İntihar Riski Olan Kişiye Yardım
İntihar riski bulunan yakınınıza nasıl yardım edersiniz ve onu intihardan uzak tutabilirsiniz? İntiharı önleme yolları için mutlaka profesyonel destek almak önerilir çünkü intihar oldukça riskli bir davranıştır. İntiharı önlemek için kişinin yakınlarının çabası oldukça önemlidir.
İntihardan kişiyi vazgeçirmek için intihar düşüncelerine karşı bazı önlemler almak gerekir. Yazımızda bu önlemleri değerlendireceğiz ve intihar riski bulunan yakınınıza nasıl yardım edersiniz sorusuna cevaplar bulabileceksiniz.
3 Maddede İntihar Riski Olan Kişiye Yardım Etmek
İntihar, kişinin kendi isteğiyle hayatına son vermesidir. İntihar, dünyanın her yerinde önemli bir halk sağlığı sorunudur. Her yıl milyonlarca insan intihar ederek hayatını kaybetmektedir.
İntiharın birçok farklı nedeni olabilir. İntihar riski taşıyan kişiler arasında depresyon, bipolar bozukluk, şizofreni, alkolizm ve madde kötüye kullanımı gibi ruhsal hastalıklar yaygın olsa da, intihar eden kişilerin yaklaşık yarısında herhangi bir psikiyatrik bozukluk teşhisi konulmamıştır.
İntihar riski bulunan yakınınıza nasıl yardım edersiniz sorusuna vereceğim üç maddeli bir yanıt bulunmaktadır. Bunlardan ilki onunla konuşmaktan çekinmemek olacaktır.
İntihar Etmeyi Düşünen Kişi ile Konuşun
İntihar düşünceleri hakkında konuşmaktan çekinmeyin. Kişinin içinde bulunduğu zor durumu anladığınızı ve ona yardımcı olmak istediğinizi gösterin. İntiharı düşünen bireyler genellikle çaresizlik hissini oldukça derinden hissederler. İntihar düşüncelerinin mantıklı ya da mantıksız oluşunu değerlendirmek size düşmez.
Bu sizin sorumluluğunuz değildir ancak onu dinlemek sizin sorumluluğunuz altındadır. Bu nedenle mutlaka intihar etmek isteyen kişi ile çekinmeden açık açık konuşun. Bazı kişiler intihar konusunu açtıklarında yakınlarının intihar etme riskini arttırdıklarını düşünür ve bu nedenle konuşmaktan uzak durabilirler.
Ancak bu yanlıştır ve hatta kişinin zaten çevresindekiler tarafından anlaşılmadığı düşüncesini pekiştirmekten başka bir şeye yaramaz. Bu nedenle intihar riski bulunan yakınınıza nasıl yardım edersiniz sorusuna ilk cevabımız onunla konuşmak ve hislerini anlatmasını sağlamaktır.
İntihar Riski Olan Kişiyi Yargılamayın
İntihar, çaresizlik duygusunun bir sonucu olabilir. Kişi, içinde bulunduğu zor durumdan kurtulmak için çaresiz hissedebilir ve intihar etmeyi bir çözüm olarak görebilir. Ancak, intihar hiçbir zaman çare değildir. İntiharın birçok farklı nedeni olabilir ve bu nedenlerin çoğu, profesyonel yardım alınarak çözümlenebilir.
İntihar riskini yaşayan kişilerin yaşadığı çaresizlik belki gerçek anlamda çaresizlik tablosunu size göstermeyebilir ancak bu durum onun düşüncelerini ve hissiyatını eleştirmeniz ve yargılamanızı da gerektirmez. Onun doğruları veya yaşamı değerlendirmeleri sizinle aynı olmayabilir ama saygı göstermek zorundasınız.
Dolayısıyla onu eleştirmek, yaşadığı duyguları saçma ve zeki olmayan şeklinde değerlendirmek onu intihara daha çok sürükleyebilir. İntihar riski bulunan yakınınıza nasıl yardım edersiniz sorusunun bir diğer cevabı da onu eleştirmek ve suçlamaktan kaçınmaktır.
Onu Tedaviye Yönlendirin
İntihardan kurtulmanın ilk adımı, intihar düşüncelerinin ciddiyetinin farkına varmaktır. İntihar düşüncesi olan kişilerin çoğu, bu düşüncelerin geçici olduğunu ve kendi başlarına başa çıkabileceklerini düşünür.
Ancak, intihar düşüncesi olan kişilerin %60’ından fazlası, bu düşünceleri eyleme dökmektedir. Bu nedenle, intihar düşüncesi olan kişilerin profesyonel yardım alması çok önemlidir.
Bir psikiyatrist veya terapist, intihar düşüncelerini anlamanıza ve bunlarla başa çıkmanıza yardımcı olabilir. İntihar düşüncelerinizi güvendiğiniz biriyle paylaşmak, yalnız olmadığınızı hissetmenize yardımcı olabilir.
Yeterince uyumak, sağlıklı beslenmek ve düzenli egzersiz yapmak, ruh sağlığınızı iyileştirmeye yardımcı olabilir.İntihar düşüncesi olan diğer insanlarla tanışmak ve onlardan destek almak, zor zamanlarda size güç verebilir.
İntihardan kurtulmak mümkün. Eğer intihar düşünceleriyle mücadele ediyorsanız, profesyonel yardım alın ve kendinizi yalnız hissetmeyin.