Skip to content Skip to footer

Alkolün Zararları Nelerdir?

Alkol, dünyada en çok tüketilen bağımlılık yapıcı maddelerden biridir. Dünyanın hemen hemen tamamında yasal olarak tüketilen alkol herkeste bağımlılığa sebep olabilir. Ancak bu durum tabi ki her alkol alanın bağımlı olacağı anlamına gelmez. Bağımlılığın gelişmesinde ve kişinin alkolden göreceği zarar hususunda alkolün hangi miktarda alkol aldığı önemlidir. Alkolün zararları ve vücuda etkileri her daim tartışma konusu olmuştur. Yazımızın devamında alkolün zararları nelerdir sorusuna cevap arayacağız.

Alkolün Zararları (Vücuda Etkileri)

Vücuttaki alkol miktarı promil dediğimiz birim ile ölçülür. Polis kontrollerinde alkollü araç kullanımını önlemek amacıyla kişinin kanındaki alkol miktarı alkolmetre ile ölçülür. Alkolmetre ile ölçülen değerler de promil üzerinden değerlendirilir. Alkol kullanımı promil seviyesi yükseldikçe kişiye çok daha ciddi zararlar vermeye başlar. Şimdi promil cinsinden alkolün zararları ve vücuda etkilerini inceleyelim.

0.2 Promil  Kişinin ruh hali değişir, vücut ısısı yükselir, davranışlarını kontrol etmekte zorlanır

0.5 Promil  Vücudunda ciddi bir gevşeme ve rahatlama görülür. Kişinin dikkati azalır ve koordinasyon ve muhakeme sorunları bu sınırda ortaya çıkar. Ülkemizde araç vb. kullanımında yasal sınır bu miktar üzerinden belirlenmiştir.

0.8 Promil  Kişinin koordinasyon, algı ve muhakemesinde bariz bozulmalar görülür. Herhangi bir olay karşısında gösterdiği tepkinin süresi uzar. Kişinin kendini kontrol etme yetisi zarar görür.

1 Promil  Kişide sarhoşluk belirtileri gözlemlenmektedir. Daha sonra hatırlatıldığında utanacağı ve pişmanlık yaşayacağı bazı davranışları sergileyebilir. Çok kısa sürede duygudurum dalgalanmaları yaşanır. Örneğin; kahkahalar atarak gülerken birkaç saniye içinde hüngür hüngür ağlayabilir.

1.5 Promil  Alkolün zararları fiziksel olarak da görülmeye başlanır. Örneğin; ayakta durmakta zorlanmaya başlar. Düz yolda yürüme güçlüğü çeker ve konuşması zorlaşmaya başlar. Ciddi bir sarhoşluk hali vardır. Dengede durmakta oldukça zorlanır. Denge gerektiren eylemleri yapamaz hale gelir.

2 Promil Kişi artık bu seviyede ağrı hissetmemeye başlar. Fiziksel his kaybı söz konusu olabilir. Duygusal açıdan tutarsız davranışlar sergiler. Bu anlarda öfke de görülebilir.

3 Promil  Kişinin reflekslerinde belirgin azalmalar görülmektedir. 3 promil alkol alan kişilerin bilincinde bulanıklık görülmektedir. Kandaki alkol düzeyi bu seviyeye geldiğinde bilinç kaybı dahi gözlemlenebilir.  

klinik psikolog onur aydın kimdir? istanbul uzman psikolog

Mentalium Psikoloji Kadıköy psikolog alternatifleri arasında öne çıkan bir psikolojik danışmanlık merkezidir. Eğer aradığınız İstanbul psikolog seçenekleri arasında uygun fiyatlı, etik çalışan ve kurumsal bir merkez ise bizi tercih edebilirsiniz.

Mentalium Psikoloji © 2024. Tüm Hakları Saklıdır.