Mentalium Blog








5 Soruda Panik Atak Tedavisi
5 Soruda Yeme Bağımlılığı Nedir?
Bağımlılığı tanımlarken en kısa şekilde kişinin bağımlı olduğu şeyden zarar görmesine rağmen yine de yapmaya devam etmesi diyebiliriz. Elbette bağımlılığı daha geniş şekilde de tanımlayabiliriz ancak en karakteristik tanım kişinin zararlarına rağmen yine de bağımlılığı sürdürmesidir. Yeme bağımlılığı kişinin hem ruhsal hem de fiziksel olarak olumsuz etkiler yaşamasına neden olan bir ruhsal bozukluktur. Yeme bağımlılığı tedavisi olan bir rahatsızlıktır. Eğer siz de yeme bağımlılığı sorunu yaşıyor ve bundan kurtulmak istiyorsanız, uzman psikolog kadromuzdan destek alabilirsiniz.
7 Soruda Bilişsel Davranışçı Terapi Nedir?
İnsanlara ruhsal yönden destek sağlamak için bazı psikoterapi ekolleri ortaya atılmıştır. Zamanla bazı bilim insanları geçmişte kullanılan teknikleri eleştirmiş ve yeni teoriler geliştirmişlerdir. Tüm bu gelişimler aslında bireylerin ruhsal değişimleri için yararına gerçekleşmiştir. Mentalium Psikoloji olarak biz de bilişsel davranışçı terapi yöntemlerini kullanmaktayız. Eğer siz de bilişsel ve davranışçı metodlarla ruhsal destek almak isterseniz uzman psikolog kadromuza ulaşabilirsiniz.
16 Maddede Doğum Psikoloğu Nedir?
Dünya genelinde prenatal (doğum öncesi) ve perinatal (doğum anı) psikolojisi ile ilgilenen psikologlar ülkemizde de Hamile ve Doğum Psikoloğu olarak bilinmektedirler. Görece yeni bir psikolojik destek sunan bir alt alandır. Eğer siz de gebelikte doğum psikoloğu arayışınıza sahipseniz, doğum psikoloğu eğitimi alarak uzmanlaşmış psikolog kadromuzdan destek alabilirsiniz.
4 Soruda Obsesif Kompulsif Hastalığı Nedir?
Obsesif kompulsif bozukluk aynı zamanda obsesif kompulsif hastalığı (takıntı hastalığı) olarak da bilinmektedir. Kişinin takıntılı düşüncelerinin varlığı ve bu düşüncelerin yarattığı sıkıntı ile başa çıkmak amacıyla gerçekleştirdiği zorlantı davranışlarının varlığıyla kendisini gösteren bir ruhsal sorundur. Eğer siz de obsesif kompulsif hastalığı işaret eden bazı belirtilere sahipseniz, uzman psikolog kadromuzdan destek alabilirsiniz.
4 Soruda Erteleme Hastalığı Nedir?
Herkes belki de en az bir kez daha sonra gerçekleştireceği bir görevi erteler ve bunun yerine öncelikli olmayan görevlere odaklanır. Öğrencilere bu, ödevlerini son teslim tarihinden bir gün önce ertelemek gibi görünebilir. Erteleme hastalığı her ne kadar bu davranışlarla örtüşse de her erteleme davranışı görülen kişide hastalığı düşünmeyiz. Ancak bu durum, zaman zaman olduğundan daha sık oluyorsa, insanların yaşamlarında fonksiyonlarını yerine getirme yetilerini bozuyor, yaşam kalitelerini düşürüyorsa sorun var demektir. Bu konuda psikolog desteği alabilirsiniz.
10 Soruda Psikolojik Mide Bulantısı
Yaşadığımız bazı ruhsal sorunlar sebebiyle fiziksel bazı yakınmalarla karşılaşabiliriz. Depresyonda mide ve bağırsak rahatsızlıkları görülebilirken mide bulantısı da bazen psikolojik birçok rahatsızlıkta ortak görülen belirtiler arasındadır. Psikolojik mide bulantısı birçok kişinin yaşamını alt üst eden bir belirti olmakla beraber altında yatan ruhsal sorun düzelince ortadan kalkabilir. Eğer siz de psikolojik mide bulantısı yaşıyorsanız, uzman psikolog kadromuzdan destek alabilirsiniz.
7 Maddede Mutsuzluk Nasıl Geçer?
Yaşamımız boyunca her zaman mutlu olamayacağımız gibi her zaman da mutsuzluk yaşamayız elbette. Nasıl mutlu olmamız zaman zaman doğalsa mutsuzluk da zamanla geçer. Ancak bazen kendi kendimize öyle yanlışlar yaparız ki mutsuzluk ya geçmez ya da ancak uzun zamanda geçer. Peki uzun bir süredir mutsuz isek mutsuzluk nasıl geçer? Bugünkü yazımızda mutsuzluk nasıl geçer sorusunun cevabını mutsuzluk yaratan yanlışlarımızı değerlendirerek bulmaya çalışacağız. Eğer siz de mutlu olmak istiyorsanız ve mutsuzluk halinden kurtulmayı amaçlıyorsanız, uzman psikolog kadromuzdan destek alabilirsiniz.
