3 Soru 3 Cevap: Avrupa Yakası Psikolog Sahnesi
11 Şubat 2004’de yayınlanmaya başlayan efsane komedi dizisi Avrupa Yakası. Birçoğumuz Burhan Altıntop karakteriyle tanırız bu reyting rekortmeni diziyi.
Ancak başta Engin Günaydın olmak üzere Ata Demirer, Gülse Birsel, Gazanfer Özcan ve Hümeyra’nın yıldızlaştığı bir televizyon fenomenidir Avrupa Yakası.
Yapımcılığını Sinan Çetin, senaristliğini ise Gülse Birsel’in yaptığı Avrupa Yakası birçok bölümüyle hafızalarda yer edinen bir durum komedisidir.
Bugünkü yazımızda ise Avrupa Yakası psikolog sahnesiyle ilgili bir inceleme yapacağız.
Avrupa Yakası psikolog sahnesi dizinin en komik ve ilgi çekici sahnelerinden bir tanesidir.
Yazımızın devamında Avrupa Yakası psikolog sahnesini detaylı inceleyeceğiz ve psikolog ile ilgili bazı doğru bilinen yanlışları inceleyeceğiz.
Avrupa Yakası Psikolog Sahne Özeti
Avrupa Yakası psikolog sahnesine geçmeden önce sahnedeki Avrupa Yakası karakterlerini tanıyalım.
Psikolog Nesteren, Avrupa Yakası sevilen karakterlerinden Makbule’nin ailesi tarafından başvurulan bir psikolog.
Makbule kendisini kaçıran kişiye aşık olunca ailesi bu durumun ruhsal bir sorun olduğunu düşündükleri için bir psikolog ile görüşürler.
İşte Psikolog Nesteren karakteri Avrupa Yakası dizisine böylece dahil olmuş olur.
Avrupa Yakası psikolog sahnelerinde aslında sadece Nesteren ile Makbule’nin diyalogları yoktur.
Avrupa Yakası başrol oyuncularından Volkan Sütçüoğlu da psikolog ile görüşen kişilerdendir. Yazımızın devamında bu sahnelere de değineceğiz.
Avrupa Yakası psikolog sahneleri hem Makbule hem de Volkan karakterinin diyaloglarında psikolog tutumu ve davranışları açısından çok önemli hatalar barındırmaktadır.
Aslında bu durum sadece Avrupa Yakası psikolog sahnelerinde değil, birçok dizinin psikologlar ile ilgili sahnelerinde ortaya çıkmaktadır.
Bu durum elbette insanlar arasında psikologlarla ilgili bazı yanlış inanışlar edinmelerine neden olabilir.
Dizideki bu sahneler üzerinden psikolog ile danışanı arasındaki ilişkinin nasıl olması gerektiğini inceleyeceğiz.
Psikolog Nesteren ve Makbule
Avrupa Yakası psikolog sahnelerindeki en temel hata psikoloğun diziye giriş şekliyle ortaya çıkmaktadır.
Biraz önce de belirttiğimiz gibi Makbule kendisini kaçıran kişiye aşık olduğu için Makbule’nin ailesi psikolog Nesteren ile görüşme kararı almıştır.
Psikolog Nesteren daha sonra Makbule’yi ev ortamında gözlemlemesi için eve çağırılır.
İlk yanlış burada gerçekleşir çünkü hiçbir psikolog danışanının evine gelmez.
Makbule ile Avrupa Yakası psikolog karakteri Nesteren ise Makbule’nin evinde görüşmektedirler.
Bu çok önemli bir yanlıştır çünkü hiçbir psikoterapist danışanın evine misafir olmaz. Böyle bir süreç psikoterapinin sınırlarına tamamen aykırı bir durumdur.
Bir danışan eğer psikolojik destek almak istiyorsa Avrupa Yakası dizisinde olduğu gibi bir psikoloğun evine gelmesiyle değil, danışanın kliniğe gelmesiyle gerçekleşmektedir.
Bununla alakalı bir diğer sorun ise Makbule’nin bir psikolog ile görüştüğünü bilmemesidir.
Hatta Avrupa Yakası psikolog karakteri Nesteren, Makbule’nin de olduğu eve Aslı’nın arkadaşı olarak gelir.
Kısa bir tanışma diyaloğundan sonra Amerika’da sevgilisini bıraktığını söyleyerek konuya girer. Elbette Avrupa Yakası psikolog karakteri gereğince olan sahne gerçekte asla var olmayacaktır.
