Skip to content Skip to footer

Çocuğa Sorumluluk Kazandırmak İçin Ne Yapmalı?

Çocuğa sorumluluk kazandırma çoğu aile için önemli bir sorun teşkil edebilir. Çoğu ebeveyn çocuklarının ev işlerine yardımcı olmadığından şikayetçidir. Çocukların ev işlerine herhangi bir şekilde müdahale etmediklerinden bahseder ve yakınırlar. Çocukların sadece oyun oynadıklarını, evi dağıttıklarını ve ev işlerine yardım etmediklerini söylerler. Bunun sebebi yalnızca çocuklar mıdır? Başka çocuklar ev işlerine yardım ederken çocuğunuz size yardımcı olmuyorsa sadece çocuğu suçlamak ne derecede doğrudur? Belki de yardım eden çocukların ebeveynleri yardım etmelerine neden olmuşlardır. Çocuğa yardımseverliği öğretmek ebeveynin görevidir. Peki çocuklar evde hangi işleri yapabilirler? Çocuğa sorumluluk kazandırma konusunda etkili bir yöntem yazımızın devamında…

Çocuklar evde birçok işi yapabilir ve ebeveynlerine yardımcı olabilirler. Örneğin; bir çocuk kendi odasını kolaylıkla temizleyebilir. Dağılmış salonu toplayabilir ve koltuk minderlerini havalandırabilir. Çöpü döküp gelebilir veya bulaşık makinasından çıkan tabakları kurulayabilir. Önemli olan çocuğun hangi işi yapacağından çok o işi yapmaya yönelik motivasyonudur. İşte bu noktada ebeveyn devreye girer. Biraz önce de belirttiğimiz gibi çocuk doğuştan gelen becerileriyle yardımseverliği öğrenmez. Ebeveynlerine yardım etmeyi çocuğa yine ebeveynleri öğretecektir. Öncelikle çocuğunuzun o işi yapması için bir yöntem belirlemeniz gerekmektedir. Şimdi size çocuğunuza zevkli gelecek, size yardım etmeyi öğreneceği ve çocuğa sorumluluk kazandırma açısından yararlı bir uygulamadan bahsedeceğiz.

Ev İşi Oyunu

Ev işlerinde çocuğunuz size yardımcı olmasını sağlamak istiyorsanız bunu onların anlayacağı dilde anlatmanız gerekir. Yardımseverliği bir oyun yardımıyla çocuğunuza açıklamaya çalışın. Vereceğiniz işi elim sende oyunu ile onlara uygulatmayı deneyin. Bu uygulama özellikle birden çok çocuğu olan ailelerde uygulanması daha olası bir yöntemdir. Siz ebeveyn olarak gözlemci veya hakem gibi olun. Her çocuğa o işi gerçekleştirmek için iki veya üç dakika verin. Elinize bir kronometre alın ve geri sayım başlasın. Birinci çocuk verilen işi yerine getirirken diğer çocuklar oyunlarını oynamaya devam edebilirler. İlk çocuk verilen işi belirlenen sürede yerine getirdikten sonra ikinci çocuğa aynı işin devamını verin. İkinci çocuk işin diğer kısmını tamamladığında eğer üçüncü bir çocuk varsa onun için de geri sayımı başlatın.

Tüm çocuklarınız size yardımcı olduktan sonra işi değiştirebilir ve onlara birer iş daha verebilirsiniz. Birinci çocuk işi bitirdikten sonra diğer çocuk kardeşinin eline dokunur ve görevi devralır. Bu ritüel iş bitene kadar devam eder. Kardeşleri birbirleriyle yarıştırmaktan kaçınmalısınız. Yaşları ve yaşlarına bağlı olarak işi bitirme süreleri değişebilir. Kronometre daha çok o işi bir ekip olarak bitirme süresini tespit etmekte kullanılır. Ertesi gün o işi daha kısa sürede bitirerek bir rekor kırmalarına teşvik edebilirsiniz. Bu uygulama çocuklarınıza üç şey katar. Birincisi, bir ekip olarak hareket etme bilinci kazanmış olurlar. İkincisi, yardımseverliği ebeveynlerine yardım ederek öğrenirler. Sonuncusu, çocuğunuza sorumluluk kazandırma konusunda önemli bir yol kat etmiş olursunuz.

klinik psikolog onur aydın kimdir? istanbul uzman psikolog

Mentalium Psikoloji Kadıköy psikolog alternatifleri arasında öne çıkan bir psikolojik danışmanlık merkezidir. Eğer aradığınız İstanbul psikolog seçenekleri arasında uygun fiyatlı, etik çalışan ve kurumsal bir merkez ise bizi tercih edebilirsiniz.

Mentalium Psikoloji © 2024. Tüm Hakları Saklıdır.