Skip to content Skip to footer

İnternet Bağımlılığı Nedir? Nasıl Tedavi Edilir?

İnternet bağımlılığı, son yıllarda hızla artış gösteren teknoloji bağımlılığının bir koludur. İnternet bağımlılığı, kişinin internet kullanma isteğiyle baş edememesi, internetsiz kalınca keyifsiz, öfkeli ve saldırgan olması ve yaşamının olumsuz etkilenmesi ile belirgin bir beyin hastalığıdır. Diğer bağımlılık türlerinde olduğu gibi internet bağımlılığı da bir beyin hastalığıdır. Son yıllarda internetin ve özellikle akıllı telefonların yaygınlaşmasıyla çok hızlı şekilde yayılmaktadır. İnternet bağımlılığı tedavisi olan bir hastalıktır. Tedavi genel anlamda ilaç desteğiyle psikoterapi alınarak yürütülür.

İnternet Bağımlılığı Tedavisi Nasıl Gerçekleşir?

Bağımlılık tedavisi zor ve uzun bir sürecin başlangıcıdır. Bağımlılık tedavisinde kişinin internet kullanma isteği araştırılır. Genellikle bu istek internet bağımlıları tarafından karşı konulamaz bir arzu şeklinde tanımlanır. Kişi internete giremediği zamanlarda kendini keyifsiz, mutsuz, huzursuz ve gergin olarak tanımlar. Hem istek hem de bu saydığımız yoksunluk belirtileri ile mücadele açısından ilaç kullanımı gerekebilir. Ancak internet bağımlılığı davranışsal bir bağımlılık olduğu için internet bağımlılığı tedavisi için psikolojik destek alınması şarttır. Kişi psikolojik destek alırken istekle baş etme becerilerini öğrenir. İstek gelip geçici bir durum olduğu için kişi istekle baş edebilme yeteneğini kazandığı zaman internet kullanımını dengeleyebilir. Kişinin ayrıca kendisinde internet kullanımı tetikleyebilecek ve internet kullanımının kontrolünü kaybetmesine sebep olan bazı riskli durumları tanıması gerekir. Bu riskli durumların tanınması sonucu o riskli durumla karşılaşıldığında mücadele edebilmek için neler yapacağı kararlaştırılır.

Duygu ve Düşüncelerle Çalışılır

İnternet bağımlılığı tedavisi gerçekleştirilirken kişinin yaşadığı duygu ve düşüncelerle çalışılması gerekir. Bazı duygular ve düşünceler kişinin internet kullanımını kontrol edemeyecek düzeye getirmesine neden olabilir. Örneğin; sürekli can sıkıntısı yaşayan kişi internette zaman geçirmekten başka seçeneği olmadığını düşünür ve internette saatlerce zaman geçirir. Can sıkıntısı duygu, başka seçeneği olmadığı hissi bir düşünce, internette saatlerce kalmak ise bir davranıştır. Bu duygu ve düşünceler gelebilir ancak bunlar yalnızca birer düşüncedir. Kişi duygu ve düşüncelerinin davranışa dönüşmesini engelleyebilir. Duygu ve düşüncelerle başa çıkma internet bağımlılığı tedavisi için çok önemli bir yer tutar.

Israrlarla Başa Çıkılır

Kişinin internet kullanımını kontrol etme yönünde çalışmalara başlamasına rağmen arkadaş çevresi eğer kendisine tekliflerde veya ısrarlarda bulunuyorsa arkadaşlarına hayır demesi gerekmektedir. Hayır diyebilmek sadece bağımlılar için değil birçok insan için zor bir davranıştır. Hayır diyebilmeyi bilmeyen kişi kendi kararlarını uygulamakta güçlük çeker. Israrlara dayanamaz ve hedeflerini unutur. İnternet bağımlılığı tedavisi boyunca bağımlı ile hedefler koyulur. Bu hedefler genellikle kısa vadeli hedeflerdir. Ancak tedavide konulan hedefleri en çok manipüle eden durum ise bağımlının ısrarlarla başa çıkamaması ve tekrar eski duruma geri dönüş yapmasıdır.

Ruhsal Destek Sağlanır

İnternet bağımlılığı tedavisi boyunca yalnızca internet kullanım süresi ve sıklığıyla ilgili çalışmalar yapılmaz. Kişinin ihtiyacı olan ruhsal destek sağlanır. Bağımlılık birçok ruhsal bozukluk ile beraber eş zamanlı olarak ilerler. Dolayısıyla kişinin bağımlılık tedavisi gerçekleşirken ruhsal destek de alması gerekmektedir. Örneğin; internet bağımlılığı ile depresyon arasında sıkı bir bağ vardır. Kişi zamanla sosyal ilişkilerden kopar ve depresyon için gerekli zemin oluşmuş olur. Bazı yaşamsal aktiviteleri yerine getiremez hale gelir ve depresyonu daha da şiddetli hale gelir. Depresyonun yarattığı sıkıntı, mutsuzluk, huzursuzluk vb. belirtilerle mücadele edebilmek için daha çok internete ve sanal ortamlara başvurur. Bu durum da bağımlılığın şiddetlenmesine ve depresyonun da buna bağlı olarak ağırlaşmasına sebep olur. İnternet bağımlılığı tedavisi boyunca bu nedenle ruhsal bozukluklar için de psikolojik destek sağlanması gerekmektedir.


Çocuğunuzun İnternet Bağımlılığıyla bir ilgisi olduğunu düşünüyorsanız ve çocuğunuz büyürken onu nasıl eğitebilirim diye sorular soruyorsanız, mentaliumist.com/cocuk-yetistirirken-yapilan-hatalar/ yazımızı okuyabilirsiniz.

Çok fazla oyun mu oynuyorsunuz? Oyun bağımlılığınız olduğunu mu düşünüyorsunuz? O zaman yapmanız gereken tek şey;  Oyun Bağımlılığı Yazımızı okuyarak bilgi almak ve bizimle iletişime geçerek, size bu konuda nasıl yardım edebileceğimizi söylememizi sağlamanız. Oyun bağımlılığı yazımıza şuradan ulaşabilirsiniz: mentaliumist.com/oyun-bagimliligi-tedavisi/

Oyunlarla değil de asıl derdim Sosyal Medya Platformlarıyla mı diyorsunuz? İnstagram, Facebook, Snapchat, Tiktok gibi platformlarda saatler geçiriyor ve geçen bu saatlerden sonra psikolojik bir baskı mı hissediyorsunuz? Gününüzün bu kadar çabuk bittiğini ve boşa zaman geçirdiğinizi düşünüyorsanız şuradaki linkten: mentaliumist.com/sosyal-medya-bagimliligi/ Sosyal Medya Bağımlılığı yazımızı okuyabilir ve yine dediğimiz gibi bizimle iletişime geçtiğiniz takdirde sizlere bu konuda çözümler sunacağımızı bilmenizi isteriz. 

Leave a comment

0.0/5

klinik psikolog onur aydın kimdir? istanbul uzman psikolog

Mentalium Psikoloji Kadıköy psikolog alternatifleri arasında öne çıkan bir psikolojik danışmanlık merkezidir. Eğer aradığınız İstanbul psikolog seçenekleri arasında uygun fiyatlı, etik çalışan ve kurumsal bir merkez ise bizi tercih edebilirsiniz.

Mentalium Psikoloji © 2024. Tüm Hakları Saklıdır.