Aile içi iletişim; en basit şekilde tanımlarsak ailedeki üyelerin birbirlerine karşı sergiledikleri davranışlar ve verdikleri sözlü veya sözlü olmayan mesajlardır. Eğer bu iletişim doğru biçimde yönetiliyorsa, aile üyeleri birbirlerinin duygu ve düşüncelerini kolaylıkla anlayabilirler. Sağlıklı bir aile ortamı yaratmanın en önemli ve gerekli yolu aile içindeki olumlu iletişimden geçer. Bugünkü yazımızda sağlıklı aile içi iletişim için yapılmasını tavsiye edeceğimiz bir yöntemden bahsedeceğiz. Bu yöntem sayesinde ailece bir konuyu paylaşabilecek ve ortak kararlar alabileceksiniz. Bu yöntemin adı: Ailenin Tartışma Kutusu
Aile İçi İletişim Azalıyor
Modern dünyanın en büyük sorunlarından biri aile içi ilişkilerin zamanla azalmasıdır. Özellikle büyük şehirlerde yaşamın daha hızlı akışı, trafik, zorlu yaşam koşulları vb. nedenlerle aile üyeleri arasındaki iletişim de gitgide azalmaktadır. Bundan 20 yıl önce ailece geçirdiğimiz zaman ile şimdi ailece geçirdiğimiz zaman bile birbiriyle kıyaslanamayacak kadar farklıyken bu sorun giderek ciddi bir hal almaktadır. Bu sorun aileyi sadece iletişim noktasında değil çocukların gelişimi konusunda da önemli şekilde etkiler. Çocuk yaşadığı sorunu ailede sağlıklı bir iletişim yolu bulunmadığı için başkalarıyla paylaşır. Anne ve babasıyla sorununu paylaşamayan çocuk dostane tavrı ailesinde bulamaz ve git gide aileden uzaklaşır. Biraz sonra anlatacağımız yöntem ile aile içi iletişimi doğru bir şekilde aile ortamınızda arttırma yolunu bulabileceksiniz.
Ailenin Tartışma Kutusu
Aile üyelerinin hep beraber olduğu bir anı belirleyin. Herkes ailece birlikte tartışılması ve çözüme ulaştırılması gereken bir konuyu bir kâğıda yazsın. Bu konu herhangi bir şeyle alakalı olabilir. Örneğin; evin çocuğu okulda yaşadığı bir sorunu paylaşmak ve birlikte çözüm üretmek istediği için yazabilir. Anne eve alınması gereken bir mutfak robotunu paylaşabilir veya baba da arabayı değiştirmek istediğini ancak rengine karar veremediğini anlatabilir. Kağıtları katlayın ve bir kutuya atın. Daha sonra herkes sırayla bir kâğıdı çeksin ve o kağıtta yazan konuyu okusun. Konuyu gündeme getiren kişi sözü alsın ve taleplerini dile getirsin. Taleplere ek olarak görüşlerini, tavsiyelerini ve aileden çözüm önerisi ricasını dile getirebilir. Ardından tüm kağıtlar teker teker okunsun. Buradaki önemli nokta ise herkesin görüşlerini dile getirirken diğerlerinin onu aktif olarak dinlemesi, düşüncelerini saygı göstermesi ve ardından düşüncelerini dile getirmesidir. Eğer bu aktivite herkes tarafından benimsendiyse bu uygulamayı her akşam yapmayı deneyin. Bu uygulamayı gerçekleştirdikçe aile içi iletişim konusunda ne kadar kayda değer bir yol kat ettiğinizi göreceksiniz.