Depresyon, dünya üzerinde çok sık görülen bir ruhsal bozukluktur. Depresyon belirtileri arasında en sık görülenler, kişinin kendisini çaresiz, ümitsiz, değersiz düşünmesi ve yaşamındaki aktivitelerden zevk alamamasıdır. Depresyon zaman zaman tekrarlayabilen bir hastalıktır. Daha önce bir depresyon atağı geçirmiş kişilerin en az bir kez daha atak geçirmesi çoğu zaman beklenir. Depresyonun sık sık tekrarlaması için kişinin tedavi görmesi gerekmektedir. Depresyonun ikisi birlikte sürdürülmek kaydıyla iki tedavi yöntemi vardır: İlaç tedavisi ve psikoterapi. Peki depresyon tedavi edilmezse ne olur? Yazımızın devamında depresyonun tedavi edilmemesi halinde nasıl sonuçlarla karşılaşılacağını inceleyeceğiz.
Depresyon Tedavi Edilmezse Ne Olur? Şiddeti Artar
Depresyon tedavi edilmediği takdirde tekrardan ortaya çıkma riski artış gösterir. Hafif düzeyde depresyonun tedavi edilmediğinde bir süre sonra kendiliğinden geçtiği ancak daha sonra çok daha şiddetli şekilde tekrarladığı görülmektedir. Depresyon tedavi edilmediği zaman 6-24 ay arasında geçer ancak biraz önce de belirttiğimiz gibi daha şiddetlenerek geri döner. Orta düzeyde ve şiddetli depresyonda ise tedavi edilmediği durumlarda kişi çok daha ciddi tablolarla karşı karşıya kalabilir. Depresyon tedavi edilmezse ne olur sorusuna verilebilecek en iyi cevap aslında tedavi başarısını değerlendirmek olacaktır. Yapılan araştırmalara göre yalnızca ilaç tedavisi alan kişilerin yaşamlarının sonraki dönemlerinde %70 oranında depresyonun tekrarladığı gözlemlenmiştir. Buna karşılık, ilaç ve psikoterapi desteğini birlikte alan kişilerin ise sadece %30 oranında depresyonun tekrarladığı görülmüştür. Buradan çıkaracağımız sonuç ise kişinin depresyon şiddeti ne olursa olsun mutlaka uygun tedaviyi görmesi gerektiğidir. Aksi takdirde, sorun daha da büyüyerek geri gelecektir.
İntihar Düşünceleri Oluşabilir
Depresyon tedavi edilmezse ne olur sorusunun en kritik cevaplarından biri de intihar oluşum riskinin artışıdır. Kişide depresyonun gelişimi ile beraber yaşadığı depresyon belirtileri zamanla artış göstermeye başlar. Örneğin; başlarda arkadaşlarıyla birlikte zaman geçirmek vb. eskiden yaptığı aktiviteleri yapamaz olur. Ancak zamanla yaşamını devam ettirebilmek için gereken rutin işleri dahi yapamaz hale gelebilir. Rutin aktiviteleri dahi yapamadıkça kişinin depresyon seviyesi daha da şiddetlenir. Bu durum kişide artık son ümitlerin de tükendiği izlenimini yaratabilir. Örneğin; kişi başlarda depresyonun etkisiyle arkadaşlarıyla buluşmayı seyrekleştirirken zamanla eve kapanır hale gelir. Bir süre hiç evden çıkmaz, kimseyle iletişim kurmaz. Zamanla artık kimsenin yanında olmadığını düşünür ve artık kimsenin kendisini sevmediğini düşünür. Herkesin dışladığı değersiz bir insan olduğunu düşünür ve artık kimse tarafından sevilmediğine göre yaşamanın da bir anlamı olmadığını düşünebilir. İşte kişinin artık hiçbir çıkar yolunun kalmadığını düşündüğü an intiharı da düşündüğü andır.
Alkol ve Maddeye Yönelebilir
Depresyon tedavi edilmezse ne olur sorusunun son olarak cevabı bağımlılık gelişim riskinin artışıdır. Kişi ilaç tedavisi görmediği veya kendi kararıyla ilaçlarını almayı kestiği takdirde depresyon belirtileri tekrar ortaya çıkacaktır. Depresyondaki kişi bu kez de yaşadığı can sıkıntısı, moral bozukluğu vb. olumsuz durumlarla başa çıkabilmek için alkol veya madde kullanımına başvurabilir. Başlarda alkol/madde kullanımı kişiyi rahatlatıyor, huzursuzluğunu azaltıyor veya mutlu ediyor gibi görünse de sonuçları daha ağır olacaktır. Örneğin; depresyon belirtilerine iyi geldiği için esrar kullanmaya başlayan ve bunu bir baş etme yöntemi olarak gören kişi zamanla esrar bağımlısı hale gelebilir. Esrar kullanımını kesmeye çalıştığı zaman ise yaşayacağı yoksunluk belirtileri ve sonrasında depresyon tablosu ise kişinin yaşamak istemediği belirtilerden daha ağır olacaktır. Unutmayalım ki alkol veya madde bir depresyonla baş etme yöntemi değildir.