13 Maddede Hamilelik Stresi Nasıl Oluşur?
10 Soruda Panik Ataktan Kurtulma Rehberi
7 Maddede Obsesif Kompulsif Bozukluğu Yenmenin Yolları
11 Soruda Çocuk Psikoloğu Nedir?
9 Soruda Şiddetli Depresyon Hakkında Herşey
10 Soruda Sosyal Fobi Atakları
7 Soruda İstanbulda En İyi Psikolog Kimdir?
4 Soru 4 Cevap: İstanbul Psikolog
9 Soruda Evlilik Psikoloğu Ne Yapar?
Kadıköy Psikolog : 5 Soru 5 Cevap
10 Soruda Çocuk Terapisti Hakkında Herşey
15 Soruda Aile Terapisti ve Aile Terapisi Nedir?
4 Soruda Gerçekten Kadıköy Pedagog İhtiyacınız Var Mı?
5 Maddede Psikolog Hakkında Önyargılar
11 Maddede Obsesif Kompulsif Kişilik Bozukluğu
Psikolojik Kaşıntı İle İlgili 4 Soru 4 Cevap
6 Soruda Özgüven Eksikliği Hakkında Herşey
8 Soruda Duygudurum Bozukluğu Nedir?
5 Soruda Seçici Konuşmazlık Nedir?
12 Soruda Duygusal Yeme Nedir?
7 Soruda Şizofreni Hakkında Herşey
5 Soruda Agorafobi Nedir?
Daha Mutlu Olmak İçin Yapabileceğin 5 Şey
8 Soruda Ağır Psikolojik Travmalar Nelerdir?
13 Soruda Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu Belirtileri
A Kümesinde 3 Kişilik Bozukluğu
Kişilik bozukluğu; bireyin içinde yaşadığı kültüre oranla beklenenden farklı yönde sapan içsel deneyim ve davranışların bir bütünüdür. Kişilik bozuklukları ergenlik döneminde veya erken yetişkinlik evresinde başlar, devam eder ve sıkıntılara veya bozulmalara yol açar. İnsanlarda farklı türlerde gözlemlenebilen kişilik özelliklerinin kişilik bozukluğu olarak kabul görmesi için, esnek olmaması ve uygunsuz olması, önemli ölçüde bozulmaya veya sıkıntıya neden olması gerekmektedir. Bu şekilde süregelen ve değişmeyen tutumlar ve davranışlar kişilik bozukluğunu gündeme getirir. Eğer siz de böyle süregelen sorunlarla karşılaşıyorsanız, bizden psikolog desteği alabilirsiniz.
3 Soruda İstanbul’da Psikolog Olmak
3 Soruda Tekrarlayan Depresyon Nedir?
Üsküdar Psikolog Seçerken Nelere Dikkat Etmeli?
3 Soruda Sınav Kaygısı Belirtileri Nelerdir?
3 Soruda Lohusa Depresyonu Nedir?
4 Adımda Mindfulness Egzersizleri
3 Maddede Sınav Kaygısıyla Başa Çıkma Yolları
3 Soruda Mevsimsel Depresyon Belirtileri
3 Maddede Anksiyete Atağı Belirtileri
Unipolar Depresyon Nedir?
Doğum Sonrası Psikoz Nedir?
Yüksek İşlevli Anksiyete Nedir?
Tükenmişlik Sendromu Testi
5 Soruda Depresyonu Yenmek İçin Ne Yapmalı?
2 Adımda Kumar Bağımlılığı Tedavi Yöntemleri
Yaygın Anksiyete Bozukluğu Nedir?
Kumar Bağımlılığı Testi
4 Soruda Depresyon Ne Demek?
3 Soruda Anksiyete Bozukluğu Tedavisi
3 Adımda Erteleme Davranışı İle Başa Çıkma
Depresyon Psikolog Desteğiyle Geçer Mi?
Kumar Bağımlılığı Psikolog Desteğiyle İyileşir Mi?
4 Soru 4 Cevap: Hamilelikte Panik Atak
3 Soruda İlaçsız Depresyon Tedavisi
4 Soruda Online Kumar Bağımlılığı
4 Soruda Depresyon Tedavi Yöntemleri
3 Soruda Oyun Bağımlılığı Tedavisi
Anksiyete Terapisi ve 4 Bilişsel Çarpıtma
Terapist Desteği Almak İçin 3 Neden
2 Aşamada Ağır Depresyon Tedavisi
3 Soruda Otrivine Bağımlılığı Nedir?
3 Soruda Dirençli Depresyon Nedir?
3 Soruda Panik Atak Krizi Nedir?
İddaa Bağımlılığı ve Tedavisi
Psikolog Tavsiye Verir Mi?
Kilo Vermek İçin Ne Yapmalı?
Pasif Agresif Kişilik Bozukluğu
Kumar Bağımlılığı Psikolog Desteğiyle Geçer Mi?
Bitcoin Bağımlılığı Nedir?
Anksiyete ile Başa Çıkmanın Yolları
Travma ve EMDR Tedavisi
Anksiyete Bozukluğu Tedavi Yöntemleri
Majör Depresyon Hakkında 7 Soru 7 Cevap
Uçak Korkusuyla Başa Çıkma Yolları
Deprem Korkusuyla Başa Çıkma Yolları
Yaşadığımız coğrafi konumdan kaynaklı sürekli bir deprem tehlikesi içerisinde, her gün bu tehlikeli durum için korku duymaktayız. Birçok insan bu korku ile yaşamaya çalışmaktadır. Duyulan korkuları bastırmaya çalışırken panik atak, anksiyete ve depresyon gibi birçok rahatsızlıkla karşı karşıya kalınabilir. Bu yüzden deprem korkusunu yenmek için elimizden geleni yapmalıyız. Çünkü yaşanan deprem tecrübesinden kazançlı çıkmak da mümkündür.
Depresyon Hastalığı Nedir?
Zaman zaman hepimiz kendimizi üzgün, mutsuz veya çaresiz hissedebiliriz. Ancak depresyon, kişinin kendisini 2 haftadan uzun bir şekilde, günün çoğunluğunda mutsuz, çaresiz, huzursuz, isteksiz veya karamsar hissetmesi halidir. Depresyon bir ruhsal rahatsızlıktır. Depresyon hastalığı günümüzde en sık görülen ruhsal sorun olma özelliğini taşımaktadır.
Hamilelikte Depresyon Tedavisi
Hiç ağlamayan kimse var mıdır? Hayatında hiç mutsuz olmayan birisi? Hepimiz zaman zaman mutlu olduğumuz gibi mutsuzluğu da yaşayabiliriz ve bu da oldukça normaldir. Ancak depresyon dediğimiz süreç mutsuzluktan daha fazlasıdır. Kişinin kendisini sürekli mutsuz, huzursuz, gergin, isteksiz, yorgun, karamsar ve çaresiz hissetmesi şeklinde kendini gösterir. Hamilelik ise hormonların değişimine sahne olan özel zaman dilimleridir. Hamilelikte depresyon, tüm hamileliklerin yüzde 10’unda görülen bir depresyon çeşididir. Hamilelikte depresyon tedavisi var olan bir depresyon türüdür. Eğer siz de hamilelikte depresyon tedavisi için başvuruyorsanız, randevu almak için bize ulaşabilirsiniz.
Hastalık Hastalığı Belirtileri Nelerdir?
Hastalık hastalığı (hipokondriyazis), kişinin herhangi bir fiziksel hastalığı olmamasına rağmen sürekli bir hastalığı olduğu düşüncelerinin olmasıyla beraber seyreden bir ruhsal rahatsızlıktır. Hastalık hastası fiziksel olarak bir hastalığı bulunmamasına rağmen yine de kendisini hasta olarak görmektedir. Hipokondriyazis sorunu yaşayan kişide hastalık belirtileri fiziksel olarak da kendini gösterebilir. Bir başka deyişle, ruhsal bir köken olmasına rağmen kendisinde fiziksel bazı belirtiler yorumlayabilir. Hastalık hastalığı belirtileri bulunan kişi kendisini sürekli hasta olarak tanımlar ancak hekimlerce fiziksel bir hastalık tanısı koyulamaz.
