Skip to content Skip to footer

İnternet Bağımlısının 10 Özelliği

İnternet bağımlısı çok kısa bir süreliğine internete girmek istemektedir ancak bu süre saatleri bulur. Burada kişinin kontrolünü kaybettiğini söyleyebiliriz. Bağımlılığı en iyi açıklayan belirtilerden biri de bu kontrolün kaybıdır. Sürenin ne kadar olabileceğini ve ne kadar internette kalacağını bağımlının kendisi belirleyemez. Örneğin; Caner okuldan eve geldiğinde annesine ödevi için araştırma yapacağını söyleyerek internete girer ancak saatlerce internette kalmasına rağmen ödevi de tamamlayamamıştır. Kendisine belli bir sınır çizememiştir. İnternette kalacağı süreyi ayarlamakta zorlanmakta ve zamanın nasıl geçtiğini dahi anlayamaz hale gelmiştir. (İnternet Bağımlılığı Tedavisi İle İlgili Bilgi Almak İçin TIKLAYIN).

Yalanlar Söyler

Kişi çevresindekilere internette harcadığı zaman hakkında yalan söyler. Aile ile ortak bir karar alınır ve günde 2 saat internete girme sınırı koyulur ancak bağımlı bütün geceyi bilgisayar başında geçirmesine rağmen ertesi gün ailesine yalan söylemektedir. Yalan, bağımlı için hayatında mutlaka olan bir kavramdır. Yalan söylemediği takdirde ailesinin internete girmesini yasaklayacağını düşür ve bu nedenle sonucu ne olursa olsun yalan söyler. Bağımlının yalanları ortaya çıkınca aile üyeleri ile bağımlı arasındaki güven duygusu da ortadan kaybolur. Aile üyeleri bağımlının her an yalan söylediğini düşünür ve güvenemez. Bağımlı da gerçekten saat sınırlamasına uysa dahi ailesinin ona güvenmediğini düşünür. Bu süreçte güvenin sağlanması için profesyonel yardım almak olumlu etkiler yaratır.

Fiziksel Sorunlar Yaşar

Kişi bilgisayarın başında saatlerce zaman geçirdiği için karpal tünel sendromu, sırt ağrısı ve baş ağrısı gibi birçok fiziksel sorunla karşılaşmaktadır. Ağrılar nedeniyle genelde ilk başvuru bir ruh sağlığı uzmanından çok ortopedi servisine olacaktır. Birçok vakada bu fiziksel yakınmaların varlığı ortaya çıkmadan tedaviye başvurulmaz. Fiziksel yakınmaları olan kişinin aslında ruhsal açıdan aldığı darbe çok daha şiddetlidir.

İnternete Girmeyi İple Çeker

Kişi internet kullanımını az önce bıraksa bile tekrardan internete gireceği zaman için adeta geri sayıma başlar. Örneğin; Caner’in artık dayanamayacağı şekilde uykusu gelmiş ve ertesi gün okula gitmesi gerekmektedir. Uykuya dalar ancak uyandığında ilk iş yine internete girmek vardır. Okula gider ancak aklı derslerde değil, internete girmektedir. Aklında hep internete girmek vardır ve Caner internete girip de saatlerce sörf yapabileceği zamanı adeta iple çekmektedir. Üstelik internete giremediği zamanlarda kendisini adeta çıplak hisseder. Eksiklik hissi yaşamaktadır ve bu eksikliği sadece internette zaman geçirmek giderecektir.

Amaçları Hiç Sonlanmaz

Kişi internette bir araştırma yapmak için dolaştığını iddia ediyorsa, araştırma için yeterli bilgiye ulaşması an meselesidir ancak o an hiç gelmez. İnternette araştıracağı şeyleri araştırmaktan çok farklı konulara yönelir. Bu konuda dünyanın en önemli video içerik platformu YouTube üzerinden örnek verelim. YouTube’da dolaşırken aslında aradığınız konuyla hiç alakası olmayan bir video ilginizi çekiyor ve ona da tıklıyorsunuz. Sonra bambaşka bir video öneriliyor ve siz ona da tıklıyorsunuz. Bakıyorsunuz ki saatler geçmiş ve birkaç dakikalığına girdiğiniz YouTube’dan saatlerce sonra çıkmışsınız. İnternet bağımlısı da buna benzer bir süreç yaşar ve araştıracağı bilgiye ulaşması çok uzun sürer.

