Skip to content Skip to footer

Kleptomani (Çalma Hastalığı) Nedir?

Çalma hastalığı veya bilinen diğer adıyla kleptomani hastalığına sahip olan hastalar hırsızların aksine kazanç elde etme, intikam alma gibi nedenlerden dolayı çalmazlar. İçlerindeki çalma dürtülerine engel olamazlar. Çalma eylemleri planlamadan kendiliğinden gerçekleşir. Bazıları market gibi açık alanlarda hırsızlık yaparlar, bazıları da arkadaş ortamında, aile ortamında kendilerine engel olamazlar.

Kişiye Zevk Verir

Çalma eylemi hastaya zevk verir. Gördüğü eşyaya sahip bile olsa onu çalmaktan çekinmez. Bir başka deyişle, kişide aynı eşya bulunsa dahi çalma eyleminden geri durmaz. Bu nedenle kendisinde olan herhangi bir şeyi de çalabilir. Kişi dürtülerine hâkim olamaz. Kleptomaninin tedavisi çok kolay olmasa bile ilaçlarla ve terapilerle dürtüler kontrol altına alınmaya çalışılır. Bu nedenle en az ilaç tedavisi kadar psikoterapi de oldukça faydalıdır. Çalma hastalığı her yaşta görülebilir. Kadınlarda erkeklere oranla daha fazla rastlanmaktadır.  Kleptomani hastaları yalnızca ihtiyaçları olmayan maddi değeri az malları çalma eğilimindedir.

Ekonomik Durum Önemli Değildir

Kleptomani kişinin sosyoekonomik düzeyiyle ilişkili bir ruhsal bozukluk değildir. Yüksek statü içinde olanlar arasında da kleptomani görülmektedir. Kişiler bu davranışlarına engel olmak için çevrelerinden uzaklaşabilir ve alışveriş yapmamaya başlayabilirler. Alışveriş yaptıklarında çalma dürtülerini kontrol edemez ve hakim olamazlar. Kleptomaninin asıl nedeni tam olarak bilinememektedir ancak bağımlılık ile ilgili bozukluklar ile ilişkili de olabilir. Çalma eylemi kişinin vücudunda dopamin seviyesinin artışına neden olabilir. Dopamin zevkli duyguların oluşmasında etken olan bir kimyasaldır. İşte bu nedenle tekrarlayıcı çalma dürtülerini harekete geçirebilir. Biraz önce de belirttiğimiz gibi kişi bir nesneyi çalma dürtüsüne engel olamamaktadır.

Kleptomani Belirtileri

  • Çalarken zevk alma ve haz duyma
  • Hırsızlıktan sonra pişman olma, üzülme veya utanma
  • Dürtüler ortaya çıktığında kişinin hissettiği gerginlik hali
  • Kişinin çalma dürtülerini kontrol edememesi

Kleptomani Tedavisi

Çalma hastalığı tedavisi olan bir ruhsal rahatsızlıktır. Kleptomani tedavisinde psikoterapiler, ilaç tedavisi, davranışçı yöntemler ve alışveriş engelleme gibi yöntemler kullanılır. Tedavideki temel amaç ise kleptomani hastasının bilinç dışına ulaşıp hastanın davranışları ile ilgili motivasyonu anlamak ve bu davranışları değiştirmektir. Psikodinamik psikoterapiler uzun süreçli terapilerdir. Psikodinamik yönelim bilişsel davranışçı terapilere göre daha uzun bir zaman dilimini teşkil etmektedir. Kleptomani psikiyatrik bir sorundur ancak hasta kişinin sosyal statüsünü yerle bir eder. Tedaviden kaçınılmamalıdır. Yardım alınmalıdır.

Özetle

Bu yazımızda sizlere kleptomani (çalma hastalığı) dan ve tedavi sürecinden bahsettik. Buna benzer psikolojik rahatsızlıklardan biri olan panik bozukluk şüphesi taşıyorsanız ya da çevrenizde şüphelendiğiniz ve yardımcı olmak istediğiniz kişiler var ise merak ettiğiniz her şey için mentaliumist.com/panik-bozukluk-nedir/ yazımızı okuyabilirsiniz.  

Ayrıca çok yaygın olarak görülen bipolar bozukluk ile ilgili merak ettiğiniz ve öğrenmeniz gereken tüm bilgilere bipolar bozukluk ile ilgili şu yazımızdan ulaşabilirsiniz:  mentaliumist.com/bipolar-bozukluk-nedir/

Kadıköy Göztepe Şube

Göztepe Mh. Fahrettin Kerim Gökay Cd.

No: 240 D: 7 Eren Apt.

Kadıköy / İstanbul

Mentalium Psikoloji Kadıköy psikolog alternatifleri arasında öne çıkan bir psikolojik danışmanlık merkezidir. Eğer aradığınız İstanbul psikolog seçenekleri arasında uygun fiyatlı, etik çalışan ve kurumsal bir merkez ise bizi tercih edebilirsiniz.

Mentalium Psikoloji © 2024. Tüm Hakları Saklıdır.