“Boşanmanıza sebep olan ben miyim?”
Hayır, bu durum kesinlikle seninle alakalı değil. Biz artık sorunlarımızın çözülemeyeceğini anladık ve birbirimize de daha fazla zarar vermemek için ayrılmaya karar verdik. Aslında ayrılık da birliktelik kadar doğal bir durum. Biz zaten düşman değiliz annenle/babanla. Anlaşamadığımız için ayrılıyoruz ancak tabi ki senin en mutlu zamanlarında yine birlikte olacağız. Eğer sen dünyada olmasaydın da biz ayrılırdık. Kesinlikle kendini ayrılığımızdan sorumlu tutmamalısın. Biz seni çok seviyoruz.
“Her istediğimde annemi/babamı görebilecek miyim?”
Tabi ki görebileceksin, hatta annenle/babanla birlikte kalabileceksin. Annen/baban ne zaman isterse seni gelip görebilir. Yine sevdiğiniz aktiviteleri birlikte yapabilirsiniz. Örneğin; sinemaya gidebilirsiniz, birlikte piknik yapabilirsiniz. Sen istediğin zaman anneni/babanı görebileceğin gibi annen/baban da seni istediği zaman görebilir. Biz ayrılıyoruz ancak düşman değiliz. Yaşamımıza artık çift olarak devam etmeyeceğiz ancak o senin annen/baban. Onu senden, seni ondan ayıramam ki.
“Neden annem/babam evden ayrılmak durumunda kalıyor?”
Senin için annenin/babanın evden ayrılmasının zor bir süreç olduğunu biliyorum. Onunla eskisi kadar belki zaman geçiremeyeceksin ev içinde ancak o istediği zaman seni görmeye gelecek. Aynı şekilde sen de onu istediğin zaman görmeye gidebilirsin. Biz boşandığımız için annenin/babanın evden ayrılması gerekiyor. Evli çiftler birlikte bir yaşam kurarlar ancak boşandıkları zaman ayrı evlerde yaşarlar.
“Siz bir gün tekrar birleşecek misiniz?”
Biz boşandık ve bu geçici bir süreliğine devam edecek bir şey değil. Biz artık evli değiliz ama bir ortak noktamız var. İşte o ortak noktamız sensin. Biz tabi ki birleşeceğiz ancak aynı evde oturmayacağız veya evlilik cüzdanı taşımayacağız. Senin en mutlu günlerinde, okul müsamerelerinde, mezuniyet törenlerinde, nikahında, bebeğini dünyaya getirirken hep birlikte olacağız. Ancak bu birliktelik artık annenle/babanla aynı evde yaşayacağımız veya karı koca olacağımız anlamına gelmiyor.
“Evde yemekleri artık kim yapacak?”
Biz artık evde seninle birlikte yaşayacağız. Boşanma öncesinde evimizde senin de bildiğin üzere bazı uymamız gereken kurallar vardı. Bu kurallara uymaya devam edeceğiz. Görev paylaşımı yapmıştık hatırlarsan. İşte o görev paylaşımlarını artık yeniden düzenlememiz gerekecek sanırım. Artık evde üç kişi değiliz dolayısıyla bazı ek görevler eklenecek ikimize de. Yemeği ben pişirebilirim istersen ancak sen de sofrayı kurabilirsin istersen.
“Annem/babam evimizden ayrıldığında nerede yaşayacak?”
Annenin/babanın da kendine ait bir evi olacak. Nasıl burası ikimizin paylaştığı ev ise annenin/babanın da kendine ait bir evi olacak. Ancak iki evin ortak bir özelliği var. Burada nasıl senin bir odan, oyuncakların, yatağın ve kıyafetlerini içeren bir dolabın varsa annenin/babanın da evinde bu eşyaların olacak. Annenin/babanın yanına gittiğin zaman orada kalabileceksin veya orada uyuyabileceksin. İstersen bu evden de eşyalarını götürebilirsin istersen orada da bazı eşyalarını bulundurabilirsin. Annenin/babanın nerede yaşayacağı konusunda bu sebeple endişe etmemelisin çünkü zaten yaşadığı yeri kısa zamanda görebilecek ve ziyaret edebileceksin.
“Annemi/babamı bundan sonra görebilecek miyim?”
Tabi ki göreceksin hem de istediğin zaman ve istediğin kadar. Biz annenle/babanla boşandık. Boşanmamız senin annen ve baban olduğumuz gerçeğini değiştirmez ki. Biz ayrıldık ve ayrı evlerde yaşayacağız ancak seninle ilişkimiz hiç değişmeyecek. Ebeveynler birbirinden ayrılabilir ancak çocuklarından ayrılamazlar. Ne baban senin benden ayrı kalmanı ister, ne de ben babanı senden ayırabilirim. Onu istediğin zaman istediğin kadar görmek senin hakkın. Bizim ilişkimizin sona ermesi seninle olan ilişkimizdeki durumu hiçbir şekilde etkilemeyecek.