Hiçbir psikolog danışanın iradesi ve bilgisi olmadan danışanın yakınlarıyla işbirliği yaparak görüşme gerçekleştirmez.
Avrupa Yakası dizisinin psikolog sahnesindeki bir yanlış daha psikoloğun kendisiyle alakalı bilgi vermesidir.
Psikolog Nesteren Avrupa Yakası dizisinin en önemli karakterlerinden Makbule’yle henüz birkaç saniye önce tanışmasına rağmen direkt kendi özel hayatından bilgi vermektedir.
Bu durum hiçbir psikolog ile danışanı arasında gerçekleşemez. Psikolog kendi yaşamını referans vererek danışanıyla gündem oluşturmaz.
Elbette Avrupa Yakası bir komedi dizisi olarak bakıldığında tüm karakterlerle görüşme yapan psikolog herkese bir teşhis koyar.
Sacit kişilik bozukluğu ve öfke kontrol eksikliği tanısı alacaktır, İffet obsesif kompulsif bozukluk ve Aslı manik düşüncelere sahiptir.
Makbule ile görüşmek için Avrupa Yakası ‘na konuk olan psikolog Nesteren aslında diğer Avrupa Yakası karakterlerinin çok daha büyük ruhsal sorunları olduğunu öğrenir.
Ancak burada Avrupa Yakası psikolog sahneleri açısından komik, gerçekte ise mümkün olmayan bir süreç vardır. Hiçbir psikolog tüm aile fertleriyle aynı anda terapötik süreç yürütmez.
Avrupa Yakası psikolog karakteri Nesteren ise herkese adeta tanı dağıtmaktadır.
Bir diğer enteresan ve yanlış yaklaşım ise İffet, Aslı ve Avrupa Yakası psikolog karakteri Nesteren arasında geçmektedir.
Aslı psikolog Nesteren’e Makbule için ne teşhis koyduğunu söyler ancak koyulan tanı hiçbir zaman kişinin kendisinin isteği ve onayı bulunmadan en yakınlarıyla dahi paylaşılmaz.
Psikolog Saadet ve Volkan
Avrupa Yakası psikolog sahnelerinden birini daha inceleyeceğiz. Bu bölümde Avrupa Yakası başrollerinden Volkan kendisini çok kötü hissetmektedir.
Depresif bir duygudurum içinde kıvranan ve sevgilisi Selin’den ayrılması sebebiyle aşk acısı yaşayan Volkan için kız kardeşi Aslı Saadet isminde bir psikolog bulur.
İşte böylece bir diğer Avrupa Yakası psikolog sahnesi daha başlar. Saadet Hanım yine gerçekte olmayacak şekilde Volkan’ların evine ziyarete gelir ve seansa başlarlar. Ve ilk anda bir klişe gündeme gelir.
Henüz daha Volkan hakkında hiçbir bilgiye sahip olmayan Avrupa Yakası psikolog karakteri Saadet Hanım Volkan’ın çocukluğundan bahsetmesini ister.
Gerçekte elbette çocukluk dönemi öyküsü alınmaktadır ancak kişiler birbirini tanımadan bu sürece girilmez.
Bölüm ilerledikçe zaten Saadet Hanım’ın gerçek isminin Nadide olduğu ve şizofreni hastası olduğu öğrenilir.
Nadide bu kez de kendisini psikolog sanmakta ve Saadet Hanım’ın yerine onun seanslarına girmektedir.
Elbette gizlilik ve güvenlik gereği Avrupa Yakası psikolog sahnesinde olan tüm bu garip olaylar gerçekte olmayacaktır.
Her şeyden önemlisi bir psikolog için en değerli ve dikkat gerektiren şey danışanlarının anlattığı bilgilerdir.
Bu bilgiler en güvenli şekilde saklanır ve seanslar bittikten sonra imha edilir. Aksi takdirde, bu durumun çok ciddi bir hukuki yaptırımı olacaktır.
Avrupa Yakası psikolog karakterinin yerine geçen Nadide için psikolog Saadet Hanım aniden saldırganlaşabileceğini ve tehlikeli olduğunu söyler.
Bu yanlış inanış aslında medya kadar toplumda da yaygın şekilde işlenir. Şizofreni hastaları saldırgan davranışlar göstererek topluma ve çevresine zarar verecek diye kesin bir kural yoktur.