Sosyal Fobi Psikolog Desteğiyle Geçer Mi?
Sosyal fobi ya da diğer bilinen adlarıyla sosyal kaygı veya sosyal anksiyete, kişinin bir topluluk içerisinde diğerleri tarafından yargılanabileceğine yönelik kaygı taşıması ile kendini gösteren bir kaygı bozukluğu türüdür. Kişi çevresindekilerin gözünde mahcup veya rezil olacağı yönünde kaygılar yaşamakta ve korkuları bulunmaktadır. Bu korku ve kaygıları nedeniyle sosyal fobi sorunu yaşayan kişiler bu duyguları yaratabilecek ortamlardan mümkün olduğunca kaçınmaya çalışırlar. Sosyal fobi tedavisi bulunan bir ruhsal sorundur. Sosyal fobi tedavisi hem ilaç hem de uzman psikolog desteğiyle sonlanabilir. Böylece sosyal fobi psikolog desteği ile çözümlenebilen bir ruhsal rahatsızlıktır. Yazımızın devamında sosyal fobi belirtileri ve sosyal fobi psikolog desteği ile nasıl çözümlenir sorularına cevaplar bulacağız.
Bipolar Bozukluk Psikolog Desteğiyle Geçer Mi?
Bipolar bozukluk, iki uçlu bir duygudurum bozukluğudur. Kişinin duyguları, düşünceleri ve davranışları bu iki uç arasında git gel yaşamaktadır. Bipolar bozukluk bulunan kişide depresyon ve mani dönemleri görülmektedir. Bu iki uç birbirinin tam tersi niteliğindedir. Depresyon evresinde kişi kendisini mutsuz, huzursuz, çaresiz, karamsar, keyifsiz ve isteksiz hissedebilir.
İlk Kez Psikolog Randevusu Alacaklara Öneriler
Çoğumuz yaşantımızın belli dönemlerinde ruhsal açıdan zorluklar yaşamışızdır. Bu zor zamanlarımızda birçoğumuzun ilk koştuğu sığınak yakınlarımızdır. Ancak yakınlarımızın verdiği tavsiye ve öğütler ruhsal sorunlarımıza çözüm olamayabilir. Bunun nedeni ise olayları bizim çerçevemizden değerlendirmekte zorlanmalarıdır. Bu nedenle ruhsal sorunlarımızda çözüme kavuşmak için bir ruh sağlığı uzmanına başvurmamız gerekmektedir. Yazımızda ilk kez psikolog ve psikiyatrist başvurusu yapacaklara bazı önerilerimiz olacak. Eğer ruhsal sorunlarınız için uzman psikolog desteği almak isterseniz, bize ulaşarak randevu alabilirsiniz.
Obsesif Kompulsif Bozukluk Psikolog Desteğiyle Geçer Mi?
Obsesif kompulsif bozukluk psikolog desteğiyle tamamen ortadan kaldırılabilir. Obsesif kompulsif bozukluk tedavisi için uzman psikolog desteği oldukça önemlidir. Yalnızca ilaç tedavisi ne yazık ki birçok durumda yetersiz kalabilir. Eğer siz de obsesif kompulsif bozukluk ile ilgili sorunlar yaşıyorsanız uzman psikolog kadromuzla size yardımcı olabiliriz.
Kaygı Bozukluğu Nasıl Geçer?
Kaygı bozukluğu, genel olarak kişinin kendini tehlikede hissetmesi ile gösteren bir ruhsal sorundur. Kaygı bozukluğu tedavisi olan bir ruhsal bozukluktur. Kaygı bozukluğu yaşayan birçok kişi bu ruhsal rahatsızlığın yarattığı yakınmalarla mücadele ederken oldukça fazla etkilenebilirler. Kaygı bozukluğu yaşayan herkesin sorduğu tek bir soru vardır: Kaygı bozukluğu nasıl geçer? Yazımızın devamında kaygı bozukluğu tedavisi başta olmak üzere kaygı sorunu yaşayan kişilerin neler yapabileceklerini inceleyeceğiz. Eğer siz de kaygı bozukluğu tedavisi almak isterseniz hemen bize ulaşabilirsiniz.
Depresyondan Kurtulma Yolları Nelerdir?
Depresyon bir beyin hastalığıdır ve tedavisi vardır. Depresyondan kurtulma yolları arasında ilk başvurulması gereken uzman psikolog desteğidir. Ardından kişinin bazı aktiviteleri yapması ve hastalığı kabullenmesi gerekir.
Ergen Psikoloğu Kimdir?
Ergenlik yaşamımızın en dalgalı ve çalkantılı dönemidir. Yetişkinlik döneminde yapmayı düşünmediğimiz bazı şeyleri ergenlik döneminde yapabiliriz. Ergenlik birçok yetişkin için hem çok güzel hem de hoş olmayan bazı anıların var olduğu bir dönemdir. Ergenlik döneminde kişinin bu nedenlerle uzman psikolog desteği alması çok doğru bir karardır. Ergenlik sorunları yetişkinlik sürecini de etkilediği için mutlaka dikkate alınması gereken durumları çağrıştırır. Ergen ruh sağlığı ile çalışan uzman psikolog ergen psikoloğu olarak adlandırılır. Merkezimizde ergen psikoloğu desteğimiz vardır ve bize bu konuda başvuruda bulunabilirsiniz. Peki bir ergen psikoloğu hangi sorunlarla çalışır?
Korkularımdan Nasıl Kurtulurum?
Korku hepimizin içinde var olan bir duygudur. Zaman zaman hepimiz bazı şeylerden korkarız. Ancak kaçınma davranışının eşlik ettiği aşırı korku hali ise fobi halini almaktadır. Peki korkularınızdan nasıl kurtulursunuz?
Anksiyete Psikolog Desteğiyle Geçer Mi?
Anksiyete bozukluğu, kişinin yaşantısını oldukça olumsuz etkilen bir ruhsal sorundur. Anksiyete bozukluğu için birçok tedavi yöntemi vardır. İlaç tedavilerine ek olarak uzman psikolog desteği oldukça önemlidir.
Panik Atak Anında Neler Olur?
Panik atak bir kaygı bozukluğu türüdür. Panik atak esnasında kişinin nefesi daralır, terleme ve titreme gerçekleşebilir. Bunlar fiziksel bazı belirtilerdir. Bu fiziksel belirtilere aynı anda korku, kaygı ve endişe gibi bazı ruhsal belirtiler de eşlik edebilir. Yazımızın devamında panik atak anında kişinin neler yaşadıklarını inceleyeceğiz.
