Skip to content Skip to footer

3 Maddede Bağımlı Birini Tedaviye İkna Etmek

3 Maddede Bağımlı Birini Tedaviye İkna Etmek

Bağımlı birini tedaviye ikna etmek için neler yapabilirsiniz? Merkezimize bağımlılık tedavisi ile ilgili gelen aramaların önemli bir kısmını aileler oluşturur. Aileler genellikle bağımlı yakınlarını tedaviye ikna edemediklerini söylerler.

Alkol/madde kullanan yakınlarının bağımlı olmadığını iddia ettiklerini veya profesyonel desteğe yanaşmadıklarını belirtirler. Bağımlılık tedavisine hazırlık da bağımlılık tedavisi gibi uzun bir süreçtir. Ailenin hemen pes etmemesi gerekir.

Aile için zorlayıcı olsa da doğru yaklaşımlarla bağımlı tedaviye motive hale gelebilir. Peki bu durumda ailelerin yaptığı yanlışlar yok mudur? Elbette ailelerin hataları vardır. Bugünkü yazımızda bağımlı birini tedaviye ikna etmek için neler yapabileceğinizi inceleyeceğiz.

Bağımlı Birini Tedaviye İkna Etmek Mümkün Mü?

Bağımlı birini tedaviye ikna etmek mümkündür. Ancak bu hemen bir konuşma ile gerçekleşebilecek bir süreç değildir. Bağımlı yakınları ise ne yazık ki bu noktada sabırsızlık gösteriyor olabilirler.

Yıllarca yoğun şekilde uyuşturucu madde kullanan birisinin bir anda bir söylem ile değişeceğini düşünmek hayalperest bir yaklaşım olabilir. Bağımlı birini tedaviye ikna etmek için öncelikle gerçekçi olmak gerekir.

Belki de madde bağımlılığından kurtulmak için izlenen yolda en zorlu kısım kişinin ikna aşamasıdır. Ancak bağımlı birini tedaviye ikna edebilmek elbette mümkündür. Bunun için aile içinde bir ekip kurulmalıdır.

Bağımlı birini tedaviye ikna etmek için ekip kurulmalıdır ancak bu ekipte mutlaka sabırlı ve bağımlının sözüne hürmet edeceği birileri olmalıdır. Sürekli bağımlı ile tedavi konusunu konuşan birisinden ziyade daha az görüştüğü ve daha fazla saygı duyduğu bir akrabanın varlığı etkili olabilir.

Elbette bağımlı birini tedaviye ikna etmek için kurulan bu ekipte bağımlının rol model olarak gördüğü bir kişi olursa bu süreci daha da kolaylaştırabilir. Bu nedenle ikna etmek için mutlaka bağımlının saygı duyup rol model olarak örnek aldığı kişileri bu sürece ikna etmeniz oldukça faydalı sonuçlar verecektir.

Finansal Desteği Kesin

Aileler bağımlı yakınlarının tedaviye başlamasını isterler ancak izledikleri yol çoğu zaman yanlış olmaktadır. Bazı aileler hiçbir şey yapmadan beklerlerken bazı aileler ise kullanıma bilinçsiz bir şekilde destek olmaktadır.

Örneğin; bağımlı çocuğu olan bir anne çocuğu yeter ki suça bulaşmasın diye ona madde almak için istediği parayı vermektedir. Bağımlı da maddeyi bırakmak istemiyorsa bu durumu rahatlıkla lehine çevirir.

Madde alacak parayı aileden istediğinde bağırır, etrafı dağıtır ve bazen de şiddet uygulayabilir. Sonuçta bağımlı yakınları da çevreye rezil olmamak adına istediği parayı verir.

Bağımlı bu şekilde ailesini kolaylıkla manipüle edebilmektedir. Bağımlı birini tedaviye ikna etmek için yapılacak şeylerden birisi böylece ona verdiğiniz finansal desteği kesmek olacaktır.

Manipüle Etmesine İzin Vermeyin

Ailesinin gözünü korkutarak para alan bağımlı bunu sıradan bir davranış haline getirecek ve bu yöntemi sık sık tekrarlayacaktır. Ancak bu şekilde aile bağımlının madde kullanımına devam etmesine istemeden de olsa destek olmaktadır. Peki aile neden çekinmektedir?

Parayı vermezlerse bağımlının suç işleyebileceği ve sonuçta cezaevine gireceğini belirtirler. Ancak madde kullanımına devam etmesi de ayrıca bir suçtur ve yasadışıdır. Buna ek olarak, madde etkisi altında da suç işleme potansiyeli oldukça yüksektir.

Her ne kadar cezaevine girmesi olumlu bir şey olmasa da belki bağımlı bundan bir ders alacak ve cezaevinde kullanamayacağı için bu süreçte daha sağlıklı düşünecektir.

Destek olmak yerine ailenin destek düzeyini minimuma düşürmesi ise bağımlıda aileyi manipüle etmenin artık o kadar da kolay olmadığı düşüncesine sevk eder. Bağımlı birini tedaviye ikna etmek için bu manipülasyona izin vermeyin.

 

Köşeye Sıkıştırın

Köşeye sıkışan ve ailenin artık destek olmadığını gören bağımlının kaynakları kesilmiştir. Hayatın zorluklarıyla baş başa kalır. Artık aklı sadece madde kullanımında değildir çünkü artık madde dışında da zorlandığı bir yaşamı vardır.

Artık bağımlı bir anlaşmaya yanaşmaya hazır hale gelecektir. Ancak bu noktada ailenin de bağımlıya karşı dik ve kararlı bir duruş sergilemesi gerekmektedir.

Aile aldığı kararın arkasında durmalı ve bağımlı tedaviyi kabul edene kadar da bu duruşu sürdürmelidir. Artık karar bağımlınındır, ya bırakmaya karar verecek ya içmeye devam için karar alacaktır. Bağımlı birini tedaviye ikna etmek son adım da onu köşeye sıkıştırmaktır.

Ancak şunu belirtmeliyiz ki bağımlı birini tedaviye ikna etmek için mutlaka bir ruh sağlığı uzmanından destek almalısınız. Bağımlı birini tedaviye ikna etmek oldukça zor bir süreçtir ve size profesyonel destek sağlayacak birine her zaman ihtiyacınız olacaktır.

Kadıköy Göztepe Şube

Göztepe Mh. Fahrettin Kerim Gökay Cd.

No: 240 D: 7 Eren Apt.

Kadıköy / İstanbul

Mentalium Psikoloji Kadıköy psikolog alternatifleri arasında öne çıkan bir psikolojik danışmanlık merkezidir. Eğer aradığınız İstanbul psikolog seçenekleri arasında uygun fiyatlı, etik çalışan ve kurumsal bir merkez ise bizi tercih edebilirsiniz.

Mentalium Psikoloji © 2024. Tüm Hakları Saklıdır.