Kişilik bozuklukları, kişinin içinde yaşadığı toplumda varsayılan ciddi şekilde farklılıklar gösteren ve tekrarlanan davranış örüntüsüdür. Kişilik bozuklukları, ergenlik veya genç yetişkinlik evrelerinde başlamakta, zaman içerisinde kalıcı hale gelerek problemlere ve işlevsellikte bozulmalara sebep olurlar. Bireyin kişilik bozukluğu tanısı alması için uyum bozukluğu, işlevsellikte ciddi düzeyde bozulma ve kişisel sorunlara sebep olması gerekmektedir. Kişilik bozuklukları üç ana kümede incelenir. Bugün detaylı şekilde inceleyeceğimiz histriyonik kişilik bozukluğu ise antisosyal kişilik bozukluğu, sınırda kişilik bozukluğu ve narsisistik kişilik bozukluğu gibi B kümesi kişilik bozuklukları sınıfına girmektedir. Toplumda görülme sıklığı %2-3 civarındadır.
Histriyonik Kişilik Bozukluğu ve İlgi
Histriyonik kişilik bozukluğu bulunan bireyler çevrelerindeki kişilerin ilgilerini sürekli kendi üzerlerine çekmek isterler. İlgiyi kendi üzerlerine çekebilmek amacıyla her yolu dener ve her şeyi yaparlar. Bunu yapabilmek amacıyla tanıdığı kişilerle birlikteyken sürekli konuşmak ve bir şeyler anlatmak isterler. Kimseyi tanımadığı toplu taşıma araçları vb. ortamlarda bulunduklarında ise çok sesli konuşur veya kahkaha atarlar ki ilgi üzerlerinde olsun. Yeni insanlarla tanışmak üzerine yoğunlaşırlar çünkü ilgi odağı olacağı yeni kitleler bulmak istemektedirler. İlgi odağı olmaya çalışırken bunu fiziksel bazı özelliklerini kullanarak yapmaya çalışırlar. Çok renkli kıyafetler giymekle kalmayıp çoğu zaman derin dekolteli veya açık seçik giyinirler. Burada amaç cinsel yönden çekici durmaktan daha çok ilgiyi üzerine çekebilmektir. Bakımına ve giyimine çok özen verirler. Sürekli makyajlı dolaşır ve saçlarının şekline çok önem verirler.
Flört Eder ve Baştan Çıkarırlar
Histriyonik kişilik bozukluğu bulunan kişiler flört etmeyi çok severler. Herkesle flört edebilirler çünkü seçici davranışlar sergilemezler. Amaçları âşık olmak, flört etmek ve partner bulmak değil tamamen ne kadar çok partnerin ilgisini çekebiliyorsa o kadar çok ilgi çekmektir. Evli olsalar dahi eşi yanında olmadığı her an eşini aldatma potansiyeline sahiptirler. Rastgele cinsel birliktelikler yaşarlar. Histriyonik kişilik bozukluğu ile cinsel istek arasında bir ilişki yoktur. Rastgele cinsel ilişkiler kurmalarının sebebi cinsel kaynaklı değildir. Cinselliği yalnızca ilgi odağı olabilmek amacıyla bir araç olarak görürler. Cinsel ilişkide bulunurken orgazm ve zevk duyguları ilgi odağı olmanın bir yoludur sadece.
Küçük Olayları Bile Abartırlar
En ufak olayları dahi abartarak anlatırlar. Yaşadığı en ufak olayı dahi çok abartarak ve abartılı tepkiler vererek anlatma eğilimindedirler. Henüz birkaç saat önce görüştüğü bir arkadaşını sanki en son yıllar sonra görmüşçesine abartılı şekilde karşılar. Histriyonik kişilik bozukluğu bulunan kişinin bu kadar abartılı kavuşma davranışları sergileme sebebi arkadaşına karşı yaşadığı yoğun özlem değildir. Bu kişiler özlem vb. duyguları yaşamaktansa daha yüzeysel duygular yaşamaktadırlar. En ufak hastalık yaşadıklarında dahi bunu ölümcül bir hastalık yaşadığına inandıracak şekilde abartılı şekilde anlatırlar. Kendilerini acındırmak veya dikkati üzerine çekmek için bu tip gösteriler yapılması histriyonik kişilik bozukluğu vakaları için sıradan davranış örüntüleridir.