Skip to content Skip to footer

Bağımlılık Tedavisinde Çevreyi Değiştirmek

Alkol ve madde bağımlılığı tedavisi zor ve uzun bir süreçtir. Bu zor süreç birçok bağımlının düşündüğünün aksine maddeyi ilk kez bırakabilmek ve birkaç gün uzak kalmak değildir. Bağımlılık tedavi sürecinin zor olma sebebi kişinin yaşamında tümden değişimin gerçekleşmesi gerekliliğidir. Bağımlı olunan maddenin kullanımının kesilmesiyle beraber radikal bir değişim süreci gerekecektir. Bu değişim süreci bir anda olmayabilir ancak zaman içerisinde gelişerek devam etmelidir. Bugünkü yazımızda bağımlılıkta çevreyi değiştirme faktörünün tedavinin başarısına olan etkisini inceleyeceğiz.

Semt Olmuş Tiryaki, Göz Göze Geliriz İllaki

Bağımlının çevresi de kendisi gibi bağımlıdır. Bu sebeple kişinin maddeden uzak kalma sürecinde çevrenin değişimi çok önemlidir. Bu önemi örnek bir vaka üzerinden inceleyelim. Salih 28 yaşındadır ve 10 yıldır eroin kullanmaktadır. Oturduğu semt madde bulmanın oldukça kolay olduğu bir semttir ve yakın arkadaşlarının neredeyse tamamı kendisi gibi madde kullanmaktadır. Salih’i diğerlerinden ayıran şey ise artık onu çok seven bir sevgilisinin olmasıdır. Salih artık evlenmek istemekte ve mutlu bir aileye sahip olmayı arzulamaktadır. Ancak kullandığı madde buna izin vermeyecektir. Bu nedenle Salih artık eroini hayatında istemez. Hemen internetten araştırır ve ilk önce bir hastaneye yatar. Gördüğü tıbbi tedavinin ardından psikolojik destek almak için de bir terapiste başvurur. Salih eroini bırakmada kararlıdır ve hastaneden çıktığından beri de kullanmamıştır.

Tilki Kürkçü Dükkanında…

Salih’in vazgeçemediği şey ise onu tekrardan eroine başlatacak şeydir. Oturduğu semt ve o semtte bulunan arkadaşları. Terapistiyle maddeye maruz kaldığı bölgeden uzaklaşması yönünde konuşmalarına rağmen Salih henüz bu duruma hazır değildir. Çocukluğu, ergenliğe ilk adım atışı, gençliği, arkadaşları ve ailesi oradadır ve Salih başka yere gitmek istemez. Kısacası yine döner kürkçü dükkanına. Ama bu sefer kararlıdır, içmeyecektir o ortamlarda bulunmasına rağmen. İlk zamanlar hayır der ancak ruhsal olarak zor zamanlar yaşadığı bir anda tekrar maddeyle karşı karşıya kalır. Psikoterapi sürecinde konuşulan her şey artık onun için geride kalmıştır. Belki de değişim korkutmuştur Salih’i. Bir kereden çok şey olacağını kendisi de öğrenmiştir psikoterapi sürecinde ama yine de sonuç aynı olacaktır. Beyaz bir sayfa açtığı yaşamında geriye dönüş sinyalleri vermektedir ve psikoterapi sürecini sonlandırır.

Ve Kayma Yaşanır…

Salih madde kullanıma her maruz kaldığında bir adım yaklaşır kullanmaya. Ve o gün gelir, Salih maddeyi tekrar kullanır. Ailesinin tüm yalvarışlarına kulaklarını tıkar ve hayallerini bir süreliğine daha erteler. Tekrar madde kullanmaya başlamıştır. Bulunduğu ortam itibariyle eski kullanım düzeyine çok kısa zamanda döner. Sevgilisiyle bu sebeple tartışır ve ilişkisini sonlandırır. Salih semtten uzaklaşamamış ve tekrar eski haline geri dönmüştür. Bu vakada gördüğünüz gibi Salih başlarda maddeyi kestiği halde bir süre sonra tekrar geri dönmüştür. Ancak şunu söyleyebiliriz ki bağımlılık tedavisinde kaymalar yolun sonu değildir. Bu da bir tecrübedir ve Salih eğer hatasını anlayıp madde kullanılan ortamlardan uzaklaşabilirse bu kez uzun vadede tekrar maddeden uzak ve temiz bir hayat yaşayabilecektir. Yeter ki istesin…

Özetle

Bağımlılık tedavisinde kişinin ve çevresinin çaba sarf etmesi çok önemlidir. Bu iki bileşen birbirini destekler ve bağımlı kişi sağlığına kavuşur. Kişinin çevresi o kişiyi maddeden uzak tutmalı ve kişiyi motive etmelidir. Eğer tam tersi bir durum varsa mevcut çevreyi değiştirmek makul bir seçim olabilir. Bu yazımızda sizlere Bağımlılık tedavisinde çevreyi değiştirmekle alakalı bilgiler verdik. Umuyoruz ki sizler için yararlı olmuşuzdur.

Bağımlılık kişini bir şeylere haddinden fazla bağlılık duymasıdır. Psikolojik bir beyinsel rahatsızlıktır. Bu rahatsızlığın tedavi edilmesi gerekmektedir. Peki ya bu tedavi süreci nasıl işlemektedir? Nasıl bir yol izlenmelidir? Tüm bu sorularınızın cevabını sizler için hazırladık hemen okumak için  mentaliumist.com/madde-bagimliligi-tedavisi-nasil/ linke tıklamanız yeterli olacaktır.

Bağımlılık tedavisi uzman kişilerin kontrolünde gerçekleştirilmesi gereken bir süreçtir. Bağımlılık türüne ve derecesine göre tedavi süreci ne kadar zaman süreceği değişiklik gösterebilmektedir. Hangi bağımlılık türünün tedavisi ne kadar sürer? Ne kadar sürede tedavi olabilirim? diyorsanız bağımlılık tedavi sürecinin ne kadar sürdüğü ile ilgili yazımız tamda size göre hemen okumak için mentaliumist.com/bagimlilik-tedavisi-2/ linke tıklayınız.

Bağımlı kişinin tedavi olma sürecinde kişinin ailesine de büyük sorumluluklar düşmektedir. Bu süreçte kişinin ailesi yaptığı her harekete çok fazla önem göstermelidir. Bu süreçte aileler bazen hatalar yapabilmektedir. Aileler ne gibi hatalar yapmaktadır? Aile olarak bu süreçte nasıl davranmalıyız? Biz sizler için ne gibi hataların yapıldığını anlattığımız bir yazı hazırladık hemen okumak için mentaliumist.com/bagimli-ailesinin-hatalari/ linke tıklamanız yeterli.

Kadıköy Göztepe Şube

Göztepe Mh. Fahrettin Kerim Gökay Cd.

No: 240 D: 7 Eren Apt.

Kadıköy / İstanbul

Mentalium Psikoloji Kadıköy psikolog alternatifleri arasında öne çıkan bir psikolojik danışmanlık merkezidir. Eğer aradığınız İstanbul psikolog seçenekleri arasında uygun fiyatlı, etik çalışan ve kurumsal bir merkez ise bizi tercih edebilirsiniz.

Mentalium Psikoloji © 2024. Tüm Hakları Saklıdır.