İş Stresiyle Başa Çıkma Yolları
İş ortamı kişilerin en çok zorlandığı ve stres yaşadığı ortamlardan birisidir. İş yeri bir çok kişi için stresli bir alandır. Bu nedenle de iş stresiyle başa çıkma yolları bulmakta zorlanan birçok birey vardır.
Yazımızda iş stresiyle başa çıkma yolları üzerine bazı yöntemleri bulacaksınız. Ancak bu yöntemlerin kalıcı olması ve strese kalıcı çare bulmak için bizden randevu alabilirsiniz.
İş Stresi Nedir?
İş stresi, çoğu kişinin zaman zaman karşılaştığı iş kaynaklı ruhsal sorunları ifade eder. Kişi bazen iş yükünün artması, işlerin zamanında veya istediği şekilde olmamasından dolayı stres yaşar. Bu gibi durumlar bireye kaygı verip kendini sıkışmış ve bu işin içinden çıkamayacağını hissettirebilir.
Böyle durumlarda kişinin sürekli yapacağı işlerin listesine bakıp yetersizlik hissetmesi kaygıyı arttırmaktadır. İş stresi oldukça önemli bir konudur. Çünkü bitmeyen veya artan bir iş stresi yaşamak tükenmişlik başta olmak üzere diğer ruhsal problemlere kaynaklık edebilir. İş stresiyle başa çıkma yolları hakkında kişinin mutlaka uzman psikolog desteği alması gerekir.
İş Stresiyle Başa Çıkma Yolları- Hayır Demek
İş stresiyle başa çıkma yolları arasında ilk ve en etkili olanı hayır demeyi öğrenmektir. Ne yazık ki birçok çalışan maddi sorunları nedeniyle üzerine yüklenen ekstra sorumluluklara hayır diyememekte ve bunların neticesinde iş stresi yaşamaktadır.
Başlangıçta hayır denildiğinde amiri veya müdürü tarafından işine son verileceği yönünde kaygı yaşasa da iş ortamında mutlu kalabilmek için hayır deme yöntemlerinin öğrenilmesi iş stresiyle başa çıkma yolları geliştirmede etkili bir yöntem olacaktır. Unutmayın, mutlu olmadığınız yerde performansınız da düşecektir.
İstemediğiniz şeylere hayır demek sizin için ilk başta zor ve yıpratıcı görünebilir. Ancak zamanla hayır diyebilmenin hazzı ve benlik saygısının gelişimi sayesinde istemediğiniz şeyleri yapmadığınızı görecek ve iş stresi ile daha kolay baş edebileceksiniz. Özetle, hayır demek, iş stresiyle başa çıkma yolları arayan biri için en ideal yöntemlerden biridir.
İş Stresiyle Başa Çıkma Yolları- Stres Bulaşıcıdır
İş arkadaşlarınız arasında aşırı kaygılı ve stresli olanlardan uzak durun. Kaygı ve stres bulaşıcıdır. Onların kaygısı zamanla size de bulaşacaktır. Aşırı kaygı bulaşıcı bir hastalıktır. Bu nedenle daha az stresli kişilerle arkadaşlıklar kurun.
Bazı kişiler gerek kişilik yapıları gerekse patolojik sebeplerle diğerlerine göre daha fazla strese maruz kalırlar. Örneğin; bir kişi müdürüyle yaşadığı bir sürtüşme sonucu bunu iş sürecinin doğal akışında yer alan bir durum olarak nitelendirebilir. İş yerinde strese daha çok maruz kalan kişi aynı zamanda iş stresiyle başa çıkma yolları bulma konusunda da zorlanan kişidir.
Bir diğer kişi ise bu tartışmayı bir felaket senaryosu olarak değerlendirip kendisine iş sonu yapılacağı ve bir daha iş bulamayacağı yönünde düşünebilir.
Görüldüğü gibi iki kişi aynı olaya farklı tepkiler sergileyebiliyor. Bu durum da aynı olayın farklı kişilerde farklı stres seviyelerine yol açmalarına neden oluyor.
Bu nedenle, iş stresiyle başa çıkma yolları arasında en etkili olanlarından biri de iş arkadaşlarından kendine yakın olanları belirlerken daha az stresli olanları seçmektir.
İş Stresiyle Başa Çıkma Yolları- İnsan Olduğunuzu Unutmayın
İş stresiyle başa çıkma yolları içerisinde en etkili yöntemlerden biri de kişisel kapasitenizi bilmek ve buna uygun çalışma düzeni yakalamaktır. Mevcut çalışma düzeniniz ne yazık ki sizi bir makine olarak görebilir ancak şunu unutmamalısınız ki siz bir insansınız.
Birçok stresli ve kaygılı kişinin gözden kaçırdığı şey, bir insanın çalışma kapasitesinin diğer kişilerle aynı olmayacağıdır. İş stresi için en önemli faktörlerden biri de aşırı iş yüküdür. İş yükü çok fazla olan kişilerde doğru orantılı olarak stres yükü de fazla olacaktır.
İş yerinde sizden istenenler fazla olabilir. Ancak daha önce de belirttiğimiz gibi siz bir insansınız ve bir noktada hayır demeyi öğrenmelisiniz.
Çalışmanın sonu yoktur. Varsayalım 24 saat uyku almadan ve yemek yemeden çalışıyorsunuz. Bu şekilde ruhsal ve fiziksel olarak hasar almadan kaç gün gidebilirsiniz?
Bu sebeple size ne kadar iş yükü verilirse verilsin sınırlarınızı mutlaka çizin. Eğer çizdiğiniz sınırlar verilen iş yükünün çok altında kalıyorsa, hayır demeyi öğrenmenin zamanı geçiyor demektir. Artık hayır demeli ve hayır cevabına olumlu yanıt alamıyorsanız işten ayrılmalısınız.
İş Stresiyle Başa Çıkma Yolları- Felaketleştirmeyin
Kaygı ve stresin en önemli kaynaklarından birisi de felaket senaryolarıdır. İş stresinin de dolayısıyla önemli kaynaklarından birisi de felaketleştirmedir. Felaketleştirme, kişinin yaşadığı bir olayla ilgili olabilecek en kötü ihtimal üzerinde düşünmesi ve odaklanmasıdır.
İş stresiyle başa çıkma yolları arasında yapılabilecek en önemli şeylerden birisi de olayları felaketleştirmekten kaçınmadır. İş ortamında bazen olumsuz olaylarla karşılaşabilirsiniz. Ancak bu durum felaket senaryoları üzerinden değerlendirilirse olumsuz düşünceler olumsuz davranışlarla sonuçlanır.
Bunu bir örnekle açıklayalım. Bir proje üzerinde yoğunlaşan çalışan projenin beğenilmemesi halinde işine son verileceğini düşünüyorsa bu durumu felaketleştiriyor demektir.
Bir çalışan projesi beğenilmediğinde hiçbir geri bildirim almadan pozisyonuna son verilen kaç çalışan vardır? Bu noktada felaket senaryoları kişinin stres seviyesini arttırabilir. Özetle, iş stresiyle başa çıkma yolları arasında yaşanan olayları felaketleştirmemek önemli bir çözüm olabilir.