Skip to content Skip to footer

Bitcoin Bağımlılığı

Bitcoin Bağımlılığı

Bitcoin, son yıllarda tüm dünyada olduğu kadar ülkemizde de yaygınlaşmış bir kripto para türüdür. Yatırım aracı olarak ortaya çıkan bitcoin kişi için bir süre sonra bir bağımlılık sürecini de beraberinde getirebilir. Bitcoin bağımlılığı her ne kadar şu anda ayrı bir bağımlılık türü olarak sınıflandırılmasa da geleceğin önemli bağımlılık sorunlarından biri olacaktır. Yazımızın devamında bitcoin bağımlılığı belirtileri başta olmak üzere bu bağımlılıkla ilgili bazı süreçleri paylaşacağız. Eğer siz de uzman psikolog desteği alarak bağımlılıktan kurtulmak isterseniz bize başvurabilirsiniz. 

Bitcoin Nedir?

Bitcoin, Satoshi Nakamoto adıyla bilinen ancak kimliği henüz belli olmayan bir kişi tarafından 2008’de piyasaya sürülmüş bir kripto para olarak tanımlanabilir. Bitcoin, herhangi bir merkez bankası tarafından kontrol edilmeyen bir yatırım türüdür. 22 Temmuz 2013 tarihinde dünya üzerindeki tüm Bitcoinlerin toplam değeri 1.2 milyar dolar seviyesindeyken 26 Temmuz 2020 itibarıyla ise bu toplam değer 182.967.290 dolar olmuştur. 

Bitcoin ile yapılan ilk alışveriş 22 Mayıs 2010 tarihinde 10.000 Bitcoin karşılığında pizza satın alınarak gerçekleşmiştir. Şu anda ise 1 Bitcoin yaklaşık 34.000 dolar değerine sahiptir. Bitcoin şu anda ülkemizde olduğu gibi tüm dünyada adeta bir furya haline gelmiş ve değeri gibi ona karşı ilgi de aynı oranda artmıştır.

Bitcoin Bağımlılığı Var Mı?

Bitcoin de diğer birçok yatırım aracı gibi elbette bağımlılık yapabilir. Kumarhane oyunları, bahis veya borsa nasıl bağımlılık yapıyorsa Bitcoin de kesinlikle bağımlılık yapabilir. Bitcoin bir bilgi ya da uzmanlık göstermeksizin kişiler tarafından alım satımı yapılarak gerçekleştirdiği için şansa dayalı bir uğraştır. 

Bitcoin bağımlılığı bu noktada artık literatüre girmesi gereken ve en yeni bağımlılık türü olarak nitelendirilebilir. Bitcoin bağımlılığı tedavisi olan bir süreçtir. Kumar bağımlılığı ile türü itibariyle çok da büyük farkları yoktur. Kumar bağımlılığı nasıl tedavisi olan bir ruhsal sorun ise bitcoin bağımlılığı da aynı şekilde tedavisi bulunan bir sorunu işaret eder. Peki bir kişi bitcoin bağımlılığı geliştirdiğini nasıl anlayabilir?

Aşırı Zaman Harcama

Bitcoin bağımlılığı belirtileri arasında kişinin bitcoin ile aşırı uğraşı sergilemesi önemli bir yer arz eder. Bitcoin alım satımı ve takibi birçok kişi için günün birkaç saatini işgal etmektedir. Birçok kişi bu kripto parayı takip edebilmek için neredeyse tüm gününü bu yolda harcamaktadır. Hatta bu nedenle başta sosyal yaşantısı olmak üzere iş, akademik ve aile yaşantıları da olumsuz olarak etkilenir. 

Her bitcoin yatırımı yapan kişi elbette bitcoin bağımlısı değildir ancak bağımlılık geliştirmek için de her an risk yaşamaktadır. Bitcoin alım satımı ile uzun süreli uğraşlar eğer kişinin yakınları ile çatışmalar yaşamasına neden olmaya başlamışsa özellikle bu konu dikkat çekici bir hal alıyor demektir.

