Skip to content Skip to footer

Hayali Arkadaş ve Çocuğum

Çocuklarda hayali arkadaş dönemi genellikle 3-5 yaş arasında rastlanan bir durumdur. Hayali arkadaşı olan çocuklar, yanlarında biri varmış gibi davranıyor, onunla konuşuyor, oyunlar oynuyor, ona ne yapması gerektiğini söylüyor hatta bir şeyler öğretmeye çalışıyor. Hayali arkadaşına isim bile veriyorlar. Bu hayali arkadaşlar birinin yerini de alabildiği durumlar olabiliyor. Çocuk genelde hayali arkadaşına ebeveyninin kendisine davrandığı gibi davranıyor. Sevmesi, kızması, bir şeyler öğretmeye çalışması ebeveyninden, çevreden öğrendiği davranışlardır. Bu durum aileler açısından endişeli bir durum gibi gözükse de değildir. Sağlıklı bir gelişimin parçası olarak kabul edilir. Hayali arkadaşın ilkokul dönemine kadar kaybolması beklenir. Ailelerin bu durumu takibe alması gerekir. Ailelere düşen görevlerden birisi çocuğun hayali arkadaşını kabul etmesi gerekir. Çocuğa karşı anlayış göstermek, empati yapmak çok önemlidir. Hayali arkadaşa karşı çıkmak, eleştirmek, izin vermemek ciddi sorunlara yol açabilir.

Düşünüldüğünden Daha Yararlı

Hayali arkadaşı olan çocuklar yalnızdır gibi yanlış bir düşünce vardır. Oysaki sosyal olan çocuklarda da hayali arkadaş görülebilir. Hayali arkadaş düşünüldüğünden daha yararlı bir kavramdır. Çocuk bu sayede içsel sıkıntılarını dışa vurabilir bu durumu oyunlarla yapabilir. Başa çıkmayı öğrenebilir, Hayal gücü gelişir, utangaçlığı azalır, dil becerilerini geliştirir, odaklanma yeteneğini geliştirir. Oyunlarda birini taklit ettiğini görebilirsiniz veya hayali arkadaşını birinin yerine koyduğunu görebilirsiniz. Ailelerin müdahalede bulunmadan bu durumu takip etmesi öneriliyor. Olumlu yanlarından birisi de bu sayede empati becerilerini geliştirebilir, özgüveninde artış yaşanabilir.  Hayali arkadaş 5 yaşına kadar normal bir durumdur. Eğer bu yaştan sonra da devam ediyorsa çocuğun bir kaygısı endişesi olabilir. Böyle bir durumda uzman desteği alınmalıdır.

Ebeveynler Ne Yapmalı?

  1. Konu çocukla açık açık konuşulmalıdır.
  2. Hayali arkadaşa değer verdiğini ve arkadaşının önemli olduğunu belirtin.
  3. Kesinlikle hayali arkadaşı reddetmeyin, yok saymayın.
  4. Çocuğun sosyal olmasına önem verin.
  5. Çocuk zaman zaman yaptığı hataları hayali arkadaşına yükleyebilir. Üzerine gitmeyin.
  6. Çocuk da 5-6 yaşından sonra da hayali arkadaş devam ediyorsa hayali arkadaşının kendisini yönettiğini söylüyorsa bir uzmana gitmeniz önerilir.

Özetle

Çocukken hayal alemimiz oldukça geniştir. Birçoğumuzun hayali arkadaşı olmuştur. Bu durumun hangi durumlarda normal hangi durumlarda anormal olduğunu sizlere bu yazımızda açıkladık. Umarım size yararımız dokunmuştur.

Çocuklar ebeveynleri için her şey demektir. Her ebeveyn çocuğunun gelişimini dikkatle ve özenle takip etmektedir. Çocuğunuzun hangi yaşlarda hangi gelişim belirtileri göstermesi gerektiğini merak ediyor musunuz? O halde çocukların gelişim evreleriyle ilgili yazımız tamda size göre ! Hemen okuyup öğrenmek istiyorsanız mentaliumist.com/cocuk-gelisim-evreleri/ linke tıklayınız.

Her ebeveyn çocuklarına değer verir. Onlarla vakit geçirmek ister. Ancak bazı sebeplerden dolayı bazen bu durum zorlaşabilir. Çocuğumla vakit geçirmek için ne yapmalıyım? Diyenlerden misiniz? O halde çocuğunuzla nasıl vakit geçirebileceğinizi anlattığımız yazımız tamda size göre hemen okumak için mentaliumist.com/cocugumla-nasil-vakit/ linke tıklamanız yeterli.

Ebeveynler çocuklarının her ihtiyacını karşılamak ister. Çocuğun bir çok işini ebeveynler görür halleder. Bu durumun fazlası doğru değildir. Çocuğa sorumluluk kazandırmak gerekmektedir. Peki ya bu iş nasıl olacak ? Endişelenmenize gerek yok biz sizler için çocuğunuza nasıl sorumluluk kazandırmanız gerektiğini anlattığımız bir yazı hazırladık hemen okuyup öğrenmek için mentaliumist.com/cocuga-sorumluluk-kazandirmak/ linke tıklayabilirsiniz.

klinik psikolog onur aydın kimdir? istanbul uzman psikolog

Mentalium Psikoloji Kadıköy psikolog alternatifleri arasında öne çıkan bir psikolojik danışmanlık merkezidir. Eğer aradığınız İstanbul psikolog seçenekleri arasında uygun fiyatlı, etik çalışan ve kurumsal bir merkez ise bizi tercih edebilirsiniz.

Mentalium Psikoloji © 2024. Tüm Hakları Saklıdır.