Skip to content Skip to footer

3 Adımda Ergenler Nasıl Davranır?

3 Adımda Ergenler Nasıl Davranır?

Ergenlik dönemi, kişinin yaşamındaki en fırtınalı ve iniş çıkışlı dönemdir. Ergenlik dönemi aileler için en zorlu sınavdır ve bu sınav doğru şekilde atlatıldığında ebeveynler için büyük bir zafer kazanılmış olur.

Ergenlik dönemine dair herkesin anıları inişli çıkışlıdır ve özellikle ebeveynlerle ciddi tartışmalar ortaya çıkabilir. Ergenlik gencin başkaldırı evresidir ve bu sürecin sonunda birey olma aşamalarını kaydetmiş olur.

Yazımızın devamında ergenlerin nasıl davranışlar sergilediğini bir örnek üzerinden açıklayacağız. Ergenler nasıl davranır ya da kızlarda ve erkeklerde ergenlik nasıl farklılıklar gösterir gibi soruların cevaplarını bu yazımızda bulabilirsiniz.

Dürtüsellik Ön Plandadır

Ergenlikte öne çıkan davranışların genellikle dürtüsel davranışlar olduğunu görmekteyiz. Bir başka deyişle; dürtüsellik, kişinin sonuçlarını düşünmeden davranışlar ortaya koymasıdır.

Berk, 16 yaşındadır ve okulda sürekli kavgalara karışmaktadır. Ailesi bu durumdan oldukça şikayetçidir çünkü hem hayatının tehlikeye gireceğinden hem de çocuklarının alacağı bir ceza ile okuldan atılmasından endişe etmektedirler.

Ailesi ve öğretmenleri Berk’e yaptıklarının sorumluluğunu alması gerektiğini belirtse de Berk yaptıklarının sonucunu düşünmemektedir. Kavgalara karışmaktan geri durmaz ve sonuçta disiplin cezası alır.

Bu hikayenin de temelinde olan “Sonunu düşünen kahraman olamaz” tam da bir ergenin dürtüselliğini anlatan cümledir. Ergenler sergilediği davranışların sonuçlarının nereye varacağını hesap etmez ancak sonuçlara katlanacak olan da onlardır.

Ergenler Öfke Patlaması Yaşar

Ergenlerin duygudurum değişimleri oldukça hızlı gerçekleşebilir. Espriler yapan bir ergenin birkaç dakika sonra öfke patlamaları yaşaması oldukça mümkündür.

Çok çabuk sinirlenebilir ve öfkelerini kontrol etmekte zorlanabildikleri için hukuki sorunlar yaşamaları da söz konusu olabilir. Öfke kontrolü konusunda sorun yaşayan ergenlerin bu davranışları dürtüsellik neticesiyle bağlantılıdır.

Öfke patlamaları sonucu aile üyeleriyle ciddi sorunlar yaşayabilirler. Genellikle anne ve kızı, baba ile oğlu arasında sorunlar yaşanması da otoriteye isyan girişimleri sonucu ebeveynleri ile tartışmalarla son bulur. Ailelerin özellikle ergenlik döneminde nasıl tutum alacakları çok önemlidir.

Ergenler Yalan Söyleyebilir

Ergenlik döneminde yalan söyleme davranışının sıkça gerçekleştiğini görmekteyiz. Ergenler çevresindekilere yalan söyleyebilir ancak özellikle ebeveynlerine karşı daha sık yalan söylemeyi tercih ederler.

Yalan söylemediklerinde ebeveynleri ile tartışacaklarını ve onlar tarafından hedeflerinden uzaklaştırılacaklarını düşünebilirler. Bu nedenle yalanı bir gereksinim olarak algılayabilirler.

Örneğin; alkol kullanan bir ergen bu durumu ailesinden saklamak için eve dönerken ağız spreyi sıkabilir ve alkol almadığını iddia edebilir. Ergenin yaşadıklarını paylaşmamasında ailenin de payı büyüktür.

Ergen ne yaşarsa yaşasın ortak ve sağlıklı bir çözüm üretilmesi için ailenin de haberi olması gerekir ancak aileler de öfke kontrolü konusunda zorlandıkları için bu çoğu zaman bir hayal olarak kalır. Hem uzlaşma hem de yalansız bir ilişki için ailenin ergeni koşulsuz dinlemesi önerilmektedir.

Ergenler Neden Destek Almalı?

Ergenler zorlu bir ergenlik döneminden geçiyorlarsa mutlaka psikolojik destek almalıdır. Ergenlik yaşamın en çalkantılı dönemidir diyebiliriz. Bu durumu dalgalı bir denize benzetebiliriz. Bir okyanusun ortasında olduğunuzu düşünün.

Her ne kadar okyanusta seyahat ettiğiniz gemi daha önce benzer durumlarla karşılaşan bir araç donanımına sahip olsa da bir hayli korkmuş ve gerginsiniz.

Okyanusun ortasında fırtına ve dalgalar sebebiyle göz gözü görmüyor ve size yardım edecek etrafta başka bir gemi yok. Bu durumda en çok ihtiyaç duyacağınız şey bir pusuladır.

Bu pusula sayesinde yönünüzü bulabilir ve en yakın kıyıya çıkabilirsiniz. Aksi takdirde ise yolunuzu tam anlamıyla kaybedebilir ve en yakın kara parçasını kaçırabilirsiniz.

Ergenler de bu dönemde tam olarak okyanusun ortasında mahsur kalma misali zor zamanlar yaşayabilirler. Bu dönemde onların yardımına koşacak olan da psikoterapi sürecidir.

Psikoterapi sürecinde ergenler bir profesyonelin desteğiyle yönünü tespit edebilir ve yaşayacakları zorluklar karşısında yanlış kıyılara yanaşmazlar. Bu yanlış kıyılar çok farklı şekilde kendisini gösterebilir.

Bağımlılık tehlikesinden suça bulaşmaya kadar herhangi bir yanlış kıyıya yaklaşma ihtimali yıllarca içinden çıkmakta zorlanacağı başka zorlu süreçlerin başlangıcını da işaret edebilir.

Bu nedenle ergenler ile ancak profesyonel destek alarak bu zorlu dönemi başarıyla yönetebilirsiniz. Eğer oğlunuz veya kızınız kendisi destek almak istemiyorsa ona yardımcı olmak için ilk önce sürece siz başlayabilirsiniz. Bizden destek almak için iletişim bilgilerimizden bize ulaşabilirsiniz.

Kadıköy Göztepe Şube

Göztepe Mh. Fahrettin Kerim Gökay Cd.

No: 240 D: 7 Eren Apt.

Kadıköy / İstanbul

Mentalium Psikoloji Kadıköy psikolog alternatifleri arasında öne çıkan bir psikolojik danışmanlık merkezidir. Eğer aradığınız İstanbul psikolog seçenekleri arasında uygun fiyatlı, etik çalışan ve kurumsal bir merkez ise bizi tercih edebilirsiniz.

Mentalium Psikoloji © 2024. Tüm Hakları Saklıdır.