Bazı şizofreni hastalarında zaman zaman saldırgan davranışlar ve intihar girişimleri gözlemlense dahi Avrupa Yakası psikolog sahnesinde olduğu gibi bir hüküm doğru olmayacaktır.
Psikolog Nedir?
Avrupa Yakası psikolog sahneleri de aslında birçok dizi ve film gibi psikologlar hakkında yanlış bilinenleri göstermektedir.
Aynı Avrupa Yakası dizisinde olduğu gibi pek çok dizi ve filmde de psikologların izledikleri tutum ve tedavi modelleri gerçeği yansıtmaz.
Peki yazımızın devamında başta psikolog kimdir, psikolog ne iş yapar gibi pek çok soruya yanıt bulmaya ne dersiniz?
Belki de yazının sonunda başta Avrupa Yakası psikolog sahneleri olmak üzere medyadaki psikolog tasviriyle gerçekte var olan psikoloğu kıyaslayabilirsiniz.
Bir kişinin yaşamını etkileyen ruhsal rahatsızlıklar, tedavi edilmediği takdirde yaşam kalitelerini önemli ölçüde azaltabilir.
Günlük hayatın akışını ve ikili ilişkileri bozan, iş ve eğitimin devamını engelleyen ruhsal sorunları tanımak ve tedaviye erken başlamak önemlidir.
Bazı ruhsal sorunlarınızın olduğuna inanıyorsanız, bir psikiyatrist veya psikolog yardımı almanız önemlidir.
Psikologlar, ilgili üniversitelerin Psikoloji Bölümü’nden mezun olan ve ruhsal sorunların duygusal, davranışsal ve düşünce temelli nedenleri hakkında konuşarak çözüm arayan bir grup profesyoneldir.
Dört yıllık temel eğitimden sonra, klinik psikoloji alanında yüksek lisans derecesi, “klinik psikolog” unvanı ve tedavi hakkı ile sonuçlanacaktır.
İnsanlar bir psikolog ile tanıştığımda ne olacağı, nasıl algılandıkları, bana karşı sorumlu oldukları, tavsiye verdikleri veya aynı şeyi bana söyledikleri konusunda endişeleniyorlar.
Örneğin; Avrupa Yakası psikolog sahnesinde Volkan Aslı’nın bulduğu psikologla görüşmeden önce deli olmadığını ve bu sebeple psikologla konuşmasına gerek olmadığını söylemektedir.
Psikolog çoğu zaman böyle bir yanlış algı ile karşı karşıya kalmaktadır. Avrupa yakası psikolog sahnesi de bu süreci ve yanlış algıyı çok iyi özetlemektedir.
Bu nedenle psikoloğa gitmekte tereddüt edebilirsiniz. Bu nedenle, psikologlar tedaviye başlamadan önce ne yapmaları ve ne olacağı konusunda daha fazla bilgi sahibi olmalarına yardımcı olur.
Psikolojide her insan özel, benzersiz ve eşsiz olarak kabul edilir. Bu nedenle psikolog danışanlarının hayatlarına başkalarının bakış açısından bakarak yardım etmeye çalışır.
Empati kurarak danışanını yargılamadan anlamaya çalışması bir psikoloğun olmazsa olmazıdır.
Öncelikle psikologların teşhis koyma yetkisi yoktur. Ruhsal sorunların biyolojik ve sosyal yönlerine dikkat ederek, hastalığı daha biyopsikolojik ve sosyal bir yaklaşımla tedavi ederler.
Tedavi aşamasında soruna göre farklı teknikler kullanılabilir. Psikologlar tıp eğitimi almamıştır, bu nedenle tıbbi konulara müdahil olamazlar. Bu nedenle psikolog asla ilaç yazamaz.
Bu da bazen medyada birbirine çok karışan psikolog ve psikiyatrist algısını gündeme getirmektedir.
Avrupa Yakası psikolog karakteri Nesteren ilaç yazmaya çalışmıştır. Belki de Nesteren aslında Avrupa Yakası dizisinde bir psikolog değil psikiyatristti.
Tabi bu durum sadece Avrupa Yakası psikolog sahnelerinde değil birçok medya yapımında gözümüze çarpan bir yanlışlık olarak karşımıza çıkmaktadır.
Genel yargı ve korkunun aksine, bir psikolog yargıç, yasa koyucu veya ahlak bekçisi değildir.
Psikologlar hakkındaki yanlış düşünceler psikoloğun öğretir, yargılar, etiketler, eleştirir, sorar ve suçlar yapısını ön plana çıkarır.
