Yakınınızın madde kullandığını düşünüyorsunuz ancak onun hangi maddeyi kullandığını bilemiyorsunuz. Uyuşturucular ile ilgili pek bilginiz yok ancak ona yardımcı olmak istiyorsunuz. Farklı maddeler kişilerde farklı davranışsal ve fiziksel belirtiler ortaya çıkarır. Bazı maddeler kişide uyku hali yaratırken bazıları ise tam tersi uyanıklık ve zindelik etkisi verebilir. Bu yazımızda yakınınız kokain kullanıyorsa bunu anlamanın yollarından bahsedeceğiz.
Fiziksel Belirtiler
Öncelikle kokainin yarattığı fiziksel etkilere bakın. Fiziksel belirtiler konusunda dikkat edilmesi gereken nokta ise aynı fiziksel belirtilerin birtakım hastalıklarda da bulunuyor olabilmesidir. Örneğin; soğuk algınlığı yaşıyor gibi burnunu çeken yakınınız kokain kullanıyor olabilir ancak basit bir soğuk algınlığı da yaşıyor olabilir. Bu tip değerlendirmeleri yaparken yakınınızın ne kadar süredir bu belirtiyi yaşadığına, ek bir hastalığının olup olmadığına ve fiziksel belirti ile kafanız karışıyorsa davranışsal belirtilerle iddianızı desteklemeye çalışın.
Burnunu Çekip Çekmediğine Bakın
Kokain kullanan kişilerin sinüsleri etkilenir ve burnu sürekli akar. Burun çekme davranışı, soğuk algınlığındakine çok benzerdir. Bunun için ikisinin arasında ayrımın mutlaka yapılması gerekir. Kokain kullananlar genellikle burunlarına devamlı dokunurlar. Ayrıca burunlarında kanamalar ve burun iç yüzeyinde hasarlar görülebilir. Burun kanamalarını yukarda belirttiğimiz gibi fiziksel bazı hastalıklardan ayırmak gerekmektedir.
Eşyalarında Veya Burnunda Beyaz Toz Olup Olmadığına Bak
Kokain büyük çoğunlukla burundan çekilerek alınan bir madde olduğu için kişilerin burnunda beyaz bir toz kalıntısı kalabilir. Ayrıca sadece burnunda değil eşyalarında da kokain kalıntısı kalabilir. Bu eşyaların üzerinde kokain kullanmış olabileceği için kontrol edilmesinde fayda vardır. Kokain kullanan kişi bu kalıntıların kokain olmadığını iddia edecektir veya o eşyaları saklamaya çalışacaktır.
Yakınınızın Gözlerinin Kızarık Olup Olmadığına Bak
Kokain, uyarıcı bir madde olduğu için kokain kullanıcısının gözlerinin kızarmasına ve kanlanmasına sebep olur olur. Rastgele zamanlarda gözlerinin kızarık olup olmadığına bakın. Kokain aynı zamanda uykusuzluğa da sebep olabilir. Bu sebeple kokain kullanıcısının gözleri özellikle sabah saatlerinde kızarık olur. Madde kullanan kişiler gözlerinin kızarıklığından kurtulmak ve ailelerinden bu durumu gizlemek için bazı damlalar kullanırlar. Bu konuda da dikkatli olmalısınız.
Yakınınızın Göz Bebeklerinin Büyümesine Dikkat Edin
Kokain kullanan kişinin göz bebekleri genişleyerek büyür. Kullanan kişinin göz bebeklerindeki büyüme ortalama 30 dakika sürer ki bu süre kokainin etki süresidir. Ancak bu fiziksel belirti en az güvenilir olanıdır çünkü birçok maddenin kullanımında göz bebekleri büyüyebilir. Bu sebeple bu belirtiyi gördüğünüz zaman kokain kullanımı konusunda yakınınızı suçlamamalısınız.
