Skip to content Skip to footer

Daha İyi Bir Yaşam İçin Ne Yapmalı?

Hobiler Bulun

Hayatı güzelleştirebilmenin ilk yolu kendine yeni hobiler bulmaktır. Hobileri olmayan birinin bunalması, mutsuz veya öfkeli olması normaldir. Hiçbir meşguliyeti olmayan birinin evde oturup tüm gün televizyon seyretmesi ruhsal açıdan sağlıklı olabilmesine ne kadar katkıda bulunabilir? Kendinize sevdiğiniz bazı aktiviteleri yapma fırsatı tanıyın. Basit aktivitelerle başlayın ve daha kompleks olanları yapmaya doğru ilerleyin. Herkesi dinlendiren ve mutlu eden aktiviteler farklıdır. Bazısı balık tutarak rahatlar bazısı kayak yaparak. Sizi mutlu edecek aktiviteler nelerdir?

Kendinizi Geliştirin

Kendinizi hem sosyal hem de mesleki alanda geliştirmeye çalışın. Bunun için maddi imkanlarınıza göre ücretli veya ücretsiz olan birçok kurs olduğunu unutmayın. Mesleki kurslara yazılın ve mesleğinizde kendinizi geliştirmeyi deneyin. Daha donanımlı bir çalışan olduğunuzda iş yerinde kendinizi daha da değerli hissetmeye başlayacaksınız. Mesleki kursların dışında meslekte kendinizi geliştirmek için bir yabancı dil öğrenin. Eğer bir yabancı diliniz varsa mutlaka ikincisini öğrenin. Artık tek yabancı dil bilmek neredeyse sıradan bir durum haline geldi. Kendinizi sosyal anlamda da geliştirin. Örneğin; pasta yapma, müzik vb. kurslara dahil olun. Ücretsiz kursları uygun bulmuyor ve yeterli maddi imkanınınız olmadığını düşünüyorsanız bir ödenek ayırmaya çalışın. Örneğin; sigara içiyorsanız bırakın ve aylık sigara parasıyla bir kursa yazılın.

Uykunuza ve Beslenmenize Dikkat Edin

Uyku ve beslenme düzensizlikleri kişinin yaşamını olumsuz etkileyecek en önemli ve basit detaylardandır. Uyku düzeninizi sağlamak için mümkün olduğunca her akşam aynı saatlerde yatıp aynı saatlerde kalkmaya özen gösterin. Saat 20.00’den sonra hiçbir şey yemeyin. Asla yemek yedikten hemen sonra yatmayın. Yatmadan önce alkol, sigara, çay ve kahve gibi uykunuzu kaçıracak şeyleri tüketmeyin. Yatmadan önce ağır spor yapmamaya özen gösterin. Uykunuz kaçarsa yatakta debelenmek yerine uykunuz gelene kadar yatağa girmeyin. Beslenme düzeninizi de yeniden düzenlemeniz gerekecek. Hazır gıdalardan, unlu mamullerden mümkün olduğunca uzak durun. Öğünlerinizi az miktarda ancak sık sık tüketmeye çalışın. Akşamları yoğun miktarda alkolden kaçının. Uyku ve yeme bozukluklarınız varsa mutlaka bir uzmandan destek alın.

Dostlar Edinin

Hepimizin günlük hayatta yalnızca selam verdiği ancak sırlarını paylaşmadığı arkadaşları vardır. Sayıları çok fazladır ancak bizim hayatımıza dokunuşları çok azdır. Kaç arkadaşınızın olduğu önemli değil ancak dostlarınızın varlığı önemli. Bir sorununuz olduğunda mutlaka bu durumu biriyle paylaşmanız gerekir. Dertlerinizi anlatacağınız, karşılığında onaylanacağınız, zaman zaman olumlu eleştirileceğiniz birilerinin yanınızda olması gerekir. Bu konuda yalnızlaşmaktan uzaklaşın. Herkes birilerinin yardımına ihtiyaç duymaktadır. Bir sorununuz olduğunda mutlaka bir dostunuzla bu durumu paylaşın. Onun tavsiyelerine ve yorumlarına önem verin.

Ailenize Zaman Ayırın

Varsayalım evlisiniz ve çocuklarınız var. İşten eve geç saatte geliyorsunuz. Bütün gün çok çalışmış, sonra trafiğe takılmış ve eve gelmişsiniz. Onlarla hiç sohbet bile edemeden akşam yemeğini yiyip televizyonun karşısında uyuyakalıyorsunuz. Ne yazık ki milyonlarca insan bu şekilde bir yaşam sürüyor. Ne ruhsal ne de fiziksel açıdan sağlığa dair hiçbir dayanağı olmayan bu yaşam size neyi sunuyor? Çok zengin olmayı mı? Çok başarılı bir kariyeri mi? Ruh ve beden sağlığınızı kaybettiğinizde bunları kazanmanın ne önemi olacak? Ailenizle aktiviteler planlayın. Hafta sonu kısa kaçamaklar yapmaya özen gösterin. Pikniğe, mangala, Pazar kahvaltılarına veya deniz kenarında yürüyüşlere gidin. En azından hafta sonunu ailenize ve kendinize ayırın.

klinik psikolog onur aydın kimdir? istanbul uzman psikolog

Mentalium Psikoloji Kadıköy psikolog alternatifleri arasında öne çıkan bir psikolojik danışmanlık merkezidir. Eğer aradığınız İstanbul psikolog seçenekleri arasında uygun fiyatlı, etik çalışan ve kurumsal bir merkez ise bizi tercih edebilirsiniz.

Mentalium Psikoloji © 2024. Tüm Hakları Saklıdır.