapacak olan hekimin önce bu sorunlar hakkında da bilgi alması önem taşımaktadır. Özetle, depresyon nasıl geçer sorusuna bir hekim tarafından neden ilaç tedavisinin önemli olduğu da anlatılarak cevap verilmelidir. Depresyon tedavisi için ilaç ve uzman psikolog desteğinin birlikte alınması oldukça önemlidir.

Kişinin nasıl bir tedavi içinde olacağı uzmanlar veya hekimler tarafından tanısına göre karar verilir. Bu durumda danışanın depresyonunun şiddeti, düzeyi, yoğunluğu ve süresi önem arz etmektedir.

Kısacası, depresyon nasıl geçer sorusuna verebileceğimiz üç cevap vardır: İlaç alarak, uzman psikolog ile terapi seansları gerçekleştirerek ve kendinize yatırım yaparak.

Depresyon Nasıl Geçer: Psikoterapi

Bilişsel Davranışçı Terapi ekolünde de sık sık kullanılan bir haftalık aktivite tablosu vardır. Kişi bu tabloyu haftalık ve de günlük şekilde doldurur. Her saat başı neler yaptığını ve o yaptığı şey anında neler hissettiğini yazar. Bu tabloda her detay olmalıdır.

Bu tabloda kişinin aktiviteye ne kadar zaman ayırdığına, uykuya ne kadar zaman ayırdığına bakılır ve boş yerlere yeni ve ufak aktiviteler eklenebilir. Bilişsel davranışçı terapiyi anlatırken belirttiğimiz davranış aktivasyonu planı da bu noktada önemlidir.

Kişinin gün içinde neler yaptığını plan olarak yazması seans için yol gösterici olacaktır. Davranışları küçük hedeflerle aktive etmeye başlamak, kişinin depresyonun geçmesini beklemesinden çok daha somut ve çok daha gerçekçi bir yoldur.

Kişiye davranış aktivasyonu tekniği uygulanmazsa depresyon kronikleşebilir. Kişi, depresyondayken her ne kadar aktif olmak istemese de, aktiviteler yapmaktan kaçınsa da daha hareketli ve aktif bir hayat geçirmek depresyon döngüsünü kırmaktadır.

Depresyonun bir kısır döngüye dönüşmemesi için planlama ve davranış aktivasyonu gereklidir. Davranışları planlayarak not almak depresyonun nasıl işlediğini ve ilerlediğini anlamamıza yardımcı olur. Kişi saat saat neler yaptığını ve o işleri yaparken neler hissettiğini tablo gibi bir şey oluşturarak kaydeder ve durumları/duyguları puanlar.

Buradaki bir diğer amaç ise hangi davranışın/aktivitenin depresyonu tetiklediğini ve hangi davranışın/aktivitenin depresyondan uzaklaştırdığını görebilmektir. Danışanla birlikte hangi aktivitenin onu mutlu ettiği yada hangi aktivitenin onu üzüntülü hissettirdiğini tartışmak aktivitelerle duygular arasındaki ilişkiyi sağlamaktadır.

Kişinin ona iyi gelen, mutlu eden aktiviteleri not edip fark etmiş olması daha sonraki benzer süreçlerde işine yarayacaktır. Bu noktada kişinin aktivite konusunda da kaygısız olması beklenmektedir. Aktivitelerin hepsi büyük, uzun süreli ve dolu olmak zorunda değildir, kişinin kendine ayırdığı ufak bir zaman dilimindeki sakin bir aktivite de mutluluk sağlayabilmektedir.

Davranış aktivasyonunde zorlu aktivite hedefleri de oldukça olumsuz sonuçlar doğurabilmektedir, bu yüzden başlarda özellikle ufak hedeflerle davranış aktivasyonu planlamak daha doğrudur. Depresyon tanısı almış ve tüm gününü yatağında geçiren bir kişinin gün içinde 2 saat spor yapıp

2 saat resim yapmasını beklemek pek de gerçekçi bir beklenti değildir. Fakat danışan 10 dakika kitap okumaktan zevk aldığını fark ederse ilk başlarda bu tip kısa süreli basit hedeflerle ilerlemek sağlamak çok daha gerçekçidir.

klinik psikolog onur aydın kimdir? istanbul uzman psikolog

Mentalium Psikoloji Kadıköy psikolog alternatifleri arasında öne çıkan bir psikolojik danışmanlık merkezidir. Eğer aradığınız İstanbul psikolog seçenekleri arasında uygun fiyatlı, etik çalışan ve kurumsal bir merkez ise bizi tercih edebilirsiniz.

Mentalium Psikoloji © 2025. Tüm Hakları Saklıdır.