Online Panik Atak Tedavisi
Online panik atak tedavisi, kişinin ruhsal rahatsızlığı ve sıklaşan atakları neticesinde dışarı çıkamadığı ve terapi merkezine gelemediği durumlarda adeta bir kurtarıcı gibi imdada yetişir. Ayrıca yoğun çalışan bireyler veya çocuklarını birisine bırakamayan anneler de online panik atak tedavisine başvurmaktadırlar.
Panik Atak ve Kalp Krizi Arasındaki Fark
Boşanma Çocukları Nasıl Etkiler?
Boşanma sürecinde çocuklar bu durumdan etkilenebilirler. Ebeveynlerin bu noktada kendi süreçlerinden çok çocuklarına yönelik bazı müdahaleler yapması gerekebilir.
Majör Depresyon Belirtileri
En sık görülen majör depresyon belirtileri, mutsuzluk, huzursuzluk, gerginlik, karamsarlık, çaresizlik ve isteksizliktir.
İş Stresiyle Başa Çıkma Yolları
İş ortamı birçok kişi için stres veya kaygı yaratmaktadır. İş yerinde yaşanan bazı olaylar neticesinde birçok kişi aşırı stres altında sorunlar yaşamaktadır. İş stresiyle başa çıkma yolları bu noktada kişinin yardımcı olacaktır.
Stres Nasıl Geçer?
Stres, hayatımızın kaçınılmaz bir parçasıdır. Stres faktöründen sürekli olarak kaçabilmek mümkün değildir. Stresten tümüyle kaçınmak da aslında sağlıklı değildir. Sağlıksız olan aşırı stres halidir ki ruhsal ve fiziksel birçok rahatsızlık stres ile yakından ilişkilidir.
Psikolog Ücretleri
Uzman psikolog desteği modern çağın gelişimiyle beraber birçok durumda zorunlu hale gelmiştir. Bu nedenle pek çoğumuz da uzman psikolog arayışına gireriz. Bu arayışta en önemli belirleyicilerden biri de psikolog ücretleri haline gelmiştir.
Depresyon Nasıl Geçer? Depresyondan Kurtulmak İçin 3 Yöntem
Depresyon Nasıl Geçer? Depresyon veya diğer adıyla majör depresyon, kişinin kendisini mutsuz, huzursuz, gergin, çaresiz ve isteksiz hissetmesiyle kendini gösteren bir ruhsal bozukluktur. Depresyondaki kişi bu durumu kendi başına atlatamaz
Sınav Kaygısı Nasıl Yenilir
Sınav Kaygısı Nasıl Yenilir? Sınav kaygısı veya diğer adıyla sınav stresi, öğrencinin sınavlarda başarısız olmasına neden olabilecek derecede öğrenciyi ve akademik başarısını olumsuz etkileyen bir kaygı türüdür. Sınav kaygısı yaşayan
Madde Bağımlısı Yakınıma Nasıl Yardım Ederim?
Yakının ve Evcil Hayvanın Kaybı Çocuğa Nasıl Anlatılmalı?
İnsanın bir yakınını kaybetmesi, karakteri nasıl olursa olsun çok önemli, yıkıcı ve zor atlatılan bir durumdur. Yas süreci herkese göre değişkenlik gösterir ve bu sürece herkesin yüklediği anlam farklıdır. Birisi
Çocuğunuz Yarış Atı Değildir! Çocukla İletişim
Artan nüfus ve nüfusun büyük kısmının yükseköğrenim görmesi sebebiyle artık üniversite eğitimi on yıllar öncesine göre daha önemli bir hal aldı. Üniversiteye giriş sınavları da giren adayların sayısı arttıkça daha
Sosyal Anksiyete Bozukluğu Tedavisi
Sosyal anksiyete bozukluğu, kişinin sosyal ortamlarda bulunmaktan aşırı derecede korktuğu bir ruhsal sorundur. Bu korku ve kaygı kişinin diğer bireyler tarafından yargılanacağı, dışlanacağı ve küçük düşürüleceği üzerine olabilir. Sosyal anksiyete bozukluğu tedavisi bulunan bir ruhsal sorundur. Sosyal anksiyete bozukluğu tedavisi iki yolla gerçekleşir: İlaç tedavisi ve uzman psikolog ile gerçekleştirilen psikoterapi. Eğer siz de sosyal anksiyete bozukluğu yaşıyorsanız, Mentalium Psikoloji uzman psikolog kadrosuyla size destek vermeye hazırız.
İlişki Nasıl Güçlendirilir?
Pek çok çift ilişkilerinin süresinin uzaması ile birlikte aşklarının zayıfladığını düşünmeye başlarlar. Çiftler zamanla ilişkilerinin yıprandığını ve eskisi gibi heyecan hissedemediklerini ifade edebilirler. Uzun süreli ilişkilerde ilk günkü heyecanı hissetmede
Kayıp ve Yas Süreci Nasıl İşler?
Kayıp ve yas denilince ilk aklımıza gelen durum bir kişinin ölmesidir. Ancak yas süreci her zaman bir kişinin ölmesinden sonra yaşanan bir durum değildir; iş, statü, sağlık, evcil haycan gibi
Mobbing Nedir? Mobbing Karşısında Ne Yapılmalı?
Mobbing Nedir? Mobbing kelimesi ingilizceden gelmektedir, türkçe karşılı yıldırmadır. Kökü mob sözcüğünden gelir ve bu da ingilizcede yasal olmayan şiddet uygulayan çete demektir. Eylem olarak mobbing ise psikolojik şiddet, kuşatma,
Mevsimsel Depresyon Nedir? Nasıl Başa Çıkılır?
Depresyon günlük yaşantımızda da herkesin dilinde dolaşan ünlü bir kelime haline geldi. Aslında depresyonun yaygın kullanımının dışında bilimsel tanımı şu şekildedir; depresyon, kişinin nasıl hissettiğini, nasıl düşündüğünü ve nasıl davranacağını
Panik Atak ve Uyku Arasındaki İlişki
Panik atak, genellikle beklenmedik bir şekilde başlayan ve yineleyici, insanı dehşete düşüren yoğun sıkıntı nöbetleridir. Diğer birçok ruhsal rahatsızlık durumunda olduğu gibi, panik atağın da kesin nedeni tam olarak anlaşılamamıştır.
Takdir Edilme İsteği (Kusurluluk Şeması)
Takdir Edilmek Benim De Hakkım Takdir edilme isteği… Özüne bakıldığı zaman çok kolay ancak bazen hayata geçmesi ne kadar da zor olan bir eylem. Hepimiz son nefesimize kadar zaman zaman
Çocuğuma Koronavirüsü Nasıl Anlatırım?