Ancak psikolog asla yargılamaz ve eleştirmez. Kişinin zaten bir sorunu olmasa psikolog ile görüşmeyecektir.
Psikolog böylece kişiyi eleştirip onu yerecek kişi değil, ona yardımcı olmaya çalışan kişidir.
Psikolog, danışmanlıkta kültürel, sosyal, normatif veya dini standartlar kullanmadan önyargı sahibi değildir.
Size tavsiyede bulunmasını ve sorunuza cevap vermesini bir psikologdan bekleyemezsiniz.
Çünkü yeterince zekisinizdir ve bir başkasının aklına ihtiyacınız yoktur. Sizin zaten aklınız vardır ancak sağlıklı düşünmeyi engelleyen bazı süreçler olabilir.
Bazen bu nedenle doğru cevabı bilinç kitaplığınızda bulamazsınız. Çok fazla zihinsel karışıklık, korku ve yargı ile doludur.
Burada bir psikoloğun işi, kendi çözümünüzü bulmanıza yardımcı olmaktır.
Psikolog, bir aynanın yansımalarını anlamamıza yardımcı olan ve kullanılmayan güçleri ve yetenekleri görmemizi sağlayan bir tür aynadır.
Kültürümüzde insanlar genellikle sorunlarını ve çözümlenemeyen durumlarını aileleri ve arkadaşları ile paylaştıklarını ve bu durumlardan geçici olarak kurtulduklarını hissettiklerini söylerler.
Ancak bu durum geçicidir ve çözüm değildir. Benzer bir şekilde, Avrupa Yakası psikolog sahnesinde de Volkan psikoloğuna bir şeyler söylemesini ve hemen iyi etmesini ister.
Zaten çözüm bende olsa neden psikologla görüşeyim ki şeklinde serzenişte bulunur.
Bu durum sadece bir komedi dizisi olan Avrupa yakası psikolog sahnesinde karşımıza çıkmaz. Bazı danışanlarımız da adeta bir hap yutarcasına çözüm isterler.
Ancak aynı Avrupa Yakası psikolog sahnesinde olduğu gibi Saadet Hanım Volkan’a tavsiye vermeyecektir çünkü Volkan’ın bu çözümleri bulmasına yardımcı olacaktır.
Bu nedenle psikolog kadar çevrenizden de bu tür isteklerde bulunmamanız gerekir.
Her şeyden önce etrafınızdaki insanlar sizi yakından tanıyor ve seviyor, bu yüzden de adil olamazlar.
Öte yandan, size karşı duygusal açıdan yakınlıkları sebebiyle belirli değer yargıları, şüpheleri ve endişeleri vardır.
Bu nedenle size iyi niyetle yardımcı olmaya çalışırlar, ancak önerileri tavsiye ve talimat şeklini alır. Ancak, sorunu çözmek için bunlara ihtiyaç yoktur.
Sizde (bilincinizde) anlaşılan ve gerçekleşmeyen süreçleri analiz etmek istiyorsanız psikolog size yardımcı olacaktır.
Psikolog, size her zaman koşulsuz ve şüphesiz yaklaşan, yardım eden ve yanınızda olan kişidir.
Şizofreni, bipolar bozukluk vb. bazı kritik ve biyolojik alt yapısı olan ruhsal rahatsızlıklar, uygun şekilde tedavi edilmezse yaşamı tehdit edebilir.
Bu ruhsal rahatsızlıklar genellikle psikiyatrik kontrol altında ilaçlarla birlikte bireysel olarak tedavi edilir.
Bu gibi çok ağır ve biyolojik alt yapısı olmayan ruhsal rahatsızlıkların ise çok büyük çoğunluğu ilaç tedavisi almadan dahi psikoterapi süreciyle iyileşebilir.
Bu nedenle psikoterapi çok önemli ve faydalı bir ruhsal değişim sürecidir.
Avrupa Yakası psikolog sahnelerinde örneğin oldukça güzel bir yöntem izlenmiş ve Makbule’nin yaşadığı süreç hakkında hemen ilaç desteğine başvurulmamıştır.
Avrupa Yakası psikolog karakteri Nesteren nihayetinde Makbule’nin sadece âşık olduğunu ve tedavi dahi görmesine gerek kalmadığına karar vermiştir.
Aynı Avrupa Yakası dizisinde olduğu gibi gerçekte de mümkün oldukça ilaçların yerine psikolojik desteğe başvurulması gerekir.
