Skip to content Skip to footer
çocuklarda ve ergenlerde obsesif kompulsif bozukluk tedavisi

Çocuklarda ve Ergenlerde Obsesif Kompulsif Bozukluk Tedavisi Nasıldır?

Çocuklarda obsesif kompulsif bozukluk tedavisi hakkında neler biliyorsunuz? Çocuklarda ve ergenlerde obsesif kompulsif bozukluk tedavisi ilaçlara ek olarak psikolojik destek uygulanarak başarısı arttırılır mı? Ergenlerde obsesif kompulsif bozukluk belirtileri nelerdir? 

Çocuklarda obsesif kompulsif bozukluk olduğunu nasıl anlarsınız? Obsesif kompulsif hastalığı çocuklarda ve ergenlerde nasıl tedavi edilir? Tüm bu soruların cevaplarını yazımızda bulabilirsiniz. Obsesif kompulsif bozukluk (OKB) tedavisi hakkında detaylı bilgi almak ve psikolojik desteğe başlamak için bize ulaşabilirsiniz

çocuklarda ve ergenlerde obsesif kompulsif bozukluk tedavisi

Obsesif Kompulsif Bozukluk Nedir?

Obsesif kompulsif bozukluk, anlamsız olsa bile kontrol edilemeyen düşüncelere neden olan ve takıntıdan kurtulmak için belirli bir eylemi tekrarlamanız gerektiği hissine yol açan bir ruhsal bozukluktur. Yetişkinlerde, çocuklarda ve ergenlerde obsesif kompulsif bozukluk tedavisi olan bir ruhsal sorundur. 

Tekrarlayan düşünce ve davranışlara neden olduğu için hastanın durumuna göre ilaç ve terapi ile tedavi edilebilir. Günlük hayatın işleyişini engelleyen takıntılar ve endişeli düşünceler bu bozukluğun belirtileri olabilir. Obsesif kompulsif bozukluk çocuklarda görülmeye başlayabilir ve bazı durumlarda şiddetli ve kalıcı olabilir. 

OKB genellikle 7 ila 12 yaşları arasında başlar. OKB hastaları istemsiz, endişeli ve hoş olmayan düşünceler nedeniyle sürekli kaygı yaşarlar. Bu insanlar, endişe verici düşüncelerden kurtulmak için kapıyı kilitlemek veya ellerini yıkamak gibi rutin eylemleri tekrar tekrar gözden geçirirler. 

Obsesif kompulsif hastalığı olan bir kişi düşüncelerine göre hareket etmezse, OKB daha da kötüleşebilir. Obsesyonlar, yükümlülükleri yerine getirmeyi imkânsız hale getirir ve yaşam kalitesini düşürür. En yaygın obsesif-kompulsif bozukluklar, kontrol kompulsiyonu ve şüphe kompulsiyonudur.

çocuklarda ve ergenlerde obsesif kompulsif bozukluk tedavisi

Obsesif Kompulsif Bozukluk Neden Olur?

Nedeni tam olarak anlaşılmasa da araştırmalar biyolojik ve çevresel faktörlerin OKB ile ilişkili olabileceğini göstermektedir. Obsesif Kompulsif Bozukluk (OKB), tedavi gerektiren bir hastalıktır. Tedaviden önce mevcut durumun çevresel faktörlerden mi yoksa biyolojik genetik faktörlerden mi kaynaklandığının tespit edilmesi gerekir. 

Beyin karmaşık bir yapıdır. Vücudun normal çalışması için gerekli olan nöron adı verilen milyarlarca sinir hücresi vardır. Nöronlar elektrik sinyalleri aracılığıyla iletişim kurar. Nörotransmitter adı verilen kimyasallar, bu sinyallerin nörondan nörona iletilmesine yardımcı olur. 

Çalışmalar, serotonin adı verilen bir nörotransmiterin düşük seviyeleri ile OKB gelişimi arasında bir bağlantı bulmuştur. Serotonin dengesizliklerinin ebeveynlerden yavrulara geçtiğine dair kanıtlar da vardır. Bu, obsesif kompulsif bozukluğun (OKB) kalıtsal olabileceğini gösterir. 

Ayrıca beynin belirli bölgeleri serotonin dengesizliklerinden etkilenerek obsesif kompulsif bozukluğa yol açar. Sorunun, beynin sağduyu ve planlama ile ilgili alanlarını birbirine bağlayan beyin yolları ile vücut hareketleriyle ilgili mesajları filtreleyen beyin alanları ile ilgili olduğu düşünülmektedir.

çocuklarda ve ergenlerde obsesif kompulsif bozukluk tedavisi

Çocuklarda ve Ergenlerde Obsesif Kompulsif Bozukluk Tedavisi

Çocuklarda ve ergenlerde obsesif kompulsif bozukluk tedavisi için uygulanan yöntemler ekoller arasında değişiklik gösterebilir. Bu noktada elbette farklı terapi ekolleri kullanılsa da Kadıköy merkezimizde uzmanlarımız sıklıkla bilişsel davranışçı terapi ve oyun terapisini uygulamaktadır. 

Oyun terapisinde çocuğun kendisini oyunlar yoluyla ifade etmesi beklenmektedir. Dışardan çocukla yalnızca oyun oynandığı düşünülse de oyunun çocuk açısından çok büyük bir anlamı mevcuttur. Çocuklarda ve ergenlerde obsesif kompulsif bozukluk tedavisi için oyun terapisi uygulanması merkezimizde sık sık tercih ettiğimiz uygulamalardan bir tanesidir. 

Ayrıca bilişsel davranışçı terapi de obsesif kompulsif bozukluğun tedavisi için önemli terapi ekollerinden bir tanesidir. Mentalium Psikolojik Danışmanlık Merkezi olarak Kadıköy psikolog kadromuzda biz de bilişsel davranışçı yöntemi sıklıkla kullanmaktayız. Eğer siz de çocuklarda ve ergenlerde obsesif kompulsif bozukluk tedavisi talep ediyorsanız bizimle hemen iletişime geçebilirsiniz.

Kadıköy Göztepe Şube

Göztepe Mh. Fahrettin Kerim Gökay Cd.

No: 240 D: 7 Eren Apt.

Kadıköy / İstanbul

Mentalium Psikoloji Kadıköy psikolog alternatifleri arasında öne çıkan bir psikolojik danışmanlık merkezidir. Eğer aradığınız İstanbul psikolog seçenekleri arasında uygun fiyatlı, etik çalışan ve kurumsal bir merkez ise bizi tercih edebilirsiniz.

Mentalium Psikoloji © 2024. Tüm Hakları Saklıdır.