Skip to content Skip to footer

Dijital Detoks Sürecine Hazır Mısın? 3-2-1-0…

Dijital Detoks Sürecine Hazır Mısın? 3-2-1-0

Son yıllarda sosyal medya büyük bir güç haline gelmeye başladı. Birçok insan artık sosyal medya üzerinde ciddi anlamda kontrolü yitirmiş durumda. Sosyal medya kullanımı bir yandan kişiye büyük kolaylıklar sağlarken bir yandan da kişinin sosyal yaşantısının oldukça olumsuz etkilenmesine sebep oluyor.

Peki bunun çözümü sosyal medya ağlarındaki hesapları kapatmak, bilgisayarı çöpe atmak veya cep telefonu kullanmamak mı? Yapmak isteseniz bile bu mümkün mü? Günümüz dünyasında sosyal yaşantımız açısından sosyal medyadan uzak kalmamız pek mümkün gözükmemekte.

Ancak bu durum bizim tamamen sosyal medyaya veya dijital ürünlere bağımlı şekilde yaşamamız gerektiği anlamına da gelmemelidir. Bu durumun üstesinden gelebilmek için bazı adımlar atmamız gerekecektir.

O zaman yapmamız gereken şey zaman zaman dijital detoks uygulanmasıdır. Sen de dijital detoksa hazır mısın? Bu süreç sizi esir alma noktasına gelmiş olan dijital aygıtlardan bir süreliğine uzak kalmaktır. Peki bunu nasıl yapabilirsiniz?

Yazımızı okuduktan sonra yine de dijital aygıtlardan ayrılamıyorsanız belki de dijital aletlere karşı bağımlılık geliştirmiş olabilirsiniz. Peki böyle bir durumda profesyonel destek alarak kurtulmaya ne dersiniz? Eğer cevabınız evet ise, bizden randevu alabilirsiniz.

 

Dijital Detoks İçin Telefonla Yatağa Girme

Birçoğumuz yatmadan önce cep telefonu kullanmışız ve başucumuza koymuşuzdur. Bunu bazen alarm için, bazen bir yakınımızla mesajlaştığımız için bazen ise sosyal medya hesaplarımıza girmek için yaparız.

Dijital detoks sürecinde mümkün olduğu kadar teknolojik aletlerden uzak kalacağımıza göre yatağa telefonla girmemek en kolay yöntem olabilir. Gün içinde işimiz vb. sebeplerden dolayı dijital detoks süreci zor olabilse de bunu uykudan önce gerçekleştirebiliriz.

Uyanıp tuvalete gitme vb. zaruri ihtiyaçlar dolayısıyla uyandığımızda telefona bakabiliriz. Bu hareket bizim uykumuzun kaçmasına ve gece uyku kalitesinin bozulmasına yol açabilir. Bu nedenle gece yatağa telefon ile girmemek iyi bir detoks başlangıcı olabilir.

Ayrıca bu denemeler sayesinde uyku düzeninizde de ciddi anlamda iyileşmeler görebileceksiniz. Sürekli telefon vb. dijital aletlerle yatağa girmek ve hatta onların sayesinde uyumaya çalışmak bir süre sonra kişide uyku bozukluğu için bir zemin oluşturabilir. Bu nedenle yatarken telefonla aranıza mesafe koymaya çalışın.

Dijital Detoks İçin Kol Saatin Var

Cep telefonları yokken zamanı kontrol için kol saatlerimizi kullanıyorduk. Ancak şu anda alışkanlıklar gereği saate cep telefonumuzdan bakıyoruz çünkü telefonlarımız hep elimizin altında. Telefon çok amaçlı bir teknolojik alettir. Bu çoklu amaçlar sizin dikkatinizi dağıtacaktır.

Telefon ile mail atabilirsiniz, arama yapabilirsiniz, Whatsapp vb. bazı platformlar üzerinden bir arkadaşınızla mesajlaşabilirsiniz, oyun oynayabilir veya müzik dinleyebilirsiniz. Aslında siz sadece saate bakacaktınız, değil mi? Saate bakmak için bu sebeple dijital detoks sürecinde telefondan uzak kalmalısınız.

Peki kaçımız yalnızca saate bakıp ekranı kapatıyor? Sosyal medya hesaplarımıza gelen bildirimlere de bakanlar çoğunlukta, değil mi? Dijital detoks sürecinde en azından bir alternatifi varken kol saati vb. eski araçlar yerine cep telefonlarımızı kullanmayı bırakabiliriz.

Böylece dikkatimizi dağıtan ve uzun bir süre bizi oyalayan cep telefonlarını saat gibi kullanmayabiliriz. Saat olarak kullandığımız cep telefonları sayesinde o anda sadece saate bakmayız ve gelen bir bildirime odaklanabiliriz. Dijital detoks için kol saati kullanmaya çalışın.

Dijital Detoks İçin Akşam Yemeğinde Telefonu Kapat

Akşam yemeklerinde birlikte olmak milletimiz tarafından uygulanmaya devam eden ender geleneklerimizden biridir. Akşam yemeklerini birlikte yediğimiz doğru ancak eskiden olduğu gibi yemek sırasında hoş sohbet geleneği devam ediyor mu?

Değişen teknoloji ile birlikte sosyal medya kullanımının olağanüstü artışı nedeniyle yemek saatlerinde bile sofrada sosyal medyaya girişler sıklaştı. Dijital detoks süreci için yapabileceğiniz en kolay şeylerden biri de akşam yemeklerinde telefonu kapatmanızdır.

Akşam yemeklerini daha çok aile üyelerinizle sohbet etmeye ve gün boyu yaptıklarınızı denetlemenizi öneririz. Dijital detoks sadece dijital bağımlılıklarla değil aynı zamanda kişinin uzun vadede mutluluk seviyesini arttıracağı için ruhsal detoks süreci olarak da adlandırabiliriz.

Eğer bu deneyim sizin için olumsuz sonuçlandı ve kendinizi o süreçte yetersiz, çaresiz, başarısız, kaygılı veya mutsuz hissediyorsanız, profesyonel destek almak size iyi gelecektir. Eğer psikolojik destek almak ve daha sağlıklı bir yaşam sürmek isterseniz, bize ulaşabilir ve uzman psikologlarımızdan destek alabilirsiniz.

Kadıköy Göztepe Şube

Göztepe Mh. Fahrettin Kerim Gökay Cd.

No: 240 D: 7 Eren Apt.

Kadıköy / İstanbul

Mentalium Psikoloji Kadıköy psikolog alternatifleri arasında öne çıkan bir psikolojik danışmanlık merkezidir. Eğer aradığınız İstanbul psikolog seçenekleri arasında uygun fiyatlı, etik çalışan ve kurumsal bir merkez ise bizi tercih edebilirsiniz.

Mentalium Psikoloji © 2024. Tüm Hakları Saklıdır.