Çocuklarda Bipolar Bozukluk Belirtileri Nelerdir?
Bipolar bozukluk, iki farklı duygu durumun zaman zaman yer değiştirmesi sonucu ortaya çıkan bir psikiyatrik hastalıktır. Bipolar bozuklukta söz konusu olan iki farklı duygu hali mani ve depresyon olarak adlandırılır.
Depresyon, kendinizi mutsuz, huzursuz, gergin, öfkeli ve herhangi bir aktiviteye karşı isteksiz hissettiğiniz bir dönemdir. Öte yandan, mani döneminde ise kendinizi coşkun, enerjik, çok para harcayan, artmış özgüven sahibi hissedebilirsiniz.
Çocuklar ve yetişkinler arasında bipolar bozukluk belirtileri açısından önemli benzerlikler vardır. Yazımızın devamında çocuklarda bipolar bozukluk belirtilerini inceleyeceğiz.
Çocuklarda bipolar bozukluk aynı yetişkinlerde olduğu gibi tedavi sürecine başvurulması gereken bir ruhsal sorundur. Bir uzman psikolog ile görüşerek bu konuda destek alabilirsiniz.
Çocuklarda Bipolar Bozukluk : Mani
- Çocukların ruhsal durumlarında önemli değişiklikler yaşanabilir. Örneğin; kendisinden beklenmeyecek derecede mutlu olabileceği gibi aşırı derecede öfkelenebilir. Çok daha sinirli ve huzursuz bir görünüm çizebilmesi olasıdır.
- Çocuğun özgüveninde ciddi bir artış söz konusu olabilir. Yetişkin veya çocuk herhangi bir insandan beklenmeyecek yetenekleri olduğunu düşünebilir. Kendisini bir süper kahraman gibi uçabileceğine inandırabilmesi olasıdır.
- Çocuğun enerji düzeyi artış gösterebilir. Örneğin; uyku düzeni bozulabilir ve uyku uyumadan uzun süreler ayakta kalabilir. Özellikle çocuklar için uyku düzeninin bozulması gelişim açısından da önemli derecede risk taşımaktadır.
- Okul aktivitelerine katılım konusunda girişimleri artış gösterebilir. Çocuklarda okul veya okul dışı aktivitelerin artışı zaman zaman beklenebilmektedir ancak bipolar bozuklukta durum aşırıya kaçma eğilimi gösterecektir.
- Aynı yetişkinlerde olduğu gibi çocuklarda da bipolar bozukluk varlığında düşünceler çok hızlı akar. Düşünce hızındaki artış sayesinde konuşmalarında da hız artar. Konudan konuya atlar ve çocuğun konuşmasını takip etmek zorlaşır.
- Ergenlik dönemiyle beraber davranışlar da değişebilir. Mani döneminde ergenlerde çok fazla para harcama, aşırı alışveriş yapma, kumar oynama ve alkol/madde kullanımı çok daha fazla gözlemlenebilir. Eğer daha önce alkol/madde kullanımı varsa, mani ile beraber artış görülebilir.
Çocuklarda Bipolar Bozukluk : Depresyon
- Depresyondaki çocuk sık sık ağlayabilir ve eskiden kendisini hüzünlendirmeyen şeylere karşı ise fazla hüzünlü tepkiler verebilir.
- Çocuk depresyondayken kendi kabuğuna çekilebilir. Eskiye oranla çok daha sessiz bir hal alabilir. Ayrıca arkadaşlık ilişkilerinde ciddi oranda azalmalar da görülebilir.
- Herhangi bir işe motive olma konusunda zorluklar yaşayabilir. Enerji seviyesi aynı yetişkinlerde olduğu gibi düşüşe geçmektedir. Mani döneminin tersine, coşkun bir tavır sergilememektedir.
- Çocuk kendisini depresyondayken suçlu hissedebilir. Yaşadığı olaylardan kendisini sorumlu tutar ve bunun sonucunda da kendisini suçlar. Ayrıca depresyondaki çocuk kendisini değersiz hissetmektedir.
- Çocuğun depresif dönemde uyku ve yeme düzeni de ciddi anlamda bozulmaktadır. Aşırı uyku ve aşırı yeme gibi düzende bozukluklar görülebileceği gibi bunun tersi de olabilir. Uykusuz geçen geceler veya gitgide kaybedilen kilolar da önemli göstergelerdendir.
- Çocuklarda ve ergenlerde de yetişkinlerde olduğu gibi hayati tehlike yaratabilecek bazı düşünceler gelişebilir. Bu düşünceler neticesinde depresyon dönemindeki çocuk ya da ergen intiharı bir çözüm olarak görebilmektedir.
Mentalium Psikoloji Kimdir?
2019 yılında Klinik Psikolog Onur Aydın tarafından Kadıköy ilçesi Göztepe semtinde hizmet vermeye başlayan Mentalium Psikoloji 2021 yılında Şişli ilçesi Mecidiyeköy semtinde ikinci merkezini hizmete sokmuştur.
Merkezimizde uzman psikologlar çalışmakta olup tüm uzmanlarımız lisans eğitimlerini psikoloji alanında tamamlayarak psikolog unvanı elde etmişlerdir.
Lisans eğitimlerinin ardından psikoterapi hizmetini sunabilmek için uzmanlıklarını ise klinik psikoloji alanında gerçekleştirmişlerdir. Psikoterapist olmak için gerekli olan ekol üzerine tamamladıkları eğitimlerini ise saygın kurumlardan ve hocalardan almışlardır.
Teorik ve süpervizyona dayalı eğitimlerin tamamlanmasının ardından ise danışan kabulüne devam ederek tecrübe kazanmışlardır. Uzmanlarımızın sunduğu hizmetler arasında bireysel psikoterapi ve aile çift terapisi dikkat çekmektedir.
Bireysel psikoterapi hizmet alanlarımız arasında başta depresyon, yaygın kaygı bozukluğu, sosyal fobi, panik atak, özgül fobi, travma, obsesif kompulsif bozukluk, bağımlılık, kişilik bozuklukları ve diğer ruhsal sorunlar mevcuttur.
Ayrıca bazı uzmanlarımız aile ve çift terapisi de gerçekleştirmekte ve ilişkilerinde sorunlar yaşayan çiftlere destek sağlamaktadırlar. Kurumumuzda çocuk, ergen ve yetişkin danışanlarımıza psikolojik destek sunmaktayız.
Çocuklarda bipolar bozukluk belirtilerini incelediğimiz yazımızı okuduysanız çocuklarda bipolar bozukluk ile ilgili bazı fikirleriniz olmuştur.
Eğer siz de çocuğunuzda bu belirtileri gözlemliyorsanız, bir uzmanla görüşmenin vakti gelmiş olabilir. Bizden psikolojik destek almak ve bir uzmana danışmak için bize ulaşabilirsiniz.