Skip to content Skip to footer

Duygusal Yeme Bozukluğu Nedir, Belirtileri Nelerdir?

Bazı insanlar mental olarak kötü hissettiklerinde bir anda kendilerini mutfağa koşarken bulur. Yemek yemenin rahatlık vermesi durumu duygusal yemenin bir parçasıdır. Duygusal yeme kaynaklı yemek yiyen insanlar olumsuz duyguları bastırmak ve yatıştırmak için yemek yemeyi tercih ederler. Bu tür bir beslenme şekli kişide suçluluk ve utanç hissi yaratabilir. Bu da aşırı yeme döngüsüne ve kilo alımı gibi ilişili sorunlara yol açabilir.İş stresinden finansal endişelere, sağlık sorunlarından ilişki mücadelelerine kadar her şey, duygusal yemenin kaynağı olabilir. Bunun yanında duygusal yeme, her iki cinsiyeti de etkileyen bir sorundur.  Ancak farklı araştırmalara göre duygusal yeme bozukluğu erkeklere göre kadınlarda daha yaygındır.

Tecrübe edilen olumsuz herhangi bir durum duygusal bir boşluğa yok açabilir. Duygusal yeme bozukluğu olan kişiler, yiyeceklerin bu boşluğu doldurmanın veya geçici bütünlük hissi yaratmanın bir yolu olduğu yanılgısına kapılabilirler. Bunun yanında, duygusal yemenin sebebi olarak, duygusal ihtiyaç zamanlarında destek bulamama, stresi, üzüntüyü vb. azaltabilecek faaliyetlerde bulunmama, fiziksel ve duygusal açlık arasındaki farkı anlamamayı gösterebiliriz. Fiziksel ve duygusal açlık kolayca karıştırılabilir, ancak ikisi arasında temel farklılıklar vardır. Fiziksel açlık yaşayan kişinin açlık hissi zamanla artar. Duygusal açlık yaşayan kişi ise çoğunlukla aniden gelen bir açlık hissi deneyimler. Fiziksel açlık yaşayan kişi çeşitli yiyecek gruplarını arzular ve yemek yedikten sonra doygunluk hissi yaşar. Duygusal açlıkta ise kişi belirli yiyecek gruplarını arzular. Ayrıca zaman zaman tokluk hissetmeyebilir.

Duygusal Yeme Bozukluğu Yemekle Bastırılmaz

Duygusal açlık yaşayan biri için yemek yemek o anda işe yarayabilirken, genele bakıldığında çoğu zaman insanların eskisinden daha fazla üzülmesine neden olur. Bu döngü tipik olarak, bir kişi duygusal ihtiyaçları doğrudan karşılayana kadar bitmez. Olumsuz duygularla baş etmenin farklı bir yolunu keşfetmek, genellikle duygusal yemenin üstesinden gelmenin ilk adımıdır. Zihne, mideye yetişmesi için zaman verilmelidir. Bununla birlikte, Duygusal yeme bozukluğu yaşayan kişinin genellikle arzuladığı yiyecekleri ulaşılamayacak bir yerde tutması, kişiye düşünmesi  için zaman vererek döngüyü kırmaya yardımcı olabilir.

Yemek yeme alışkanlıklarının kontrolünüz dışında olduğunu düşünüyorsanız, bu durumu bir terapistle değerlendirmeniz gerekir. Süreci terapist ile iş birliğinde yürütmek kişinin duygularını keşfetmesine,  kendini anlamasına ve daha sağlıklı beslenme alışkanlıkları geliştirmesine yol açacaktır. Adlandırılmadan bırakıldığında, duygusal yeme diğer yeme bozukluklarına da yol açabilir. 

Kadıköy Göztepe Şube

Göztepe Mh. Fahrettin Kerim Gökay Cd.

No: 240 D: 7 Eren Apt.

Kadıköy / İstanbul

Mentalium Psikoloji Kadıköy psikolog alternatifleri arasında öne çıkan bir psikolojik danışmanlık merkezidir. Eğer aradığınız İstanbul psikolog seçenekleri arasında uygun fiyatlı, etik çalışan ve kurumsal bir merkez ise bizi tercih edebilirsiniz.

Mentalium Psikoloji © 2024. Tüm Hakları Saklıdır.