Teknik olarak psikolog dinlemeye ve konuşmaya dayalı bir şekilde çalışmaktadır. Psikiyatristler ise tanı konulduktan sonra doğrudan çözüm olarak ilaç kullanırlar.
Bu iki tekniği uygulayan iki uzman da iyi sonuçlar elde edebilir ve aynı zamanda bu iki tekniği aynı anda uygulayabilir.
Psikolog daha ciddi bulduğu bir durum varsa onu bir psikiyatriste yönlendirebilir.
Aynı şekilde duruma göre psikiyatrist de tedavi edici ilaçlara ek olarak kişiyi psikoloğa yönlendirebilir.
Psikologlar ile psikiyatristler birbirlerine birçok konuda ihtiyaç duyarlar. Başka bir deyişle, bu iki meslek birbiriyle etkileşimli olarak çalışmaktadır.
Teşhis koymaya yetkin olmayan psikologlar, hastalığın temellerini anlamak için psikolojik bir teste ihtiyaç duyabilirler.
Bu testler hastalığa ve psikoloğun yaklaşımına bağlıdır. Ancak psikoloğa hastalık hakkında bir fikir verebilir ve buna göre tedavi teknikleri tasarlayabilir.
Nasıl Psikolog Olunur?
Birçok üniversite diploması “Psikoloji mezunu” tabirini içerir. Ancak Türkiye’de bu disiplinden mezun olan herkese psikolog denir.
Psikoloji ve psikolojik danışmanlık gibi bazı lisans bölümlerinde psikoterapi eğitimi verilmemektedir.
Lisans eğitimi öğrencilere temel psikolojik bilgiler, psikolojik testlerin nasıl kullanılacağı, psikolojik teori hakkında yüzeysel bilgiler ve basit tedavi teknikleri sağlar.
Sonuç olarak, yeni mezun psikolog yetişkinlere yardımcı olacak psikoterapi bilgi ve deneyimine sahip değildir.
Türkiye’de psikoterapi eğitimi genellikle özel kurumlar tarafından yürütülmektedir.
Bu eğitim aynı zamanda sınırlı bir yüksek lisans programında da verilmektedir. Yüksek lisans programında psikoterapi eğitimi öncelikle bilişsel davranışsal alanla sınırlıdır.
Ülkemizde psikanaliz alanında kapsamlı eğitim veren çok az yüksek lisans programı vardır.
Bir psikoloğun sahip olması gereken bazı nitelikler vardır. Lisans eğitiminden sonra psikoterapi eğitimi almış kişiye psikoterapist denir.
Örneğin, aynı Avrupa Yakası psikolog sahnelerinde olduğu gibi seans yapmak isteniyorsa, psikoterapist olmanın şartları karşılanmalıdır.
Bu bakımdan iyi bir psikoloğun üniversiteden mezun olduktan sonra psikoterapi konusunda yetiştirilmesi ve bu eğitimlerin de denetlenmesi önemlidir.
Ancak bir psikoterapistin uzmanlığı kadar kalitesi de önemlidir. Her şeyden önemlisi etik kurallara uyulması çok önemlidir.
Bir psikolog ülkenin en iyi üniversitelerinden mezun olabilir ve çok iyi bilgi donanımına sahip olabilir.
Ancak bu donanım eğer psikolog etik değilse hiçbir işe yaramayacaktır. Şimdi Avrupa Yakası dizisinin sahnelerine geri dönelim ve buradaki psikolog figürünü inceleyelim.
Avrupa yakası psikolog sahnesinde Nesteren ismindeki psikoloğumuz görüştüğü kişinin bilgisi dahi olmadan eve ondan habersiz olarak gelir.
Avrupa Yakası psikolog karakteri Nesteren etik kurallarla asla bağdaşmayacak bir davranış sergileyerek kişinin onayı olmadan oyun oynayarak onunla görüşmektedir.
Psikologla danışanının mutlaka birbirlerine karşı şeffaf olmaları önemlidir. Bir terapist danışanının duygu ve düşüncelerini çalışabilmek açısından ortaya çıkarmasına yardımcı oluyorsa, ona karşı da şeffaf olmalıdır.
Böyle bir oyun oynamak ve kişiyi adeta kandırmak bir psikoloğun asla yapmayacağı şeyler arasındadır.
Psikologların meslek yaşamlarında ortaya çıkan bazı sorunlar, sahip olmaları gereken kişilik özelliklerinin eksikliğinden kaynaklanabilir.