Sanal İletişimi Tercih Eder

Kişi bir süre sonra internetten diğer insanlarla iletişim kurmayı yüz yüze iletişim kurmaya göre daha kolay ve rahat bulur. Bu nedenle kişinin sosyal hayatı ciddi şekilde etkilenecektir. İnternetten kurulan iletişim çok daha kolay ve ulaşılabilir hale gelir bağımlı için. Artık sosyal ilişkilerini dahi internetten yürütmektedir. Kendisi gibi internetten sosyal yaşamını sürdüren kişilerle arkadaşlık kurar. Eski arkadaşlarını aramaz sormaz veya onlarla buluşmaz. Özellikle internet tabanlı oyun oynayan bağımlılarda artık kendini ifade edebilmenin tek yolu kendi yarattığı hayali karakterdir. Bu karakterin başarısı için uğraşır ancak bu sırada kendi hayatında başarısızlıklar ortaya çıkabilir. Sanal zevk ve kazanımlar artık onun için en önemli konu haline gelmiştir.

İstek Çok Güçlü Hissedilir

Kişi internette ne hakkında sörf yapıyorsa, ona karşı inanılmaz ve karşı koyamayacağını düşündüğü bir istek yaşar. İnternete girmek için yalanlar söylemesi de bu sebepledir. Ne yapıp edip internete girmesi gerekmektedir. Bu durumu sigara krizi yaşayan birinin hissettiklerine benzetebiliriz. Belirli bir süre ile sigara isteği çok ciddi ve başa çıkılamaz şekildedir. Benzer şekilde bir internet bağımlısının da internete girme isteği de bu derece şiddetli olabilir. Bu sebeple hem psikolojik hem de tıbbi destek internet bağımlılığında tekrarın önlenmesi adına önemlidir.

Sorumluluklarını Yerine Getiremez

Kişi, internete girmek uğruna öğrenciyse derslerini ihmal eder, çalışıyorsa işe geç kalır veya gidemez, evdeyse yemek öğünlerini dahi atlayabilir. Öğrenci olan bağımlıların sınav notlarında ciddi düşüşler göze çarpar. İnternet kullanımından ötürü zaman bulamadığı için ders çalışamamakta ve sınavlarda da başarısız olmaktadır. İnternete girme konusunda kendisine hakim olamadığı için gece çok geç yatar ve dolayısıyla sabah vaktinde uyanamaz. İşe geç gittiği için de zamanla iş yerinde bazı sorunlarla karşılaşabilir. Son olarak, bazı internet bağımlıları kendisini durduramadığı için yemek yemeye dahi zaman bulamazlar. Bu sebeple atıştırmalıklara ağırlık verdikleri için obezite riski de artış gösterir.

Suçluluk Duygusu Yaşar

Kişinin yaşadığı duygular çok karmaşıktır. Bir yandan internete girmekten muhteşem bir zevk duyar, bir yandan da suçluluk ve pişmanlık hisseder. Aslında bu durum tüm bağımlılarda vardır. İnternete girme, alkol alma, madde kullanma veya sigara içme isteğine karşı koyamadığı için kullanır/oynar ancak daha sonra bunu yaptığı için kendisini suçlar. Kendisini işe yaramaz, değersiz vb. bazı olumsuz inançlarla değerlendirir ancak bu bir beyin hastalığıdır. Kişinin kendisini suçlamasına gerek yoktur. Bir kanser hastası kanser olduğu için kendini suçlar mı? Neden bir beyin hastalığı olan bağımlılık geliştiren kişi kendisini suçlasın ki?

Yoksunluk Belirtileri Yaşar

Kişi internet kesildiği andan itibaren huzursuzluk, sinirlilik ve gerginlik gibi yoksunluk belirtilerini yaşamaya başlar. Yoksunluk belirtileri, kişinin bağımlılık geliştirdiği şeyden uzak kalmasıyla beraber bir süre sonra ortaya çıkan fiziksel ve ruhsal bazı belirtilerdir. Bu belirtiler kimi zaman kişinin yakınlarıyla ciddi çatışmalar yaşamasına neden olabilir. Örneğin; internet bazlı bir oyun oynayan çocuğun önünden annesi bilgisayarını alırsa, adeta bebekler gibi ağlamaya, bağırmaya ve öfkelenmeye başlayacaktır.

Kadıköy Göztepe Şube

Göztepe Mh. Fahrettin Kerim Gökay Cd.

No: 240 D: 7 Eren Apt.

Kadıköy / İstanbul

Mentalium Psikoloji Kadıköy psikolog alternatifleri arasında öne çıkan bir psikolojik danışmanlık merkezidir. Eğer aradığınız İstanbul psikolog seçenekleri arasında uygun fiyatlı, etik çalışan ve kurumsal bir merkez ise bizi tercih edebilirsiniz.

Mentalium Psikoloji © 2024. Tüm Hakları Saklıdır.