Hepimizin yaşamında zaman zaman zorlandığı, stres ve kaygı düzeyinin arttığı ve kendimizi kötü hissettiğimiz zamanlar olmuştur. Bu zor zamanlarda kendimizi öfkeli, kaygılı, gergin, huzursuz ve çaresiz hissetmemiz normaldir. Her ne kadar bu duygular bize olumsuz çağrışım yapsa da sıkıntı ve stres karşısında gösterdiğimiz doğal tepkilerdir. Ancak bu duygular aşırı hale geldiğinde ve kişinin yaşamını etkiler hale geldiyse müdahale zamanı da gelmiştir. Kişinin sürece müdahale edebilmek açısından bu duyguların farkında olması ve tüm bu negatif tepkileri pozitife çevirmek için neler yapabileceğini düşünmesi gerekmektedir. Evlilik, iki kişinin bir araya geldiği bir oluşumdur. Evlilikte partnerlerin yaşadığı zorlukların ilişkiye yansıması da kaçınılmazdır. Aynı kişilerde olduğu gibi bu olumsuzluklarla da baş edebilmek için çiftin alacağı bazı önlemler mevcuttur. Yazımızın devamında partnerlerin evliliklerini güçlendirebilmek için neler yapabilecekleri sıralanmıştır.
Ne Olursa Olsun Saygıyı Kaybetme
Her ailede zaman zaman bazı zorluklar yaşanır. Bazen bu zorluklar partnerlerden birinin yaşadığı bir hastalık, bazen bu partnerlerden biri veya ikisinin işsiz kalması, bazen de ekonomik zorluklar olabilir. Bu zorluklar karşısında partnerlerin ikisinin de aynı tepkiyi göstermesi çoğu zaman beklenemez ancak karşılıklı saygının kaybolmaması beklenmektedir. Ailenin yaşadığı şartlar ne olursa olsun, partnerlerin birbirlerine olan saygılarını kaybetmemeleri gerekmektedir. Saygının kaybolması halinde partnerlerin birbirine karşı negatif davranışlarının da artacağını söyleyebiliriz. Partnerlerin birbirine duydukları saygı sadece yalnızken değil başka insanların yanında da gösterilmelidir. Örneğin; partnerlerden biri annesinin yanına gittiğinde eşi hakkında olumsuz şeyler anlatır ve saygısız ifadeler kullanırsa, bir süre sonra bu durum anlaşılacak ve çiftin evliliği de çatırdamaya başlayacaktır. Zaman zaman eşler birbirleri hakkında yakınmalar yaşayabilirler ancak bunun en güzel ifade yöntemi, partnerlerin birbirini yapıcı şekilde eleştirebilmesi ile olur.
Çatışma Çözme Becerileri Geliştirin
Evliliklerde çatışmaların yaşanması kaçınılmazdır. İki insanın bir araya geldiği ve yarım asırdan fazla zamanı birlikte geçirdiğini düşündüğümüzde, çatışma yaşanmaması imkansızdır. Ancak çatışma çözme yetilerinin geliştirilmesi bu çatışmaların kolaylıkla ve kişilerarası saygıyı yitirmeden üstesinden gelinmesini sağlayacaktır. Çatışma çözme becerilerini çiftin birlikte geliştirmesi gerekmektedir. Yalnızca bir partnerin çatışma çözme konusunda becerili olması durumunda değişimin gerçekleşmesi pek mümkün olmaz. Eğer ortada bir çatışma varsa bir sorun da var demektir. Sorun varsa bunun nedeni de tek bir kişi değildir. Sorunlar ortaktır ve ortak çözülmesi gerekir. Eğer değişimi sadece tek partner istiyorsa veya çatışma çözme konusunda iki taraf da çaresiz kalıyorsa bir aile terapistinden yardım almanın zamanı gelmiş demektir.
Kendini Tanı ve Geliştir
Kişinin kendisini bilmesi ve kişiliğin gelişimine yönelik çaba sarf etmesi gerekmektedir. Kişinin kendisini geliştirmeye çalışması aynı zamanda ilişkinin de gelişimini önemli ölçüde sağlayacaktır. Kişinin kendisini tanıması gerekir. Nelerden hoşlandığını, nelerden hoşlanmadığını, kırmızı çizgilerinin ne olduğu vb. kişisel özelliklerini bilmesi ve bunu da partneriyle paylaşması ilişkiyi kuvvetlendirecektir. Ortak zevklerin evlilikte önemli olduğunu biliyoruz ancak partnerler arasında kişisel farklılıklar doğal olarak var olacaktır. Bu kişisel farklılıkların partnerler tarafından bilinmesi ve zevk alınmasa bile saygı gösterilmesi ilişkinin gidişatı açısından oldukça önemlidir.
