Kişilik bozuklukları, bireyin içinde yaşadığı kültürden beklenenden ciddi şekilde farklılıklar gösteren ve yinelenen davranış örüntüsüdür. Kişilik bozuklukları, ergenlik veya genç erişkinlik dönemlerinde başlar, zaman içinde kalıcı hale gelir ve sorunlara veya işlevsellikte bozukluklara neden olur. Kişinin kişilik bozukluğu tanısı alabilmesi için uyum bozukluğu, işlevsellikte belirgin şekilde bozulma kişisel sorunlara neden olması gerekir. Kişilik bozuklukları üç ana kümede incelenir. Bugün detaylı şekilde inceleyeceğimiz antisosyal kişilik bozukluğu ise borderline kişilik bozukluğu, histriyonik ve narsisistik kişilik bozukluğu gibi B kümesi kişilik bozuklukları sınıfına girmektedir. Toplumda görülme sıklığı %2,5-3 civarındadır.
Yasadışı Eylemlerde Bulunurlar
Antisosyal kişilik bozukluğu olan kişiler sık sık tutuklanma ile sonuçlanacak şekilde başlarını belaya sokarlar. Bu suçlar genellikle ergenlik dönemlerinde ortaya çıkmaya başlar. Antisosyal kişilik bozukluğu bulunan kişiler sıklıkla gasp, yaralama, cinayet, adam kaçırma, çete vb. suçlarla meşgul olurlar. Ayrıca uyuşturucu satışı ve kullanımı da antisosyaller arasında oldukça yaygındır. Çete faaliyetlerine dahil olma, yinelenen şekilde cezaevine giriş, çok basit sebeplerle adam yaralama ve öldürme vb. durumlar oldukça sık görülür.
Yasalarla başı sürekli beladadır ancak bu durumdan hiç pişmanlık duymazlar. Tam tersine yaşadıkları hayatın bir parçası olarak görmekte ve cezaevi hayatını bu işin bir parçası olarak görmektedirler. Antisosyal kişilik bozukluğu denilince akla yalnızca darp eden, yumruklarını kullanan ve silah taşıyan kişiler gelmemelidir. Daha iyi eğitimli ve entelektüel kapasitesi daha yüksek olan antisosyaller ise daha hijyenik suçlar işlerler. Onların kanla veya barut kokusuyla işleri yoktur. Zimmetine para geçiren bankacılar, vurgun yapan dolandırıcılar ve rüşvet alan/veren kişiler antisosyallerin daha zeki olanlarıdır.
Dürtüsel Davranışları Vardır
Antisosyaller genellikle dürtüsel davranışlar sergilerler. Başka bir deyişle, verdiği kararları sonuçlarını düşünmeden vermektedirler. Geleceğe yönelik plan yapmaz ve anlık şekilde yaşarlar. Anlık kararlar alır ve her şeyin anında olabileceğini düşünürler. Hazzı erteleme gibi bir özellikleri yoktur. Yaşayacakları haz için çok ağır sonuçları olsa da bazı eylemleri gerçekleştirirler. Yasadışı olaylara karışmalarının altında da genellikle bu durum yatar. Uzun vadeli planlar yapamazlar. Daha doğrusu uzun vadeli planları yalnızca yaşanan bir olayın intikamını alma ve suç işleme üzerinedir. Dürtüleri doğrultusunda hareket ederek ailelerini de tehlikeye atabilirler.
Dürtüsel davranışları neticesinde cezaevine girişi yaşadıkları hayat için ödedikleri bir bedel olarak görebilirler. Dürtüleri doğrultusunda hareket ederler ancak bu davranışları neticesinde oluşan durumdan pişmanlık duymazlar. Vicdan muhasebesi yapmazlar. Vicdan azabı yaşamazlar çünkü yaptıkları eylem sonucu zarar gören karşıdaki kişi bunu hak etmiştir. Örneğin; zengin bir iş adamını kaçırarak ondan zorla para alan bir kişi yakalandığında yaptığı eylemlerden hiç pişmanlık duymadığını belirtir. Ona göre iş adamı bunu hak etmiştir çünkü kendi yoksulluğunun sebeplerinden biri de mağdur ve onun gibilerdir.
Sorumluluklarını Yerine Getirmezler
Antisosyal kişilik bozukluğunun en önemli göstergelerinden biri de kişinin yapmak zorunda olduğu sorumlulukları yerine getirememesidir. Borç alırlar ancak iş ödemeye gelince ödememek için her türlü hileye başvurabilirler. Evli olan antisosyaller kazandıkları paranın tamamıyla kumar oynayarak ailesini mağdur edebilir. Çocuğunun doktor masrafını gece hayatında harcayabilirler. Evin faturaları ödenmediği için elektriklerin kesildiği veya suların akmadığı durumlarla karşılaşılabilir. Kirada oturan antisosyaller ödeme zamanı geldiğinde kirayı ödemezler. Ev sahibiyle tartışır ve ona zarar da verebilirler. Sık sık bencil davranışlar sergilerler. Çevrelerindeki insanları düşünmez ve onların haklarını hiçe sayabilirler. Her durumda onlar haklıdır ve diğerlerinin çıkarları kendi çıkarlarından hep geride gelmelidir.