Skip to content Skip to footer

Eşin Seni Aldattı Ne Yapabilirsin?

Aldatılma kelimesini duymak bile birçoğumuzun yüzünde olumsuz bir ifade yaratmaya yeterlidir. Hiç kimse aldatılan kişiye ayrılma veya ilişkiye devam etme konusunda ikna etme yoluna gitmemelidir. Bu konuda kararı verecek kişi ihanete uğrayan kişidir. Aldatan partnerinden ayrılmak veya bir şans daha verip ilişkiye devam etmek tamamen aldatılan kişinin özgür iradesindedir. Her ne kadar bu seçimi aldatılan kişiye bıraksak da iki seçim için de benzer şekilde başa çıkma stratejilerini paylaşabiliriz. Eğer aldatıldıysanız o zaman neler yapabileceğinize yazımızın devamında bakalım.

Kendini Suçlama

Partnerin seni aldattığı için kendini suçlama ihtimalin oldukça fazladır. Bu durumda partnerinin sadakatsizliği üzerinden değil kendi eksikliklerin üzerinden bir sebep sonuç ilişkisi aramaya kalkacaksın. Aldatmanın kendi hataların sonucunda gerçekleştiğini düşüneceksin ve aldatma sebebi olarak kendini göreceksin. Bu düşünce yapısı da aslında senin ruhsal olarak aldatmadan daha çok etkilenmene sebep olacaktır. Ancak şunu bilmelisin ki hiçbir gerekçe aldatma için zemin hazırlamamalıdır. Bazı kadınlar eşlerinin kendilerini eskisi kadar güzel olmadıkları gerekçesiyle aldattıklarını düşünür ve kendilerini suçlarlar. Bu suçlama bir süre sonra “sen hak ettin bunu yaşamayı” düşüncesine döner.

Peki sadece güzel olmayan kadınlar mı aldatılır? Ünlü Hollywood yıldızları Jennifer Aniston ve Brad Pitt, 1998 yılında başlayan ilişkilerini 2005’de sonlandırmışlardı. İlişkide ayrılığa gerekçe olarak da Brad Pitt’in Angelina Jolie ile film setinde tanışması ve birliktelik yaşaması gösterilmişti. Yıllar sonra Angelina Jolie de Jennifer Aniston gibi Brad Pitt tarafından aldatıldı. Bir dönem dünyanın en güzel kadını olarak görülen Angelina Jolie’nin de aldatıldığını ve iki Hollywood yıldızını da aldatanın aynı erkek olduğu düşünülürse kadının aldatılma konusunda kendini suçlamasının mantıklı bir düşünce olmaması gerekir. Özetle, hiçbir gerekçe aldatılmaya sebep değildir ve olamaz. Aldatma, aldatan kişinin yaşadığı patolojik bir sorundur ve aldatılan kişi suçu kendisinde görmemelidir.

Seni Aldattığı Kişiyi Düşünme

Aldatılan kişiler partnerlerinin kendilerini aldattığı üçüncü şahsı merak eder ve sürekli onunla ilgili araştırmalar yaparlar. Sosyal medya hesaplarını kurcalar ve kimliğini deşifre etmeye çalışırlar. Sosyal medya hesaplarına ulaştığı zaman da hemen kendini üçüncü şahısla kıyaslamaya başlar. Kendisinde neyin eksik olduğunu ve aldatan partnerinin üçüncü şahısta neyi bulduğunu araştırır. Örneğin; aldatılan bir kadın, üçüncü şahısın profil fotoğrafında fit biri olduğunu görüp kendisinin kilolarından dolayı aldatıldığını düşünür. Aldatılan bir erkek ise üçüncü şahısın profil fotoğrafında gördüğü spor arabasını görüp kendisinin yoksul olduğu için aldatıldığını düşünür. Aldatılan kişinin üçüncü şahsı düşünmesi her zaman olumsuz duyguların artışına sebep olacaktır. Ayrıca aldatılan kişi intikam almaya da çalışabilir. Sosyal medya hesaplarını sadece üçüncü şahısla kendisini kıyaslamak için değil aynı zamanda o kişiye ulaşmak için de araştırabilir. Örneğin; bu kişinin sık sık gittiği bir kafenin önünde bekleyip ona saldırıda bulunabilir. Bu sebeple kişinin hem ruhsal sağlığı hem de güvenliği açısından üçüncü kişiyi düşünmemesi gerekir.

Çevredekilerin Ne Düşüneceğine Takılma

Aldatılan kişiler çevrelerindeki insanların kendilerini eleştireceğini düşünürler. “El alem ne der?” düşüncesi kişinin yaşadığı duyguları kimseyle paylaşamamasına sebep olur. Aldatılmak, kişinin suçu değildir. Aksine, bir patolojik sorundur ve aldatılan kişinin sorunu değildir. Aldatılan kişiler, aldatılmaya gerekçe olarak kendilerini görürler ve çevrelerindekilerden bu durumu saklarlar. Düşüncelerinin başkaları tarafından yüzlerine vurulacağını düşünürler. Herkesten bu durumu saklarlar ve içlerine kapanırlar. Kimseye duygularını açıklayamaz ve bunun sonucunda depresif belirtiler de sergileyebilirler. Çevrende kendini yakın hissettiğin kişilerle bu durumu paylaşmak sana kesinlikle kuvvet verecektir. Ayrıca bu durumla ilgili yeni bir bakış açısı da kazanmış olursunuz. Belki sizin bilmediğiniz ancak yakınlarınızın bildiği bazı baş etme yöntemlerini öğrenebilmiş olursunuz. O fikirlerden yararlanmak sizin elinizdedir. Eğer mantıklı geliyorsa değerlendirirsiniz ancak her görüşe körü körüne bağlanmak da sakıncalıdır.

İntikam İçin Sen De Aldatma

Aldatılan bazı kişiler, kendileri de aldatan partneri aldatarak intikam almaya çalışabilirler. Hemen harekete geçer ve intikam almak için biriyle birlikte olmaya başlarlar. Bu eylem ilk başta kişinin rahatlamasına ve kendini iyi hissetmesine neden olabilir ancak uzun vadede iyi bir çözüm değildir. Bu eylemi kan davasına benzetebiliriz. Kan davasında da nesiller boyu cinayetler süregelir. Taraflar düşman aileden birini öldürdüklerinde anlık bir zafer sarhoşluğu yaşasalar da sonuçta taraflardan biri ölürken diğeri de cezaevine gitmektedir. İntikam almak için başkalarıyla birlikte olmak kendi özsaygınızı da tehlikeye atacaktır. Yalnızca intikam için birliktelik yaşadığınız kişi ile mutlu olamazsınız ve intikam hissi geçtikten sonra geriye pişmanlık kalır. Bu sebeple intikam için aldatmaya çalışmak kendi özsaygınızı yitirmenize sebep olur.

klinik psikolog onur aydın kimdir? istanbul uzman psikolog

Mentalium Psikoloji Kadıköy psikolog alternatifleri arasında öne çıkan bir psikolojik danışmanlık merkezidir. Eğer aradığınız İstanbul psikolog seçenekleri arasında uygun fiyatlı, etik çalışan ve kurumsal bir merkez ise bizi tercih edebilirsiniz.

Mentalium Psikoloji © 2024. Tüm Hakları Saklıdır.