Skip to content Skip to footer

İntihar Riskini Gösteren İşaretler Nelerdir?

Her intihar bir trajedi ve bir dereceye kadar da gizemdir. Kişinin yalnızca bir kez geldiği yaşama veda etmesi ve bunu kendi isteğiyle gerçekleştirmesidir. İntihar genellikle derin bir umutsuzluk duygusundan kaynaklanır. Sorunların çözümünü görememe veya zorlu yaşam koşullarıyla başa çıkamama sonucunda, insanlar kendi canlarından vazgeçmeyi geçici bir duruma tek çözüm olarak görürler. İntihar etme düşünceleri olan kişiye göre intihar bir nevi son çaredir ve kişinin diğer tüm çareleri tükenmiştir.

En Sık 45-54 Yaşları Arasında Görülür

Depresyon, intihar için önemli bir risk faktörüdür; diğerler faktörler arasında psikiyatrik bozukluklar, madde kullanımı, kronik ağrı, aile öyküsünde daha önce intihar girişimi yer alır. Dürtüsellik genellikle intihara girişen ergen ve genç yetişkinler arasında bir rol oynar. Bunlardan herhangi biri nedenle risk altında sayılan bir kişi ani ruh hali değişiklikleri -iyimser bir ruh hali olsa bile- veya tamamen yeni davranışlar sergilerse, aktif olarak intihara meyilli olabilir. Başkalarına yük olmaktan, yaşamak için bir neden olmadığından, kapana kısıldığından veya dayanılmaz bir acıdan söz eden kişiler de intiharı düşünüyor olabilirler. İstatistiksel olarak, intihar en sık 45-54 yaşları arasında görülür. Kadınların intihara teşebbüs etme olasılığı erkeklerden daha yüksektir fakat erkeklerin eylemi tamamlama olasılığı kadınlardan daha fazladır.

Mantıklı Bir Karar Değildir

İnsanlar genellikle intihar eden kişilerin mantıklı nedenlerle intihar ettiği yanılgısına kapılırlar. Mantıklı gerekçeleri olduğu için intihar etmekten başka çaresi kalmadığına inanırlar. Halbuki ruh sağlığı uzmanları, intihar vakalarının yüzde 90’ından fazlasının rasyonel bir kararın değil, zihinsel bir bozukluğun sonucu olduğuna inanıyor. Aynı gerekçelere sahip olan kişilerin birçoğu ise intihar yolunu seçmektense yaşadıklarıyla yüzleşme yoluna başvururlar. Bu nedenle, intihar düşüncesi, zihinsel bozukluğu olan, alkol veya madde kullanım bozukluğu bulunan, ilaçlar kullanmaya dirençli veya sanrılar yaşayan kişilerde özellikle yoğun olabilir.

İntihar Öğrenilmiş Bir Eylemdir

Ayrıca, intihar her zaman bireysel bir umutsuzluk eylemi değildir ve bazen öğrenilmiş bir davranış olarak nitelendirilebilir. Zaman zaman medyada bir intiharın tasvirinin yapılmasından veya belirgin şekilde bildirilmesinden sonra benzer şekilde intihar olaylarının yükseldiğine tanıklık ederiz. Medyadan veya gerçek hayatta başka bir intihardan esinlenilen intihar, “taklit intihar” ve olgunun kendisi “Werther etkisi” olarak adlandırılır. Bu etki ismini, Goethe’nin (1749–1832), 1774 yılında yazdığı Genç Werther’in Acıları romanından alır. Romanı yayımlandıktan sonra, Avrupa’nın bir çok yerindeki genç erkekler, Werther ile tamamen aynı yöntemi kullanarak intihar etmeye başladı ve kitap bazı yerlerde yasaklanmak zorunda kaldı. Bazı durumlarda intihar, intiharın diğerine yol açmasıyla tüm yerel topluluğa yayılabilir. Böyle bir “intihar bulaşması”, büyük ihtimalle mutsuz gençler ve zihinsel bozukluğu olan kişiler gibi savunmasız nüfus gruplarında ortaya çıkmaktadır.

Özet

İnsanlar doğarlar, büyürler, yaşarlar ve ölürler. Şüphe yok ki hepimiz bir gün öleceğiz. Ölümümüzün sonsuz sayıda nedeni olabilir bunu kestirmek pekte mümkün değildir. Maalesef bazen insanlar kendi canlarına kıyabilmektedir buna intihar denmektedir. Bu yazımızda sizler için intihar riskini gösteren işaretler konusunu detaylı bir şekilde işledik. Umuyoruz ki sizler için yararlı olabilmişizdir.

Hepimiz sevdiklerimizi kaybettiğimizde çok üzülürüz. Onları kaybetmeyi bir türlü kabullenmeyiz ve çok fazla üzüntü duyarız. Bu duruma yas tutmak denir ve psikolojik destek alınması gerekir. Sizde sevdiklerinizi kaybettiğiniz için çok fazla mı üzülüyorsunuz? Yas sürecine girmiş olabilirsiniz. Bu durumda yas belirtilerini anlattığımız yazımız tamda size göre. Hemen okumak için mentaliumist.com/yas-belirtileri-nelerdir-yas-surecinde-neler-yasanir/  linke tıklayabilirsiniz.

Yas, bireyin sevdiği bir kişinin ölmesi neticesinde ortaya çıkan doğal ve insani bir tepkidir. Yas sürecini derinden etkileyen birçok faktör vardır. Sizde yas sürecinde olduğunuzu mu düşünüyorsunuz? O halde yas sürecini anlattığımız yazımız tamda size göre. Hemen okuyabilmek için mentaliumist.com/yas-sureci/ linke tıklamanız yeterli.

Herkes acısıyla tatlısıyla kendine biçilmiş hayatı yaşar. Hiç şüphesiz herkes daha iyi bir yaşama sahip olmayı istemektedir. Daha iyi bir hayata sahip olmak için gerekli olan birkaç küçük ipucu vardır. Sizde daha iyi bir yaşama sahip olmak mı istiyorsunuz ? O halde bu yazımızı tamda size göre mentaliumist.com/daha-iyi-bir-yasama-sahip-olmak-icin-ne-yapmali/ hemen okumak için linke tıklamanız yeterli.

 

klinik psikolog onur aydın kimdir? istanbul uzman psikolog

Mentalium Psikoloji Kadıköy psikolog alternatifleri arasında öne çıkan bir psikolojik danışmanlık merkezidir. Eğer aradığınız İstanbul psikolog seçenekleri arasında uygun fiyatlı, etik çalışan ve kurumsal bir merkez ise bizi tercih edebilirsiniz.

Mentalium Psikoloji © 2024. Tüm Hakları Saklıdır.