Örneğin, psikoterapisthedefe ulaşmak için sabırla kararlı değilse, tükenmişliğin üstesinden gelinememesi durumunda kaçınılmaz olarak sorunlar ortaya çıkacaktır.
Tedavide iyileştirme faktörleri üzerine yapılan araştırmalar, psikoterapistler tarafından tedavi için kullanılan tekniklerin yaklaşık %10’luk bir iyileştirici etkiye sahip olduğunu göstermiştir.
Öte yandan terapist ve hasta arasındaki sağlıklı ilişkinin iyileştirici etkisi %30 civarında bulunmuştur.
Bu sonuçlar, zihinsel sakinlik ve duygunun psikologların kullandığı tekniklerden daha önemli olduğunu göstermektedir.
İşte bu nedenle psikologla danışan arasında kurulan ilişki oldukça değerlidir.
Neden Mentalium Psikoloji?
Mentalium Psikoloji 2019 yılında İstanbulda en iyi psikolog desteğini sunma gayesi ve ümidiyle yola çıkmıştır.
İlk şube olarak Kadıköy ilçesinin Göztepe semtinde kurulan merkezimizin 2021 yılı bu kez Avrupa yakası psikolog ihtiyacını karşılamak için ikinci şubesi Şişli Mecidiyeköy de açılmıştır.
Gerek Anadolu yakası gerekse Avrupa yakası psikolog hizmetini sunabilmek için gayret sarf etmekteyiz.
Bu konudaki temel düşüncemiz psikolojik desteğin belli bir standartta ve güvenilir şekilde sunulmasıdır.
Bu noktada hedefimiz belli standartlarda ve ulaşılabilir psikoterapi desteğini danışanlarımız ve potansiyel danışanlarımıza sunabilmektir.
Merkezimiz bünyesinde çalışan psikoterapistlerimizin tamamı psikoloji lisans eğitimlerini tamamlayan ruh sağlığı profesyonelleridir.
Psikoterapist olabilmek için karşılanması gereken tüm şartları yerine getiren uzmanlarımızın tamamı yüksek lisans eğitimlerini de klinik psikoloji alanında tamamlamışlardır.
Uzmanlık eğitimlerinden sonra ise psikoterapi ekollerinden en az birisi üzerinde yoğunlaşan psikolog arkadaşlarımız İstanbulda en iyi eğitmenlerden eğitimlerini almışlardır.
Psikoterapi desteği konusunda deneyimli olan psikologlarımız tüm yaş aralıklarıyla çalışmaktadır. Uzmanlarımızın tamamı ergen ve yetişkin danışanlarımızla çalışabilmektedir.
Ancak şu anda çocuk psikoloğu olan çalışma arkadaşımız ise İstanbulda yalnızca Kadıköy Göztepede bulunan şubemizde çocuk danışanlarına psikolojik destek sunmaktadır.
Avrupa yakası psikolog kadrolarımız arasında çocuk psikoloğu bulunmamaktadır. Merkezimizde hem bireysel hem de aile çift terapisi konusunda destek sunulmaktadır.
Bireysel psikolojik destek alanlarımız arasında başta depresyon, anksiyete, travma, OKB, sosyal fobi, DEHB, panik atak, kişilik bozukluğu, özgül fobi ve ilişki sorunları olmak üzere pek çok ruhsal sorun bulunmaktadır.
Ayrıca aile ve çift terapisi de sağlanmaktadır ancak bu noktada hangi uzmanın destek sağlayabileceğini bize ulaşarak sorabilirsiniz.
Gerek Anadolu yakası gerekse Avrupa yakası psikolog ihtiyacına cevap verirken en iyi psikolog desteğini sunabilecek pek çok uzman bulunmaktadır.
Biraz önce de belirttiğimiz gibi danışan adayları pek çok kriteri göz önüne alarak uzman arayışına girebilir.
Burada hangi kritere dikkat edileceği de kişinin kendi özgür kararına bağlıdır.
Eğer siz de Avrupa yakası tarafında bir psikolog ile görüşebilirsiniz. Mentalium Psikoloji uzman psikolog kadrosuyla size bireysel psikoterapi veya aile çift terapisi sunma noktasında hizmet sunmak için hazırdır.
Bizimle iletişime istediğiniz zaman geçebilir ve artık ruhsal değişimin ilk sayfasını siz de karalamaya başlayabilirsiniz.