Skip to content Skip to footer

Eşim Aile Terapisine Gitmek İstemiyor

Evlilik, iki bireyin aile kurmak üzere kanunların onay verdiği biçimde tarafların bir araya gelmesidir. Evli çiftlere sorduğumuzda hemen hemen hepsi birbirini çok iyi tanıdığını belirtir ancak gerçekte çok az çift birbirini yakından tanır. Bu şekilde devam eden bir evlilik belli bir süre sonra sorunlarla karşı karşıya gelmeye başlar. Her evlilikte bazı sorunlar yaşanır ve bu gayet doğal bir durumdur. Ancak sorunlar iki tarafın da birlikte çözemediği bir yapıya bürünmeye başlıyorsa o zaman alarm sinyalleri çalıyor demektir. Evliliği bir kısır döngüden çıkarmak ve sağlıklı bir hale getirmek iki tarafın da ortak çalışmasıyla olacaktır ancak bazen partnerlerden biri sorumluluk almak istemez. Sorumluluktan kaçan partner yaşanan soruna sebep olarak eşini gösterir. Ortada ciddi patolojik sorunlar, bağımlılık vb. önemli ruhsal sorunlar olmadıkça bir ilişkide tek taraflı sorun kaynağı yoktur. Yaşanan sorun için bir partner terapi desteği almak ister ancak diğeri buna yanaşmaz ise ne yapılmalıdır?

Tek Partner ile Başlanmalı

Aile terapisi adından da anlaşılacağı gibi çiftin katılımıyla gerçekleşecek bir süreçtir ancak partnerlerden biri terapiye katılımı uygun görmezse tek kişi ile sürece başlanabilir. Terapiyi kabul eden partner eşini bu sürece alıştırma konusunda yardım almalıdır. Eğer terapiye gelme teklifini kabul etmezse neden gelmek istemediği anlaşılmaya çalışılmalıdır. Terapiye gelmeyen eşi sürekli terapiye gitme konusunda iknaya çalışmak ciddi bir direnç oluşumuna sebep olabilir. Bu nedenle teklif bir süre beklendikten sonra uygun bir dille tekrarlanmalıdır. Teklif partner sakin ve mutlu bir anındayken onu suçlamadan ve eleştirmeden gerçekleştirilebilir. Bu teklifi yaparken ortada bir sorun olduğunu ancak iki tarafın da tek başına sorumlu olmadığını anlatmak gerekir. Bu noktada partneri iş birliği kurmaya davet etmek oldukça kritiktir. İş birliği kurulabildiği an aile terapisine büyük ölçüde gelecek demektir. İş birliği kurarken bu soruna sebep olarak kişinin kendisinin de payı olduğunu belirtmesi önemlidir. Kişinin kendisinde sorun olabileceğini ancak değişmeye de hazır olduğunu göstermesi gerekir.

İlaç Korkusu Varsa Rahatlatın

Bazı kişiler ilaç kullanımına zorlanacakları gerekçesiyle ruh sağlığı uzmanlarından yardım almayı reddedebilirler. Kişinin önemli bir ruhsal sorunu varsa zaten bireysel psikoterapinin yürütülmesi bu noktada daha faydalı olacaktır. Aile terapisinde ise en önemli amaç, çiftin sorun yaşamamasını değil yaşadıkları sorunları birlikte çözme becerilerini öğrenmeleridir. Aile terapisi hakkında doğru bilinen bir yanlış ise terapi süreci ve sonrasında çiftin hiç sorun yaşamayacakları düşüncesidir. Aile terapisi sorunları çözen değil sorun çözmeyi öğreten bir süreçtir. Böylece aile ilerde yaşanabilecek herhangi bir sorunla karşılaştığında doğru sorun çözme mekanizmaları geliştirebilecektir. Aile terapistinin amacı çifte balık vermek değil birlikte uyum sağlayarak balık tutmayı öğretmektir. Aile terapisi seanslarında uzman bir psikolog ile konuşma üzerine kurulu bir yardım süreci yürütüleceği ve korkularının yersiz olduğu anlatılmalıdır.

Kadıköy Göztepe Şube

Göztepe Mh. Fahrettin Kerim Gökay Cd.

No: 240 D: 7 Eren Apt.

Kadıköy / İstanbul

Mentalium Psikoloji Kadıköy psikolog alternatifleri arasında öne çıkan bir psikolojik danışmanlık merkezidir. Eğer aradığınız İstanbul psikolog seçenekleri arasında uygun fiyatlı, etik çalışan ve kurumsal bir merkez ise bizi tercih edebilirsiniz.

Mentalium Psikoloji © 2024. Tüm Hakları Saklıdır.