Depresyon artık tam manasıyla çağımızın ruhsal rahatsızlığı haline gelmiş durumdadır. Dünyada 264 milyondan fazla depresyon hastası olduğu tahmin edilmektedir. Depresyon sorunu yaşayan kişiler tedaviye başvurmadıkça yaşadıkları ruhsal rahatsızlığın da şiddeti artış göstermektedir. Depresyondaki birçok kişi her gün depresyondan nasıl kurtulurum sorusuna cevap aramaktadır. Sorunun cevabı aslında çok basittir: İlaç ve psikoterapi desteği almak ve kendini meşgul edecek aktiviteleri gerçekleştirmek. Yazımızın devamında depresyondan nasıl kurtulurum sorusuna aktiviteleri gerçekleştirme yönüyle cevap arayacağız.
Depresyondan Nasıl Kurtulurum: Aktivite Yap
Depresyondaki birçok kişi hiçbir şey yapmak istemediğini belirtir ve bu gerçekten de doğrudur. Depresyon; kişinin mutsuzluk, huzursuzluk, hiçbir şey yapmama isteği, keyifsizlik vb. belirtileriyle karakterize bir ruhsal bozukluktur. Dolayısıyla depresyonun bir belirtisi olarak kişilerde hiçbir şeyden keyif alamama halinin olması gayet normaldir. Kişi depresyondayken eskiden yaptığı ve zevk aldığı aktivitelerin hiçbirinden keyif alamaz hale gelir. Bu duygu hali de kişinin hiçbir şey yapmaması ve eğer gerçekleştirebiliyorsa sadece zorunlu yaşamsal aktivitelerini gerçekleştirmesine sebep olur. Depresyonun iyileşmesi için aktivite yapmak gerekir ancak kişi aktivite yapamadığını belirtir. Yapamamaktadır çünkü canı hiçbir şey yapmak istemekle beraber aktivite yapmaya da hali yoktur.
Depresyondaki Kısır Döngüyü Kır
Depresif yakınmaları olan kişilerin herhangi bir şey yapma isteği duymadıklarını belirttik. Depresyon hastalığının devam etmesi ve hatta daha da ağırlaşmasına neden olan bir kısır döngü mevcuttur. Depresif belirtiler sergileyen kişi hiçbir aktiviteyi gerçekleştirmek istemez. Buna gerekçe olarak da aktiviteleri yapma isteğinin olmadığını söyler. Yapma isteği olmadığı için aktiviteleri yapmaz ve bu sebeple depresyonu daha da kötüleşir. Depresyonu kötüleşen kişinin bu kez belirtileri de artar ve daha çok isteksizlik yaşamaya başlar. Böylece daha çok herhangi bir şeyi yapmak istemez. Bu nedenle artık zamanla zorunda olduğu rutin aktiviteleri dahi yapamaz hale gelir.
İşte bu kısır döngüyü kırmamız gerekir ki kişinin depresyonu iyileşsin. Bu kısır döngüde depresyonu bir anda iyileştiremiyorsak ve isteksizliği değiştiremiyorsak o zaman ilk başta zor olabilse de aktivitelere yönelmemiz gerekir. Aslında depresyondaki kişilerin aktiviteleri yapmak için fiziksel açıdan yorgunluğu mevcut değildir. Aktiviteyi istemeyerek de olsa gerçekleştirdiğinde aslında bu durumun o kadar da zor olmadığını görmektedir. Yavaş yavaş hayatına yeni aktivitelerin katılımıyla beraber depresyon hastasının da iyileşmeleri beraberinde getirdiği görülebilmektedir. Özetle, depresyon sebebiyle eskiden gerçekleştirdiğiniz aktiviteleri gerçekleştirmeye başlayarak bir adım atabilirsiniz. Ancak bundan önce hem ilaç hem de psikoterapi desteği almak için bir ruh sağlığı uzmanına ulaşmanızı tavsiye ederiz. Bu konuda merkezimizden yardım almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.