Çocukların algılama biçimlerinin yetişkinlerle bir tutulmaması gerektiğini bilinmelidir. Onlara hem bu yaşadığımız süreci korkutmadan, tedirgin etmeden anlatmak hem de onlara kurallara sıkı sıkıya bağlı kalmayı aşılamak gerekir. Çocuklara bu sürecin
Hacıyatmaz Deneyi ve Şiddetin Öğrenilmesi
Şiddet öğrenilen bir davranış mıdır yoksa doğuştan gelen bir dürtü müdür? Bu sorunun cevabı ruh sağlığı camiasında bir süre konuşulmuş ve iki tarafı da destekleyenler çıkmıştır. Şiddet olgusunun birçok nedeni
Çocuğu Yetiştirirken Yapılacak En Büyük Kötülük: Korkutmak
Korku, kişinin belirsiz bir durum karşısında tehdit algılaması sonucu ortaya çıkan ve kişiyi olumsuz yönde etkileyen bir duygudur. Herkes bilinçli veya bilinçsiz, dolaylı veya direkt korkuya kapılmıştır. Hepimiz korku karşısında
İçki İçmek Sorun Mudur? Tedavisi Nasıl Yapılır?
Alkol dünyanın çok büyük kısmında yasal olarak satılan ancak ciddi düzeyde bağımlılık riski oluşturan bir maddedir. İçki içmek herkesin de anlayacağı üzere kötü bir alışkanlıktır. Alkol kullanan herkes bağımlılık geliştirmez
Sigara Bırakma Programı Nasıl Gerçekleştirilir?
Sigara, en eski ve yaygın bağımlılık yapıcı maddedir. Yüzyıllardır tütün sarmadan modern sigaraya değişik çeşitlerle kullanılan sigaranın her ne kadar fiziksel yoksunluk belirtileri kısıtlı olsa da bağımlılık yapma potansiyeli yüksektir.
Çocuğa Özgüven Kazandırmak Nasıl Olur?
Öncellikle, günlük hayatımızda popüler bir kelime olan özgüvenin tam anlamına bir bakalım. Özgüven kişinin kendi değerini ölçmesi ve kendi özellikleri hakkında olumlu ve olumsuz düşüncelerinin sonucunda oluşur. Özgüven hem kişinin
Çocuğun Okula Uyum Süreci İçin Ne Yapmalıyım?
Çocuğun okula uyum sürecinin desteklenmesi anaokulu, ilkokul ve ortaokul süreçlerinde çok sıklıkla yaşanır. Çocukların önem verdiği konulardan biri güven duyma ihtiyacıdır. Çocuklar evde var olan güven ortamını okulda da hissetmek
Boş Yuva Sendromu Nedir?
Boş yuva sendromu, çocukların evden ayrılmasıyla ebeveynlerin yaşadığı kayıp ve üzüntü hissini tanımlamak için kullanılır. Çocukları bağımsız bir birey haline getirmek için çabalasalar da bu ayrılış ebeveynler için üzücü olabiliyor.
Helikopter Ebeveynler ve Çocukları
Helikopter ebeveynler olarak da tanımladığımız aşırı kontrolcü ebeveynler çocuklarının davranışları, düşünceleri ve hatta hisleri üzerinde dahi hakimiyet kurma hakkını kendilerinde görebilirler. Bu davranış tarzı gösteren ebeveynlerin çocuklarını sevmediklerini kesinlikle söyleyemeyiz.
Dijital Detoks Sürecine Hazır Mısın? 3-2-1-0…
Son yıllarda sosyal medya büyük bir güç haline gelmeye başladı. Birçok insan artık sosyal medya üzerinde ciddi anlamda kontrolü yitirmiş durumda. Sosyal medya kullanımı bir yandan kişiye büyük kolaylıklar sağlarken
Yalnızca Aktivite Yaparak Depresyon Düzelir Mi?
Depresyon, kişinin kendisini mutsuz, çaresiz, umutsuz ve karamsar hissetmesiyle kendini gösteren bir ruhsal bozukluktur. Depresyondaki kişi hiçbir şeyden zevk alamamaktadır. Dolayısıyla herhangi bir aktivite gerçekleştirmeye de isteği yoktur. İsteksizlik kişinin
Like ile Mutluluk Olur Mu?
Sosyal medya artık hayatımızın her alanını ele geçirmiş durumda. Çoğumuz günün ciddi bir kısmını sosyal medya platformlarında geçiriyor. Dijital dünya bizi adeta içine çekmiş durumda. Bazıları için ise sosyal medya
Anksiyete Bozukluğu Olan Birine Yakınları Ne Yapmalı?
Atakların Belirtilerini Bilmelisin Yakınınızın anksiyete bozukluğu belirtilerini bilmeniz ve bu belirtileri yakından takip etmeniz çok önemlidir. Öncelikle ”anksiyete nedir” bunu bilmek gerekir. Anksiyete bozukluğu ataklar halinde belirgin bir ruhsal bozukluk
Bağımlı Tedaviye İkna Olmazsa Ne Yapmalıyız?
Bağımlı tedaviye ikna olmazsa ne yapmalıyız? Merkezimize bağımlılık tedavisi ile ilgili gelen aramaların önemli bir kısmını aileler oluşturur. Aileler genellikle bağımlı yakınlarını tedaviye ikna edemediklerini söylerler. Alkol/madde kullanan yakınlarının bağımlı
Aslan Kızım Cici Oğlum
Aslan kızım, cici oğlum… Bu söze ünlü oyuncu Sumru Yavrucuk’un yazdığı bir dergi yazısında denk geldiğimizden beri ne kadar da anlamlı olduğunu fark ettik. Ülkemizde hala sayısı azımsanmayacak kadar ebeveyn
Panik Bozukluk İle İlgili Doğru Bilinen Yanlışlar
Panik Bozukluk İle İlgili Doğru Bilinen Yanlışlar Panik bozukluk, kişide bir anda ortaya çıkan ve kişide dehşet yaratma etkisine sahip olan kriz anları olan panik atak silsilesidir. Panik atak ansızın
Karamsarlık Yaşıyorum, Depresyonda Mıyım?
