Skip to content Skip to footer

Çocuğumu Bilgisayardan Nasıl Uzak Tutarım?

Birçok ebeveyn çocuğumu bilgisayardan nasıl uzak tutarım sorusunu kendine sormaktadır. Özellikle 2000’li yılların başından itibaren çocukların teknolojik aletlerle geçirdikleri süre oldukça artmıştır. Bu sorunda ebeveynlerin de çocuklarına bilinçsizce teknolojik aletleri serbest kılmasının önemli payı vardır. Bebeklikten itibaren annesiyle birlikte zaman geçirmek ve ilgi odağı olmak isteyen çocuk annenin ev işleri sırasında oyalansın diye verdiği tablet vb. aletlerle zaman geçirmeye başlar. Çok fazla uyaran sebebiyle de çocuğun ilgisi artık tamamen teknolojik aletlere kayar. Bu sorun özellikle ebeveynler tarafından ergenlik dönemlerinin başında fark edilmektedir. Böylece son yıllarda bilhassa çocuklardaki teknoloji bağımlılığındaki artıştan söz eder hale gelmekteyiz. Yazımızın devamında çocuğumu bilgisayardan nasıl uzak tutarım sorusuna cevaplar arayacağız.

Çocuğunuzla Aktiviteler Planlayın

Çocuklar aktivite yetersizliğinden dolayı erken yaşlardan itibaren teknoloji ile haşır neşir olmaya başlarlar. O halde sizin de ebeveyn olarak yapmanız gereken çocuğa alternatif ve eğlenceli aktiviteler sunmaktır. Örneğin; onunla beraber eğlenceli oyunlar oynayabilirsiniz. Böylece çocuğunuzun zekasını geliştirebilir, yaratıcılığını arttırabilir ve ona eğlenceli vakitler geçirmesi için yeni fırsatlar sunabilirsiniz. Çocuğunuzla sessiz sinema oynayabilirsiniz. Üç kişilik bir aile olduğunuzu düşünün. Anne hakem olsun ve sessiz sinema kelimelerini belirlesin. Baba ile çocuk bu kelimeleri doğru tahmin edebilmek için yarışsınlar. Sonra baba hakemlik rolünü üstlensin ve anne ile çocuk kelimeleri tahmin etmek için uğraşsın. Bu oyunun galibi ise o akşamın ödülünü kazansın.

Süreyi Kısıtlayın

Çocuğunuza interneti veya teknolojik aleti yasaklama yoluna gitmeyin. Çocuğunuzu internetten veya teknolojik aletten tamamen uzak tutmak mümkün olmayacağı gibi mantıklı da değildir. Eğitim hayatı boyunca internetten ders çalışması veya ödevlerini yapması gerekebilir. Ayrıca bazı arkadaşlarıyla da sosyal medya araçlarıyla görüşüyor olabilir. Yasaklar çocuğunuza kendini zindanda yaşıyormuş hissini tattıracak ve sizden uzaklaşmasını sağlayacaktır. Bunun yerine çocuğunuzun teknolojiyle geçirdiği zamana kota koyma yoluna gitmelisiniz. Çocukların teknoloji ile geçirecekleri zaman yaş gruplarına göre değişmektedir. Okul öncesi çocuklarda bu süre 30 dakika iken, ilköğretimin ilk dört senesinde 45 dakika olmalıdır. İkinci dört yılda ise 1 saat süre yeterli olmalıdır. Lise çağında ise gençlere 2 saat süre ideal süre olarak belirlenmiştir. Bu sürelerin dışında vakit geçiren çocuklar teknoloji bağımlılığı riskiyle karşı karşıya kalabilirler.

Profesyonel Destek Alın

Yukarda yaşlara göre dağılımını yaptığımız sürelerin üzerinde teknoloji kullanımı olan çocuklarınız için profesyonel destek almanız gerekebilir. Teknoloji bağımlılığı çocukta ciddi fiziksel ve ruhsal sonuçlar doğurabilecek bir davranışsal bağımlılık türüdür. Diğer bağımlılıklar gibi teknoloji bağımlılığı da profesyonel destek almadan çözümlenemeyecek bir beyin hastalığıdır. Bu nedenle gerek tıbbi gerekse ruhsal destek yardımı alınması gerekir. Çocuğunuzun teknoloji bağımlılığı ile mücadele edebilmesi açısından mutlaka bağımlılık alanında çalışan bir ruh sağlığı uzmanına başvurmanız gerekmektedir. Uzman sizinle de görüşmeler planlayacak ve bu süreçte çocuğa nasıl destek sağlayacağınızı size anlatacaktır. Teknoloji bağımlılığı konusunda destek almak için bize başvurabilirsiniz.

Kadıköy Göztepe Şube

Göztepe Mh. Fahrettin Kerim Gökay Cd.

No: 240 D: 7 Eren Apt.

Kadıköy / İstanbul

Mentalium Psikoloji Kadıköy psikolog alternatifleri arasında öne çıkan bir psikolojik danışmanlık merkezidir. Eğer aradığınız İstanbul psikolog seçenekleri arasında uygun fiyatlı, etik çalışan ve kurumsal bir merkez ise bizi tercih edebilirsiniz.

Mentalium Psikoloji © 2024. Tüm Hakları Saklıdır.