Sosyal medya artık hayatımızın her alanını ele geçirmiş durumda. Çoğumuz günün ciddi bir kısmını sosyal medya platformlarında geçiriyor. Dijital dünya bizi adeta içine çekmiş durumda. Bazıları için ise sosyal medya bir eğlence aracı olmaktan daha ötesi haline gelmiş durumda. Sosyal medya platformlarına göre yaşamını düzenleyen kişilerin sayısı hiç de azımsanacak durumda değil. Birçok insan tarafından sosyal medya artık takdir toplamanın, sevilmenin ve başarının bir aracı olarak görülüyor. Hepimiz takdir edilmekten ve sevilmekten haz duyarız ve bu çok doğal bir durumdur ancak bazılarımız bunu gerçek yaşantılar ile değil sosyal medyayla gerçekleştirir. İşte sağlıksız olan süreç de budur.
Ne Kadar Like Aldıysan O Kadar Mı Seviliyorsun?
Sosyal medya platformlarında like almak veya takipçilerinin çok sayıda olması artık bir statü simgesi haline gelmiş durumda. Dijital hayatın üzerimizdeki etkisi çok büyük. Birçok insan Instagram hesaplarında o gün bir restoranda yiyeceği yemeğin veya ortamın fotoğraflarını paylaşıyor. Paylaşımların amacı eğer masum bir eğlenceden ibaret ise herhangi bir sorun olduğunu söyleyemeyiz. Ancak bazı kişiler ise paylaşımları neticesinde sevilme amacı güderler. Örneğin; paylaştığı fotoğrafın kaç tane like aldığı bazıları için haddinden fazla önem arz edebilir. Arkadaşlarından veya diğer fenomen olmak isteyen kişilerden daha az like alındığı zaman kişi kendini kötü hissedebilmektedir. Bu durumda sevilmediğini, takdir göremediğini düşünebilir.
Çoğu kişi sosyal medyada aldığı like ile mutlu olurken, bu mutluluğun ne kadar gerçek olduğu da sorgulanmaktadır. Like ile mutlu olunur mu? Like almak insanı sevindirir mi? Soruların yanıtlarına birlikte bakalım.
Sosyal Medya İle Gelen Mutluluk Sahtedir
Sosyal medya platformlarında kişinin takdir görme çabası kişinin ruhsal açıdan zor zamanlar yaşadığının da göstergesi olabilir. Paylaşım yapmak, takdir görme çabasındaki kişi için artık sadece paylaşım amaçlı değildir. Bir gösterişin de ötesinde ruhsal tatmini sağlayabilmek amacı güder. Sevilmemek sıkıntı yaratan bir durumdur elbette. Kimse çevresi tarafından saygı görmediğinde veya sevilmediğinde mutlu olmaz ancak saygı ve sevgiyi sosyal medyada aramak da tamamen yanlıştır. Kişilerarası ilişkilerin kaybı ile sosyal medya artık sevilmeme şemasını düzeltmeye yönelik bir amaç halini almıştır. Sahte ve geçici mutluluklar sevilmeme şemasını iyileştirmez. Kişinin yaşadığı mutsuzluk ve değersizlik şemalarının farkına varması ve profesyonel destek alması önemlidir. Bu sayede artık sosyal medya üzerinden gelecek like’ların da çok önemi kalmayacaktır. Organik bir mutluluk için kişinin önce kendisinde bir sorun olduğunun farkına varması gerekmektedir. Ayrıca çözüm olarak da sosyal medyada gelecek takdir göstergelerini dikkate almaması gerekmektedir. Sosyal medya mutluluğu geçici bir mutluluk sunmaktadır.
Like almak insanı sevindirir mi?
sorusunun yanıtı verdiğimiz bu yazımızda, sosyal medya beğenisi ile kişilerin yaşadığı sahte ve geçici mutluluktan bahsettik. Günümüz teknolojisi sosyal medyada alınan like’lar üzerinden geçici mutluluklar sunmasının yanı sıra ciddi oranda sosyal medya bağımlılığı da yaratmaktadır. Sosyal medya ya da sosyal dünya bağımlısı olduğunuzu düşünüyorsanız ya da çevrenizde bu durumdan muzdarip olduğunu düşündüğünüz kişiler var ise ilgili yazımıza link üzerinden erişebilirsiniz: https://mentaliumist.com/sosyal-medya-bagimliligi/
Aynı zamanda sosyal medya bağımlılığı gibi teknolojinin sunduğu internet bağımlılığı da benzer sorunlar doğurmaktadır. Son yıllarda artış gösteren teknoloji bağımlılığının bir parçası olan internet bağımlılığı hakkında detaylı bilgi için https://mentaliumist.com/internet-bagimliligi/ linke tıklayabilirsiniz.
Çağımızın teknoloji ve internet bağımlılığı sorunundan en çok muzdarip olan ise yine çocuklar oluyor. Çocukların internet bağımlılığı hakkında detaylı bilgi almak ve ebeveyn olarak neler yapılması gerektiğini öğrenmek için https://mentaliumist.com/internet-bagimlisi-cocuklar-ve-ailelere-oneriler/ linke tıklayabilirsiniz.