Karamsarlık, yaşadığımız olayın olumsuz sonuçlarını abartmaya yönelik bir önyargıdır. Hepimiz zaman zaman kendimizi karamsarlık içerisinde bulmuşuzdur. Karamsar olan bir öğrenci çok çalışıp sınava iyi hazırlanmasına rağmen dersten kalacağını düşünmektedir. Hoşlandığı
Parçalanmış Bir Ailenin Anatomisi
Boşanma, çifti olumsuz etkileyen bir süreçtir. Ancak partnerlerden daha fazla etkilenen biri vardır ki bu da boşanan çiftin çocuğudur. Çocuk boşanmış ailelerin bu süreçten en çok etkilenen üyesidir. Çoğu parçalanmış
Çocuğunuza Sevginizi Gösterin
Çocuklar ebeveynlerinden sevgiyi görmek ve bunu hissetmek isterler. Bir çocuk için çok pahalı bir hediyedense başını okşamak veya ona sarılmak verebileceğiniz en iyi hediyedir. O sizden sevgi ve ilgi ister.
Mindfulness (Bilinçli Farkındalık) Nedir?
Kurucusu olan John Kabat-Zinn mindfulness’ı, şimdiki zamana yargısız ve istemli bir şekilde dikkat kesilmek ve iç ve dış dünyamızda olup bitenlerden haberdar olmak şeklinde tanımlıyor. Bu tanımlamanın dışında son zamanların
Çocuklarda Teknolojiyi Yasaklamak Doğru Mu?
Teknoloji kullanımının son yıllarda yaygınlaşması sebebiyle çocukların oyunlara ayırdığı zaman da artmış durumdadır. Eskiden sokakta top oynadıkları için eve geç kalan çocukların yerini bilgisayar oyunlarından başını kaldıramayan çocuklar aldı. Birçok
Ergenler Nasıl Davranır? Aileler Ne Yapmalıdır?
Ergenlik dönemi, kişinin yaşamındaki en fırtınalı ve iniş çıkışlı dönemdir. Ergenlik dönemi aileler için en zorlu sınavdır ve bu sınav doğru şekilde atlatıldığında ebeveynler için büyük bir zafer kazanılmış olur.
Sigarayı Bırakmak İçin 3 Yöntem
Sigarayı Hatırlatan Şeylerden Uzak Dur Sigarayı bıraktıktan sonra en çok zorlanacağın şey, sana sigarayı hatırlatan şeylerdir. Sigara ile birlikte en çok tükettiğiniz şeyin ne olduğunu düşünün ve ondan uzak durun.
Pandemide Psikoloji ile Baş Etme Yolları
Covid-19 terimini duyalı neredeyse bir yıl oluyor. İlk vakanın mart ayında Türkiye’de görülmesinin ardından ise 6 ay geçti. Vakaların ise son günlerde tekrar tırmanışa geçtiğini görmekteyiz. Belki de geçen yüzyılda
Esrar Bağımlılık Yapıyor Mu?
Esrar kesinlikle bağımlılık yapan bir maddedir. Doğal olması bağımlılık yapıp yapmadığını değiştirmez. Bazı doğal şeyler de bağımlılık yapabilir. Mesela aşk, doğaldır ama bağımlılık yapar. Mesela iş doğaldır ancak bağımlılık yapar.
Evliliğin Aşkı Öldürmemesi İçin Ne Yapmalıyız?
Evlilik aşkı öldürür mü? Her evlilik için böyle bir genelleme doğru olabilir mi? Birbirine aşık olmayan çiftler evli kalmaya devam edebilir mi? Devam etseler bile bu evlilik ne kadar sağlıklı
Bağımlılığa Yol Açan Etkenler Nelerdir?
Bağımlılık, sinsi ilerleyen ve çoğu zaman kişi henüz fark etmeden gelişen bir beyin hastalığıdır. Bağımlılık geliştikten sonra ise çoğu kişi durumun farkına varır ve iki seçenek vardır: Kullanmaya devam etmek
Depresyon ve Değersizlik
Kendinizi süregelen şekilde değersiz mi hissediyorsunuz? Çevrenizdekiler tarafından hiç değer görmediğinizi ve çoğu zaman dikkate dahi alınmadığınızı mı düşünüyorsunuz? Bir insanın bu şekilde yaşamını devam ettirmesi ne kadar zor, değil
Kumar Oynayarak Borç Kapatmak Mümkün Mü?
“Yenilen pehlivan güreşe doymazmış”. Amacına ulaşmak isteyen ancak başarısız olan kişinin tekrar tekrar denemesini anlatan çok güzel bir atasözüdür. Peki bu atasözü ilk kez dile geldiğinde kumar bağımlılığı diye bir
Çocuklarda Bipolar Bozukluk Belirtileri Nelerdir?
Bipolar bozukluk, iki farklı duygu durumun zaman zaman yer değiştirmesi sonucu ortaya çıkan bir psikiyatrik hastalıktır. Bipolar bozuklukta söz konusu olan iki farklı duygu hali mani ve depresyon olarak adlandırılır.
Metamfetamin (Met) Bağımlılığı Nedir?
Metamfetamin (Met), halk arasında kristal ve ateş buz gibi isimlerle anılan bir uyarıcı maddedir. Metamfetamin, oldukça hızlı ve güçlü bağımlılık yapan bir madde olmakla beraber aynı zamanda son yıllarda ülkemizde
Bağımlılık Tedavisinde Çevreyi Değiştirmek
Alkol ve madde bağımlılığı tedavisi zor ve uzun bir süreçtir. Bu zor süreç birçok bağımlının düşündüğünün aksine maddeyi ilk kez bırakabilmek ve birkaç gün uzak kalmak değildir. Bağımlılık tedavi sürecinin
Kumar Bağımlılığı Tedavi Edilir Mi?
Kumar bağımlılığı, davranışsal bir bağımlılık türüdür. Kumar oynayan herkese patolojik kumar bağımlısı diyemeyiz ancak risk taşıdığını söyleyebiliriz. Kumar bağımlısı, kumar oynama isteğini yoğun olarak yaşayan ve oynamadığında bazı yoksunluk belirtileri
Uykusuzluğun Sebepleri Nelerdir? Nasıl Başa Çıkılır?
Uykusuzluk, uykuya dalma ve uykuda kalma zorluğu içeren bir uyku durumudur. Neredeyse herkes zaman zaman uykusuzluk çeker. Ancak, kişi uykuya dalmakta zorlanıyorsa, gece uykusu bölünüyor veya sabah erken kalkıp, tekrardan
(İstenmeyen Uzuvlar) Apotemnofili Nedir? Neden Kendi Organlarına Zarar Verirler?
Apotemnofili (istenmeyen uzuvlar), bir diğer adıyla, vücut bütünlüğüne ilişkin kimlik bozukluğu kişinin kendi uzuvlarını sevmemesi, fazlalık görmesi, varlığını istememesidir. Kişiler bu uzuvların kendilerini çirkin, engelli gibi gösterdiğini düşünürler. Son derece
Vajinismus Nedir? Neden Oluşur? Tedavisi Var Mıdır?