Kayıpları Telafi Çabası

Bitcoin bağımlılığı da bir davranışsal bağımlılık türü olduğuna göre kişinin düşünceleri kayıpları tekrar bitcoin yatırımı yaparak geri kazanmak üzerine olacaktır. Bağımlılık kronik bir beyin hastalığı olduğu için kayıpların bitcoin sebebiyle olması aslında kişinin tekrar bitcoine para yatırmasına engel olmamaktadır. Daha önce yatırım yaptığı ve kazandığı süreci adeta aşırı genelleme yoluyla hep kazanabileceği şeklinde yorumlayan bitcoin bağımlısı bir süre sonra daha çok kaybedecektir. 

Bir süre sonra elindeki kaynaklar tükenince önce başkalarından borç alarak bitcoin satın alma yolunu izler. Ardından bankalardan çekebildiği kadar kredi çeker ve kredi borcuna girer. Borçlarını adeta kumar oynayarak kapatmaya çalışır ve bu denemeler neticesinde daha fazla borç yapmaya başlar. Kayıpları telafi etme çabası içerisindeyken aile ve yakınlarının yanlış bazı eylemleri de bu durumu destekleyebilir. 

Örneğin; bitcoin bağımlılığı sebebiyle yapılan borçları ebeveynler veya partnerler kapatma yoluna giderse bağımlı kişi bu durumdan faydalanıp tekrar oynayacaktır. Unutulmamalıdır ki bağımlılık bir beyin hastalığı olduğu kadar bir aile hastalığıdır.

Artan Miktarlarda Yatırım

Diğer tüm şans oyunlarında olduğu gibi bitcoin için de şans faktörü oldukça fazladır. Şansı yaver gitmeyen bitcoin bağımlısı kaybettikçe daha fazla bitcoin satın alarak zararını kapatmaya çalışır. Tabi bitcoin bağımlılığı için haz, heyecan vb. bazı dürtüleri de hesaba katmak gerekir. 

Bu tarz dürtülerin tatmini açısından giderek aynı hazzı yaşayabilmek için daha fazla miktarlarda bitcoin yatırımı yapmak mümkündür. Eskiden satın alım gerçekleştirdiği miktarlar artık yetmemekte ve hep daha fazlasını isteyebilmektedir. Bu nedenle her geçen gün bitcoin alım satımı daha da tehlikeli boyutlara varabilir.

Sorumluluklarını Yerine Getirememe

Bitcoin bağımlılığı için kayda değer kriterlerden biri de kişinin yaşamındaki sorumluluklarını yerine getirememesidir. Sürekli bitcoin piyasasını takip etmekte ve artık yaşamsal sorumluluklarına zaman ayıramaz hale gelebilir. Örneğin; ailesiyle daha az vakit geçirebilir, çocuğuyla daha az ilgilenebilir veya iş performansı dahi olumsuz yönde etkilenebilir. Bağımlılık geliştiğinde kişinin yaşantısının büyük çoğunluğu bağımlı olduğu şey ile ilişkili hale gelmektedir. 

Bitcoin bağımlılığı için de aynı durum geçerlidir. Bir toplantı esnasında tüm odak noktası kripto para borsasının ne durumda olduğu yönünde olduğu için iş verimliliği de düşme eğilimi gösterecektir. Eğer sizde de bu belirtiler mevcut ise uzman psikolog desteği almalı ve bitcoin bağımlılığından kurtulmalısınız. Merkezimizde bitcoin bağımlılığı ve diğer tüm bağımlılık türleri için psikolojik destek sunulmaktadır.

klinik psikolog onur aydın kimdir? istanbul uzman psikolog

Mentalium Psikoloji Kadıköy psikolog alternatifleri arasında öne çıkan bir psikolojik danışmanlık merkezidir. Eğer aradığınız İstanbul psikolog seçenekleri arasında uygun fiyatlı, etik çalışan ve kurumsal bir merkez ise bizi tercih edebilirsiniz.

Mentalium Psikoloji © 2024. Tüm Hakları Saklıdır.