Birlikte Zaman Geçirin
Birlikte zaman geçirmek önemlidir. Partnerlerin zaman yönetimi konusunda yaşadıkları sorunlar ilişkinin seyrini olumsuz yönde etkileyecektir. Partnerlerden birinin hafta sonuna yönelik plan yaptığını ancak diğer partnerin hafta sonu için arkadaşlarıyla zaman geçirmek istediğini düşünün. Partnerlerin muhakkak ki arkadaşlarıyla zaman geçirmesi doğal karşılanabilir bir istektir ancak bir yandan da bu istek, diğer partnerin planlarını suya düşürmektedir. Bu sebeple, çift ortak yapacakları aktiviteler için önceden plan yapmalı ve hangi gün ne yapılacağını kararlaştırmış olmalıdır. Planlanan güne de partnerlerin ikisinin de sadık kalması önerilmektedir. Yapılacak aktivite de sadece bir partnerin keyif aldığı şey olmamalıdır. İki tarafın da zevk alacağı ve tekrar yapmak isteyeceği aktiviteler önceden kararlaştırılmalıdır.
Birbirinizi Tanıyın
Partnerlerin birbirini tanıması evliliği güçlendirmede oldukça kritiktir. On yıllarca evli kalan çiftlerin dahi birbirlerini tanıyamadıklarını görmekteyiz. Aynı evin içerisinde birer yabancı olarak yaşayan ancak görünürde hiç tartışma yaşamayan çiftler görmekteyiz çevremizde. Partnerlerin birbirini tanıması için çok zevkli bir aktivite gerçekleştirmelerini önermekteyiz. Çiftler birer kâğıt alsınlar ve aşağıdaki 5 soruyu o kağıtlara yazsınlar. Daha sonra herkes kağıdını saklayarak soruları cevaplasın. Daha sonra cevapları birbirlerine okusunlar. Cevapların ne kadarı doğru çıkacağı çiftin birbirini ne kadar tanıdığını gösterecektir. Bu aktivite, eğlenceli olduğu kadar aslında çiftin birbirini tanımasını sağlaması sebebiyle de öğreticidir. Geldik beş soruya…
- Eşimin bu hayatta en çok neyi istediğini biliyorum
- Eşimin bu hayatta en çok neye sinirlendiğini biliyorum
- Eşimin en sevdiği yemeği biliyorum
- Eşimin hoşlandığı müzik türü ….
- Eşimin en yakın arkadaşı …….
Affetmeyi Öğrenin
Partnerlerin birbirini affetmeyi öğrenmesi ilişkiyi güçlendirecektir. Evlilik, uzun bir yoldur. Tır kullandığınızı ve her ay yurtdışına iş için kilometrelerce yol gittiğinizi düşünün. Ne kadar bakımını yaptırsanız da tırınız bir süre sonra arıza verecektir. Her ilişkide zaman zaman yol kazaları gerçekleşecektir ve bu durum oldukça doğaldır. Partneriniz sizi yıllar içerisinde hayal kırıklığına uğratabilir. Hiç kimse mükemmel değildir ve partneriniz de hata yapacaktır. Affedebilmek bazı durumlarda zor olabilir ancak sizin de ona karşı yaptığınız hataları düşünmeniz onu affetmenize yardımcı olacaktır. Eğer ilişkide önemli sorunlar yoksa, sizin bu tutumunuz karşısında eşiniz de yaptığı hata için özür dileyecektir. Burada unutulmaması gereken şey, affetmek önemlidir ancak her şeyi affetmek ilişkide olumlu değil olumsuz sonuçlar yaratacaktır. Partnerlerden biri diğerinin yaptığı her şeyi affeder ise affedilen partner her şeyi affetmesini bekleyecek ve bazen de bu durumu manipüle edecektir.
Olumlu Yönlere Odaklanın
Partnerler birbirinin olumlu yönlerine odaklanmalıdır. Sürekli olumsuz yönlere odaklanmak ilişkide hiçbir şeyi değiştirmeyeceği gibi eşlerin arasını daha da bozacaktır. Örneğin; evde iş bölümü yapılmış ancak eşlerden biri bu iş bölümüne uymamıştır. Sorumluluğunu yerine getirmeyen partner çeşitli bahaneler uydurmaktadır. Bu kişinin eşi sadece bu olumsuz yöne odaklanırsa hem sorunu çözemezler hem de ilişkileri oldukça olumsuz etkilenir. Partnerin olumsuz yanları yerine diğer olumlu yanlarını düşünmek ancak verilen sorumluluğu nasıl yerine getirebileceği konusunda da paylaşım yapmak sorunu çözmeyi sağlayacaktır.