Vajinismus bir cinsel işlev bozukluğudur. Buna ek olarak vajinismus; kadınların cinsel birleşmenin gerçekleşmesini istediği halde cinsel yakınlaşma sırasında penisin vajinaya girmesinden korkması, vajinaya penis dışında herhangi bir cisim girmesinden dolayı
Bir İstismar Yöntemi Olan Gaslighting Nedir?
Gaslighting, sinsi bir manipülasyon ve psikolojik kontrol biçimidir. Gaslighting mağdurları kasıtlı ve sistematik olarak yanlış bilgilerle beslenirler, bu da onları çoğu zaman kendileri hakkında doğru olduğunu bildiklerini sorgulamaya götürür. Hafızalarından,
Bağımlı Ailesinin Yaptığı En Büyük Hata: Sabırsızlık
Başta alkol, madde ve kumar olmak üzere tüm bağımlılıkların tedavisinde ailenin çok önemli bir payı vardır. Aile bağımlı kişinin tedavisinin seyrini belirleyen önemli faktörlerin başında gelir. Aile üyelerinin tedaviye aktif
Endişe ve Kaygı Arasındaki 8 Fark
Anksiyete, endişe, gerginlik veya korku duygularını kapsar. Her ne kadar tatsız olsa da, ara sıra anksiyete nöbetleri doğal ve hatta bazen üretkendir. Bir şeyin tam olarak doğru olmadığının sinyalini vererek,
Sınav Korkusuyla Nasıl Başa Çıkılır?
Sınav korkusu her sınava girecek bireyde sıkça rastlanan bir durumdur. Sınav günü yaklaştıkça kendini daha da belli eder. Her insanın paniklemesi, bilgilerini unuttu sanması, korku duygusu yaşaması gayet doğal bir
Selektif Mutizm Nedir? Sebepleri Nelerdir? Tedavisi Nasıl Olur?
Selektif mutizm diğer adıyla seçici konuşmamazlık çocuğun başka durumlarda konuşuyor olmasına rağmen toplu alanlarda veya bir kısım kişilerin yanında konuşmaması ile kendini gösteren psikolojik rahatsızlıktır. Seçici konuşmamazlığı olan çocuklarda yoğun
Atelofobi Nedir? Aşırı Mükemmeliyetçi Misin?
Atelofobi kişinin kusurlu olmaktan korkmasıdır. Atelofobi bir nevi mükemmel olamama korkusudur. Bu fobi bazılarına ne kadar komik gelse de bu fobiye sahip kişiler için çok acı verici, engelleyici ve ciddi
İntihar Riskini Gösteren İşaretler Nelerdir?
Her intihar bir trajedi ve bir dereceye kadar da gizemdir. Kişinin yalnızca bir kez geldiği yaşama veda etmesi ve bunu kendi isteğiyle gerçekleştirmesidir. İntihar genellikle derin bir umutsuzluk duygusundan kaynaklanır.
Çocuğumun Hayali Arkadaşı Var, Ne Yapmalıyım?
Çocuklarda hayali arkadaş dönemi genellikle 3-5 yaş arasında rastlanan bir durumdur. Hayali arkadaşı olan çocuklar, yanlarında biri varmış gibi davranıyor, onunla konuşuyor, oyunlar oynuyor, ona ne yapması gerektiğini söylüyor hatta
Bağımlılık Tedavisinde İyileşmeyi Önleyen 4 Yanlış Düşünce
Dürüst, cesur, anlayışlı gibi olumlu sıfatlar genellikle madde bağımlılarını tanımlamak için kullanılmaz. Ancak şans verilirse, birçok bağımlı bu nitelikleri geliştirebilir ve topluma, insanların mümkün olduğunu düşünmediği katkılarda bulunabilir. Bu başarı,
Kişisel Alan Nedir? Alanımızı Nasıl Koruruz?
Psikoloji biliminin üzerinde uzun zamandır çeşitli araştırmalar yaptığı konulardan biri de kişisel alandır. “Kişisel alan” terimi genellikle bir sosyal, aile veya iş ortamında iki kişi arasındaki fiziksel mesafeyi ifade eder.
Boşanmaya Neden Olan Etkenler Nelerdir?
Kadın ve erkeğin aynı evi paylaşmasıyla birlikte ikili bir psikolojik sistem kurulmaktadır. Bu sistemi kimi çiftler evlilik gibi hukuki bir boyutun sonucu olarak kurarlar, kimi çiftler ise evlilik gibi hukuki
Çocuk ve Ergenlerde Sosyal Fobi Belirtileri
Sosyal fobi çocuk ve ergen döneminde olan bireyin başka insanlar tarafından yargılanacağına, aşağılanacağına, gülünç duruma düşeceğine dair duyduğu korkudur. Sosyal fobi bozukluğa sahip olan ergenlik döneminde olan birey ve çocuklar;
Saç Yolma Bozukluğu (Trikotilomani) Nedir?
“Sinirden saç baş yolmak” diye bir deyim duydunuz mu? Trikotilomani hastalığı için saç baş yolmak eylemi doğrudur ancak neden gerçekleştiği bilinmemektedir. Saç yolma bozukluğu olarak da bilinen trikotillomani tekrarlanan saç
Alışveriş Bağımlısı Neler Yaşar? Bir Bağımlının Anatomisi…
Alışveriş yapmak ilk çağlardan itibaren takas usulü gerçekleştirilen bir eylemdir. Hayatta kalabilmek ve varlığımızı sürdürmek için alışveriş yaparız. Peki biz bağımlı mıyız? Her alışveriş yapan alışveriş bağımlısı olur mu? Hepimiz
Narsisistik Kişilik Bozukluğu Nedir? Belirtileri Nelerdir?
Narsisizm kavramını son zamanlarda instagram, twitter gibi sosyal medya iletişim kanallarından sıkça duyuyoruz ve son yıllarda sosyal boyutta ele almaktayız. Narsisizm kavramını artık günümüz modern dünyasında çağımızın vebası olarak niteliyoruz.
Doğum Sonrası Depresyon Belirtileri Nelerdir?
Doğum sonrası depresyonu (postpartum depresyon), doğum sonrası annelerde olumsuz duygulara neden olan sağlık sorunudur. Genellikle bebek doğduktan 1 ya da 3 hafta sonra başlar, kişiden kişiye göre bazı kadınlarda birkaç
Dürtü Kontrol Bozukluğu Nedir? Sebepleri Nelerdir?