Kullanım Eşyalarına Dikkat Etmelisiniz
Kokain kullanan kişiler maddeyi hangi yolla alırlarsa alsınlar bazı gereçlere ihtiyaç duyarlar. Örneğin; masaların veya rulo yaparak kullandığı banknotun üzerinde kokain kalıntılarına rastlanabilir. Kokainin etkisini asidik yönde arttırmak için limon suyuna ihtiyaç duyulabilir. Limon suyu kalıntısı kadar limon suyunu sıktığı çay kaşıklarına da dikkat edilmelidir.
Davranışsal Belirtiler
Yalnızca kokain değil tüm maddelerin kullanımı ile birlikte kullanan kişinin davranışları değişime uğrar. Davranış değişimleri kullanılan maddeye göre farklılıklar gösterebilir. Bu yüzden yakınınızın kokain kullanıp kullanmadığını anlamanın bir yolu da davranışsal değişimleri gözlemlemektir. Ayrıca fiziksel olarak belirtileri gözlemlerken zorlanıyor ve kararsız kalıyorsanız, davranışsal belirtiler bu konuda iddianızı güçlendirmek için yardımcı olacaktır.
Her Zamankinden Farklı Davranışlar Sergileyebilir
Kokain kullanan kişiye aşırı coşkunluk hali verir. Kokain bağımlısı madde alımını takiben aşırı mutlu, kıpır kıpır veya aşırı kuşkucu bir izlenim verebilir. Ortalama 1 saat bu şekilde davranmaya devam edebilir. Kokain kullandığından şüphelendiğiniz yakınınızı madde aldığını tahmin ettiğiniz süreç öncesi davranışlarıyla kıyaslamalısınız. Eğer çok daha mutlu, çok daha güleç veya çok daha öfkeli, çok daha kuşkucu ise şüpheleriniz artabilir.
İştah Durumunu Kontrol Edin
Kokain kullanımı kişinin iştahının azalmasına yol açar. Eğer kişinin önceden iştahı açıksa ancak daha sonra iştahsızlık sorunu yaşamaya başlaması söz konusu ise bu durumu değerlendirmek gerekir. İştahsızlığa başka birtakım rahatsızlıkların da eşlik edebileceğini bilmelisiniz ve bu durumları elemelisiniz. İştahsızlığın sebep olabileceği aşırı kilo kaybı da size fikir verebilir. Ayrıca iştah kaybında odaklanmanız gereken bir diğer önemli husus ise bunun sürekliliğidir. Anlık veya günlük iştah sorunu yaşanması psikolojik bazı etkenlere bağlanabilir ancak kokainin yarattığı iştahsızlık daha süregelen bir iştahsızlık sorunudur.
Hayatındaki Uzun Süreli Değişimlere Dikkat Et
Uzun süre madde kullanan kişilerde olduğu gibi uzun vadeli kokain kullanıcılarında da sık yalan söyleme davranışlarına rastlanır. Yakınlarını kandırmaya ve onlardan para sızdırmaya çalışır. Sürekli ortadan kaybolabilir ve bu süre zarfında madde kullanıp gelebilir. Sözlerine güvenemez hale gelirsiniz ve her söylediğini ikinci kez kontrol etmek durumunda kalabilirsiniz. Yeni arkadaş çevreleri oluşturur ve onlarla birlikte zaman geçirirler. Eski arkadaş grupları ile yaptığı aktiviteler artık zevk vermez hale gelir.
Ailesine, arkadaşlarına ve iş yaşamına karşı olan sorumluluklarını yerine getiremez hale gelirler. Kokaine çok fazla para harcadıkları için maddi durumları kötüleşir. Kokaini alabilmek için artık yeteri kadar parası kalmadığında da evdeki eşyaları gizlice satmaya çalışırlar. Bu sebeple evde kaybolan eşya var mı diye kontrol etmelisiniz. Ayrıca evdeki eşyaları satamazsa cebinizden para çalmaya çalışacaktır. Evde mümkün olduğunca para bulundurmamaya çalışın.