Sigara bırakma süreci, tiryakiler için oldukça zor bir süreçtir. Üstelik bu zorluk sadece kişinin bırakırken yaşadığı sigara krizleriyle ilgili değildir. Sigara krizi denilen sürece yoksunluk belirtileri diyoruz. Yoksunluk belirtileri, kişinin sigarayı bıraktıktan sonra kişide ortaya çıkan ruhsal ve fiziksel bazı belirtilerdir. En sık yaşananlar ise odaklanma sorunu, huzursuzluk, öfke ve gerginliktir. Üstelik bu belirtiler sadece uzun vadede sigarayı bırakanlarda değil herhangi bir sebeple birkaç saat sigara içemeyen insanlarda görülebilir. Tıpkı Ramazan ayında oruç tutan tiryakilerde olduğu gibi.
İlk Yapacağınız Sigara İçmek Olmasın
Yaklaşık 16 saat boyunca sigara kullanmayan bir tiryakinin ilk yapacağı şey sigaraya sarılmaktır. Oruç tutan birçok sigara tiryakisi iftar saati geldiğinde zeytin veya hurma ile orucunu açtığı gibi sigaraya sarılmaktadır. Bunun sebebi o anda da yoksunluğun yaşanmasıdır. Biraz sigara içilmeyen saatlerde kişinin beyninde ve vücudunda neler olduğundan bahsedelim.
Nikotin Yoksunluğu Çekiyorsunuz
Sahurda yemek yedikten sonra birçok tiryaki sigara yakmaktadır. Hatta bazıları o an sigara içme isteği olmamasına rağmen uzun saatler sigara içemeyeceği için yine de sigara yakmaktadır. Bazı sigara tiryakileri de arka arkaya sigara içerek adeta gün boyu içemeyeceği için nikotin deposu yapmaya çalışır. Ancak kişi isterse bir paket içsin, 2 saat sonra kanda nikotin yoksunluğu başlayacaktır. Nikotin, sigaranın içindeki bağımlılık ve kanser yapıcı maddedir. Kişinin kanında nikotin seviyesi azalmaya başlayınca kişi biraz önce yukarıda saydığımız yoksunluk belirtilerini yaşamaya başlar. Sahur sonrası uykuya dalan sigara tiryakisi nikotin yoksunluğunu uykuda fark edemez. Yoksunluk sendromu kişi sabah işe gitmek için uyandığında kendini gösterir ve kişi sigarayı aramaya başlar ancak oruç tuttuğu için içememektedir.
Saatlerce Sigarasız Kalabiliyorsunuz
Diyanet İşleri’ne göre herhangi bir sebeple kasten orucu bozmanın cezasının 60 gün aralıksız oruç tutmak olduğunu bilen kişi sigara yoksunluğunu çeşitli şekillerde aşmaya çalışmaktadır. Gün boyunca kendisine sigarayı hatırlatan şeylerden uzak kalmaya çalışabilir. Çay ve kahve, birçok tiryakiye sigarayı hatırlatan içecekler olduğu halde oruç tutan kişi yeme ve içme faaliyetlerinden uzak kaldığı için zorluk yaşamayabilir. Ancak dışarı çıkıp kısa vadeli yürüyüşler yapabilir veya derin derin nefes alarak yoksunluk sendromunu hafifletmeye çalışabilir. Dini motivasyon faktörünün de etkisiyle iftar saatine kadar zorlansa da sabredecektir.
Açken İçilen Sigara Daha Zararlı
İftarın gelmesi ile beraber kişi için de sigara içme zamanı gelmiştir. Tüm gün boyunca yaşadığı yoksunluğun adeta acısını çıkarırcasına birçok sigara tiryakisi iftarını açtıktan hemen sonra sigara içmeye başlamaktadır. Uzun süreli açlık sonrasında içilen sigaranın ise zararı çok daha fazladır. Kişinin sigara kaynaklı akciğer kanseri olma riski aç karnına içmesi halinde daha fazladır. Bu nedenle sigara içen ve bırakmak istemeyen kişilerin en azından yemek yedikten sonra içmeleri daha uygun olacaktır.
İçme İsteğini Erteleyebilirsin
Sigara isteğini atlatmakta zorlanan kişiler sayıca bir hayli fazladır. Birçok kişi için sigara isteğine karşı direnmek oldukça zor gelmektedir ancak doğru yöntemlerle sigara isteğini atlatmak ve içmemek mümkündür. İftarda sigara içmeyi en azından yemek sonrasına bırakmak veya sahur ile iftar arasında sigara isteğiyle mücadele etmek için bazı yöntemler önereceğiz. Bu yöntemleri bir liste halinde çıkarın ve denedikten sonra bunlardan size göre işe yaramayanları listeden çıkarın. Öncelikle sigara isteği 5-10 dakika sürecektir ve art arda gelmeyecektir. Bu konuda endişelenmekten vazgeçmelisiniz. Nasıl denizde sürekli dalga olmuyorsa beyninizde de hep sigarayla ilgili düşünceler olmayacaktır. Eğer varsa ve çok yoğun istek yaşıyorsanız o zaman ilaç kullanımına başvurabilirsiniz.
Ertelemek İçin Bunları Yap
İftar sonrasında yemek yemeden önce sigara içme isteği duyuyorsanız, sigara içmeden önce yavaş ve derin derin nefes alın. Burnunuzdan nefes alırken ağzınızdan verin. Bunu en az on kez olmak üzere isteğiniz geçene kadar tekrarlayın. İsteğiniz geçince de yemeğinizi yiyebilirsiniz. Eğer bunu yapmakta zorlanıyorsanız iftar saatlerinde sigarayı bir yakınınıza verin ve kendinizden uzak tutun. Yemeğinizi yedikten sonra içip içmemeyi tekrardan gözden geçirin. Belki de bu sizin için bir bırakma fırsatıdır.