Anne ve babalar da küçük çocuklarının yataklarına ya da altına ıslatmaları ile sıkça karşılaşmaktadır. Çocuğun altına ıslatması çoğu zaman ebeveynler tarafından önemsenmeyip göz ardı edilmektedir. Ancak altını ya da yatağını ıslatan çocuğun yaşı göz önünde bulundurulmalıdır. 5 yaşına kadar çocukların altını ya da yataklarını ıslatmaları normal olarak karşılanmaktadır. Ancak 5 yaşından itibaren çocuğun altını ya da yatağını ıslatma davranışı normal olarak karşılanmamalıdır.
Çocuklar Neden Altını Islatır?
5 yaşından sonra çocuğun altına kaçırma davranışına genetik nedenler, psikolojik nedenler, uyku düzeni, çocuğun gelişmesinde gecikme yaşanması, çocuğun yaşadığı uyanma güçlüğü, azalmış fonksiyonel mesane kapasitesi ve noktürnal antidiüretik hormon sekresyonunda azalma, kronik böbrek yetmezliği, nörolojik bozukluklar, idrar yolu enfeksiyonları vb. fizyolojik sağlık problemleri, çevresel ya da bireye ait etkenler neden olabilmektedir. Ebeveynler çocuğun hem gündüz hem gece yaşadığı altına kaçırma davranışını gözlemlenmesi gerekmektedir. Eğer çocuğun yatağını ya da altını ıslatması istemli ya da istemsiz bir şekilde sıkça gerçekliyorsa, çocuk en az 3 ay süreç içerisinde haftada en az 2 kere altını ya da yatağını ıslatıyorsa, çocuğun altını ıslatma davranışı arkadaşlık, okul ve sosyal yaşamını olumsuz şekilde etkiliyorsa, çocuğun altını ya da yatağını ıslatma davranışı herhangi bir fizyolojik sağlık probleminden kaynaklı değilse çocuğun altını ıslatma davranışının nedeninin psikolojik bir çerçevede değerlendirilmelidir.
Cinsiyet Farklılık Gösterir Mi?
Erkek çocuklar kız çocuklara göre psikolojik nedenlere bağlı olarak altını ya da yatağı ıslatma davranışını gösterirler. 5 yaş grubu çocuklarda ortalama %15-20, 10 yaş grubunda %5-6 ve 15 yaş ve üstü grupta ise %1’inin altını ya da yatağının ıslatma problemi psikolojik nedenlere bağlı olarak ortaya çıkmaktadır. Altına ya da yatağını ıslatan çocuğun altına kaçırma nedenin psikolojik olmasının yanı sıra 5 yaşından itibaren okula başlayan ve sosyalleşen çocuğun altına kaçırması çocuğun öfkeli olmasına, yoğun utanç duymasına, özgüveninin azalmasına neden olmaktadır.
Destek Almak Gerekebilir
Çocuğun bu duyguları deneyimlemesi, çocukluk çağı depresyonu yaşamasına neden olabileceği gibi hayatın ilerleyen zamanlarında da çeşitli psikiyatrik sorunlara neden olabilmektedir. Toplumun ve ailenin yanlış tutumları, çocuğu aşağılaması, çocuğa ağır cezalar verilmesi de çocuğa psikolojik olarak büyük zararlar verebilmektedir. Hem çocuğun yatak ve altına ıslatma davranışının altında yatan psikolojik problemin çözülmesi için hem de çocuğun altına kaçırmaya devam ettiği süreç içerisinde çocuğa uygun yaklaşımın ebeveynlere kazanması için ilgili uzman hekim tarafından ailenin psikolojik destek alması gerekmektedir.
Özetle
Bu yazımızda sizler için çocukların altını neden ıslattığını , nasıl bu durumun önüne geçilebileceğini anlattık. Çocuğunuzu en iyi şekilde yetiştirmek elbette her ebeveynin hayalidir. Çocuğunuzla nasıl vakit geçirebilirsiniz ne gibi aktiviteler yapabilirsiniz bu sorunun cevabını bu yazımızda sizler için hazırladık. Okumak için tıklayınız mentaliumist.com/cocugumla-nasil-vakit/