İnsanlar olarak, dürtülerimizi kontrol etme yeteneği, bizi diğer türlerden ayırmaya yardımcı olur ve psikolojik olgunluğumuzu gösterir. Çoğumuz, eyleme geçmeden önce düşünme yeteneğimizi kullanırız. Ancak dürtülerini kontrol etmekte sorun yaşayan insanlar
Kronik Ağrı (Fibromiyalji) Nedir ?Belirtileri Nelerdir?
Düşüp bir yerinizi incittiniz ya da yanlışlıkla sıcak ütüye dokundunuz. Bundan dolayı acı ve sonrasında ağrı yaşamanız normal midir? Kesinlikle bu durum sağlıklı ve normaldir. Bu, o an çevredeki tehdide
Çocuklar Neden Altını Islatır? Altını Islatma Normal Midir?
Anne ve babalar da küçük çocuklarının yataklarına ya da altına ıslatmaları ile sıkça karşılaşmaktadır. Çocuğun altına ıslatması çoğu zaman ebeveynler tarafından önemsenmeyip göz ardı edilmektedir. Ancak altını ya da yatağını
Depresyon Türleri Nelerdir? Kaç Farklı Depresyon Türü Vardır?
Depresyon ciddi ve yaygın bir rahatsızlıktır. Üzüntü, umutsuzluk, çaresizlik, yalnızlık hissedilmesine neden olur. Depresyonda hafif, orta derece veya şiddetli semptomlar görülebilir. Depresyonun kendi içinde türleri vardır. Bu yazımızda sizler için
Kleptomani (Çalma Hastalığı) Nedir? Kleptomani Belirtileri Nelerdir?
Çalma hastalığı veya bilinen diğer adıyla kleptomani hastalığına sahip olan hastalar hırsızların aksine kazanç elde etme, intikam alma gibi nedenlerden dolayı çalmazlar. İçlerindeki çalma dürtülerine engel olamazlar. Çalma eylemleri planlamadan
Ruh ve Beden Sağlığımızı Korumak İçin Ne Yapmalıyız?
Son yıllarda psikoloji bilimi stres, davranış ve sağlık arasındaki karmaşık ilişkiler hakkında çok şey öğrendi. Elli yıl önce insanlar sigaranın bu kadar sağlıksız olduğunu, uzun süre stres altında kalmanın vücuda
Neden Öfkeleniyoruz? Öfkeye Neden Olan Etkenler Nelerdir?
Öfke, doğru şekilde yaşandığında mutluluk, üzüntü veya stres gibi normal bir duygudur. Hepimiz zaman zaman öfkeleniriz ancak bazıları öfke patlamaları yaşar. İşte bu noktaya gelindiğinde öfke kişiye ciddi zararlar verebilir.
Sigarayı Bırakma İçin 3 Neden? Sigarayı Neden Bırakmalısın ?
Sigara, dünyada en çok tüketilen bağımlılık yapıcı maddedir. Tütün şeklinde tüketimi çok eskiye dayanmakla birlikte sigara tiryakileri için vazgeçilmesi zor bir tür bağımlılık yapıcıdır. Sigara bağımlılığı tedavisi mümkün olan bir
Madde Bağımlısı Yakınları Neler Yaşamaktadır?
Bağımlılık, çoğu zaman ailenin geç fark ettiği bir hastalık olarak sinsice ilerleyebiliyor. Bazı durumlarda aileler yakınlarının madde kullandığını çok geç fark edebiliyorlar. Yıllarca madde kullanan kişi bu durumu özenle sakladığı
Alışveriş Bağımlılığı Nedir? Belirtileri Nelerdir?
Alışveriş bağımlılığı; kişinin alışveriş yapma isteğine karşı koyamaması, giderek artan miktarlarda alışveriş yapması ve alışveriş yapmayı azaltma girişimlerinin başarısız olması ile belirgin bir bağımlılık türüdür. Bağımlılık genel anlamda kişinin bağımlı
Sigarayı Neden Bırakmalısın? Sigarayı Bırakma Nedenleri
Sigara, dünyada en çok tüketilen bağımlılık yapıcı maddedir. Tütün şeklinde tüketimi çok eskiye dayanmakla birlikte sigara tiryakileri için vazgeçilmesi zor bir tür bağımlılık yapıcıdır. Sigara bağımlılığı tedavisi mümkün olan bir
İnternet Bağımlılığı Nedir? Nasıl Tedavi Edilir?
İnternet bağımlılığı, son yıllarda hızla artış gösteren teknoloji bağımlılığının bir koludur. İnternet bağımlılığı, kişinin internet kullanma isteğiyle baş edememesi, internetsiz kalınca keyifsiz, öfkeli ve saldırgan olması ve yaşamının olumsuz etkilenmesi
İyi Bir Aile Babası Nasıl Olmalı? İdeal Baba Kimdir?
Baba, çocuğun ilk kahramanıdır. Çocuk için baba figürü çok önemlidir. Yetişkinlikte başta ruhsal travmalar olmak üzere patolojik sorunlar yaşayan birçok kişinin aile öyküsüne baktığımızda sorunlu baba figürünü görmekteyiz. Baba olmak
Sigarayı Bırakmak İstiyorum Ama Bırakamıyorum, Neden?
Sigarayı bırakmaya çalışan ancak her seferinde başarısız olan kişiler kendilerine hep bu soruyu sorarlar: Sigarayı neden bırakamıyorum? Bu soruyu kendi kendilerine soran tiryakilerin önemli bir kısmı aslında zaman zaman sigarayı
Eroin Bağımlılığı Tedavisi Nasıl Gerçekleşir?
Eroin, hızlı ve çok güçlü bağımlılık yapan bir maddedir. Vücuda alımından kısa bir süre sonra etkisini gösteren eroin kullanan kişide sıcaklık, rahatlık, gevşeme ve vücutta ağırlık hissi yaratmaktadır. Eroin kullanan
Alkol Kullanımını Nasıl Azaltırım? Alkolü Azaltmanın Yolları Nelerdir?
Alkol, dünyada en çok tüketilen bağımlılık yapıcı maddelerden biridir. Birkaç istisna hariç dünyanın tüm ülkelerinde yasal olarak satılan alkol oldukça ağır bağımlılık yapıcı bir maddedir. Alkol kullanımı yavaş ve az
Çocuklarda Travma Sonrası Stres Bozukluğu
Travma geçmişte yaşanan bir olay neticesinde ortaya çıkan ve yaşayan kişinin hayatını olumsuz yönde etkileyen bir ruhsal sorundur. Kişinin günlük hayatının akışını ciddi anlamda bozma eğilimine sahiptir. Çocuklarda travma özellikleri